fbpx

Mjölkfri ostdipp med tomat (vegansk)

Mjölkfri ostdipp med tomat (vegansk)

Mjölkfri ostdipp med tomat (vegansk)

Nu är grillsäsongen i full gång men tyvärr är det soliga vädret ständigt frånvarande där vi bor till fördel för regntunga moln. Men det hindrar oss ändå inte från att dra fram grillen. Precis innan sommaren gjorde vi hemmagjorda korvar tillsammans med några vänner, när vi var klara blev det cirka 4,5 kilo korv var av olika sorter. Tillräckligt mycket för att klara sig hela sommaren.

DSC_1040

När vi grillade senast tänkte jag att det var dags att prova någonting nytt till korven istället för ketchup och senap så jag gjorde ihop min egen dippsås.

Eftersom jag ville göra dippsåsen helt mjölkfri men ändå ville att den skulle ha smak av ost tog jag i lite Bjästflingor som ger dippen riktigt god smak. Bjäst, kallat nutritional yeast på engelska, utvinns ur en näringsjäst vid namn Saccharomyces Cerevisiae som bland annat är rik på B-vitaminer.

Basen till dippsåsen är gjord på blötlagda cashewnötter vilket är det som gör att det krävs lite framförhållning. Cashewnötterna behöver cirka 1,5-2 timmar för att mjukna men när det är klart tar det ingen tid att göra klart dippsåsen. Det är bara att mixa alla ingredienser i mixern till det blir en slät dipp, sen är den klar att servera.

Det här receptet fungerar bra till grillat men även som dipp till grönsaksstavar eller annat tilltugg.

Mjölkfri ostdipp med tomat (vegansk)

Tid: 2 h 5 min

Ingredienser

Gör så här

  1. Blötlägg cashewnötter i minst 1,5-2 timmar så de blir mjuka.
  2. Mixa därefter samtliga ingredienser i en matberedare eller blender tills det blir en jämn och krämig sås. Du kan behöva hjälpa ner ingredienserna från kanten under tiden.
  3. Mixa i ca 5 minuter, beroende på vad du använder för mixer. Krydda mer eller mindre efter egen önskad smak. Styrkan i din mixer kommer även avgöra hur slät såsen blir. Har du en svagare mixer kan såsen bli grynig.

*tillsätt mer vatten om du vill ha den tunnare

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*