Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Pepparkakor (vegan, paleo)

  Julen är här! I våra mörka länder, kom, låt oss ta varandras händer och baka pepparkakor!

  Detta är i min mening det bästa receptet på pepparkakor för de som undviker vitt socker, gluten, mjölk, är paleo eller vegan (oj, mycket). Här i hushållet märks ingen skillnad på dessa och vanliga pepparkakor, förutom att dessa är godare!

  Degen är lättarbetad och pepparkakorna blir härligt knapriga!

  De innehåller relativt mycket naturlig sötning, men det blir också väldigt många. Och pepparkakor äts trots allt bara en gång om året, så passa på och njut!

  Första gången vi bakade dessa gjorde vi STORA pepparkakshjärtan vilket gav 30 st. Om du väljer att göra små pepparkakor blir det minst dubbelt så många. Senast fick vi ut ca 70 st mindre pepparkakor.

  Glöm inte att anpassa tiden i ugnen utifrån hur stora pepparkakor du gör och hur tjocka de är. Sätt hellre för kort tid och kontrollera att de inte blir brända för att sedan låta stå någon minut extra. De stelnar när de kallnar så de ska inte vara hårda när du tar ut dom ur ugnen!

  Så släpp fram barnet inom dig, eller låt helt enkelt dina barn få hjälpa till, och kavla, tryck, baka och ät pepparkakor!

  God jul!

  /Rebecca & Johan

  Är du ute efter nyttigare julgodis eller bakverk har vi satt ihop en liten e-receptbok som heter ‘Våra julfavoriter’ som du hittar genom att klicka på denna länken.

  Pepparkakor (vegan, paleo)

  Portioner: 30-70 st (beroende på storlek) | Tid: 1 h 5 min

  Ingredienser

  Gör så här

  1. Hetta upp dadelsirap i en kastrull tills den börjar koka.
  2. Tillsätt lönnsirap, kokosolja och kokosmjölk till kastrullen med dadelsirap.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke.
  4. Tillsätt de torra ingredienserna i kastrullen med de våta ingredienserna och rör om väl. Ställ in i kylen och låt degen vila i ca 20 minuter.
  5. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. Oljan kan separera sig något när du kavlar men det gör inget för slutresultatet. Tryck ut figurer och upprepa sedan processen tills du använt upp all deg.
  6. Baka i 5-10 min i 175 grader beroende på tjocklek och storlek. De stelnar när de har stått ute och svalnat, så var inte orolig att de känns mjuka när du tar ut pepparkakorna. Var försiktig så du inte bränner dom!

  *Lönnsirap kan bytas ut mot mer dadelsirap, honung eller annan sötning. Dadelsirapen krävs för att få en mörk fin pepparkaksfärg och rekommenderas därför inte att bytas ut.

  Relaterat innehåll

  6 kommentarer (Visa )

  1. Fanny

   Ska det verkligen vara så mkt som 1/2 tsk salt i?!

  2. Hej Fanny,

   Vi använder 1/2 tsk salt och upplever inte smeten som salt men om du tycker det blir för salt för din smak kan du alltid dra ner på det lite.
   Mvh Johan

  3. Jenny

   Är det gott med honung i stället för dadelsirap, eller kan man mixa dadlar och använda?

   • Mixa dadlar går nog inte tyvärr. Honung bör fungera men då blir inte pepparkakorna bruna. Dadelsirapen används, förutom som sötning, för färgens skull.

  4. Lina Högström

   tror du det funkar med enbart dadelsirap istället för lönnsirapen?

  Lämna ett svar