Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Portioner
  -
  Förberedelse
  10 min
  Tillagning
  -

  Kombucha

  Kombucha, fermenterat te, recept utan kombuchasvamp (scoby)

  Som vi nämnt tidigare bestämde vi oss för att testa att göra kombucha utan en så kallad scoby, eller kombuchasvamp. Metoden är busenkel och det enda som egentligen krävs är tålamod, te, socker, kaffefilter, gummiband och en ren glasbehållare.

  DSC02459 (1)

  För att göra din egen kombucha utan en kombuchasvamp/scoby så köper du helt enkelt valfritt märke och smak av färdig kombucha från butik. Jag har använt Karma Kombucha tidigare, men det går bra med vilken som så länge den är opastöriserad. Eftersom jag visste att jag ville göra kombucha med smak av grönt te så köpte jag en färdig kombucha med smak av grönt te för att inte blanda smakerna. Kombucha säljs numera lite överallt så det bör inte vara en svårighet att hitta.

  Sedan behöver du bestämma dig för vad du vill smaksätta med för te. Jag har använt Pukka Supreme Matcha Green vilket blev supergott! När du väl har en färdig sats med kombucha kan du smaksätta den ytterligare med exempelvis bär, citron, ingefära eller dylikt. Häll då bara i färska eller frysta bär i glasburken och låt stå. Det är otroligt gott med jordgubbar och mynta exempelvis. En riktig sommardröm till alkolholfri drink.

  Utrustning:

  • En stor glasbehållare (som rymmer minst 1,5 liter vätska)
  • Träslev
  • Kaffefilter
  • Gummiband

  Viktigt att tänka på:

  • Använd alltid ordentligt rengjorda verktyg, burkar osv. Du vill inte få ner bakterier i kombuchan.
  • Gör inte för stor sats innan du har fått till en riktigt bra svamp. När du har en stor och tjock svamp kan du göra större satser, men nu i början så håll dig till anvisningarna i receptet.
  • Om svampen möglar måste du tyvärr slänga den. Kolla på bilderna här för att se hur en frisk kombucha ska se ut och hur du känner igen en möglig/död kombucha. Du kan också se hur svampen bör se ut i bilderna nedan efter 2-4 veckor.
  • Hur lång tid kombuchan behöver stå beror helt och hållet på temperaturen. Kombuchan vill stå varmt för att trivas. Om du har problem med mögel kan det bero på att kombuchan tar för lång tid på sig att bilda ättikssyra vilket kan bero på att den stått för kallt. Någonstans mellan 7-30 dagar beroende på hur söt eller syrlig du vill ha den. Ju längre den står desto mer vinägersmak.
  • Minska inte mängden socker, sockret behövs för fermenteringsprocessen och kommer alltså inte finnas kvar när din kombucha väl är klar.
  • När svampen väl etablerat sig kan du använda den om och om igen. Tänk 0,5-0,75 dl socker till 1 liter vatten. Anpassa även antalet tepåsar. Vi brukar starta en ny omgång ganska så snart efter vi avslutat den föregående. Tänk på att alltid lämna lite kombucha kvar tillsammans med svamp för att underlätta inför nästkommande jäsning.
  • Oroa dig inte om du misslyckas första gången, prova en gång till!

   

  Instruktioner:

  1. Koka upp vatten och blanda i sockret. Rör runt lite så sockret löser upp sig i vattnet. Tillsätt te och låt teblandningen stå och svalna helt.
  2. Häll den söta teblandningen i din glasbehållare. Tillsätt den färdiga kombuchan från butik och rör runt.
  3. Täck glasburken med ett kaffefilter och sätt gummiband om. Låt burken stå i rumstemperatur (eller lite varmare) men inte i direkt solljus. Härefter följer bara tålamod. De första dagarna händer inte så mycket. Sedan kommer det börja synas lite bubblor på ytan. Efter bubblorna kommer det bildas en tunn film över ytan som kommer att tjockna efter hand.
  4. Låt kombuchan stå orörd i 2-4 veckor. Vår stod i 3 veckor (under vintertid) och efter 3 veckor hade vi en rätt tydlig svamp/scoby på gång (ca 0,5 cm tjock).
  5. Den här första omgången av kombucha kommer inte smaka så gott. Den är främst till för att odla fram din svamp/scoby och kommer troligtvis smaka alldeles för starkt. När du låter kombuchan stå så länge så smakar det som vinäger. Vi drack lite av vår ändå (utblandat med lite vatten).
  6. Starta nu en ny sats med ca 2-3 dl av din egen färdiga kombucha tillsammans med svampen. Du gör bara samma sak en gång till, alltså koka upp vatten, te och socker och häll över i glasbehållaren med resterna. Kombuchan kommer då vara klar efter 4-7 dagar. Smaka av efter hand!
  7. Efter hand som din svamp växer kan du göra större och större sats. Tänk ca 0,5-0,75 dl socker till 1 liter vatten.

  DSC02457 (1)

  DSC02455 (1)

  DSC02458 (1)

  DSC02456 (1)

  Denna artikel kan innehålla adlinks/affiliatelänkar.

  Rebecca Petersson

  Dela med dina vänner


  Relaterat innehåll

  9 kommentarer (Visa )

  1. Tanja

   Scobyn har skapats, nu är första vanliga brygg på gång. Blev inga bubblor men smakade ganska gott trots att det var första omgången. Hoppas nu på att kunna avnjuta im några dagar. Hur länge håller sig scobyn och ska den delas lite då och då?
   Tack för instruktionerna!

   • Hej Tanja,
    Kul att du kommit igång med att brygga kombucha. Scobyn klarar sig egentligen hur länge som helst förutsatt att du fortsätter mata den (gör en ny sats) regelbundet. Du kommer med tiden att få flera scobys, dessa kan du antingen använda till att brygga i en ny glasbehållare eller ge bort till en vän. Om din scoby blir alldeles för stor kan du dela den men det bör ta en bra stund innan det behövs.

    Mvh Johan

  2. Birgitta

   När kombuchan är klar och jag vill smaksätta den ytterligare med tex äpple/ingefära står det i texten ovan ”Häll då bara i färska eller frysta bär i glasburken och låt stå”. Mina frågor 1)ska den stå framme eller i kylskåp 2) hur länge 3)blir den ”kolsyrad” av detta sista moment? Mvh/ Birgitta

   • Tack för din kommentar Birgitta.

    Jag ska förtydliga hur det går till.
    1. När kombuchan är färdig häller du över en del av den i en ny glasburk eller flaska.
    2. Tillsätt smaksättning. Vill du sila bort eventuella bär/frukter behöver du göra detta innan du påbörjar steg 3.
    3. Om du vill få kombuchan kolsyrad låter du den nu stå framme ett par dagar och gör en andra fermentering. Viktigt är att du försluter glasburken/flaskan så den blir lufttät. Du kommer sen se att det blidas bubblor. Beroende på hur varmt kombuchan står kommer tiden variera, men räkna med omkring 1-3 dagar. Var observant och kontrollera trycket genom att snabbt öppna locket och ”rapa” burken 1 gång per dag.
    4. Ställ in i kylen. Nu är du klar och kan dricka den när du vill.

    Lycka till!

    Mvh Johan

  3. Carro

   Hej! Tack för er bra blogg. Jag har testat att göra enligt detta recept och använde mig av Rene Voltaires opastöriserade kombucha. Det har nu gått drygt 5 dygn och det har inte hänt ett dugg. Det jag kan ha gjort fel var att jag kokade upp vattnet tillsammans med sockret. Jag lät det sedan svalna helt med tepåsar i. Kan det ha sån stor påverkan att det inte funkar alls? Mvh Carolina

   • Hej Carro,

    Tack själv!
    Jag tror att du bara ska ta det lite lugnt och vänta. Nu är det vinter vilket oftast innebär att det är kallare inomhus och som det står i inlägget behövde kombuchan stå i 3 veckor under vintern innan det bildades en svamp när jag gjorde det. Om det inte hänt något alls efter 2-3 veckor så kanske det har blivit något galet, men jag tror inte att du har förstört något genom att koka upp vattnet tillsammans med sockret.
    Så låt den bara sköta sitt och titta till om 1,5-2 veckor igen.
    /Rebecca

  4. Heleén

   Hej!

   gjorde Kombucha efter ert recept, gick bra trots mkt kallt hus =) men kolsyrningen funkar inte verkar det som? den bildade en bebi direkt när jag gjorde nytt, Förvånad är jag..

   Mvh

   • Hej Heleén,

    Vad roligt att höra att det gått bra! Det tar lite tid under vintern oftast. Kolsyrningen kommer igång om du häller över det i en lufttät flaska och låter den stå framme en tid till. Det måste vara lufttätt för att bilda kolsyra.
    Men vad duktig du varit som fått fram en ny liten ”bebis” direkt också, det är inte så svårt med fermentering som många tror 🙂

  5. Heleén

   Tack för respons, ja vi har ett mkt kallt hus, förvånad att det gick så bra ändå=)
   Svar till Carro ovan: Jag gjorde samma ”fel” som tydligen blev väldigt rätt.
   Mvh.

  Kommentera