Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Kombucha – så här gör du egen kombucha utan scoby (svamp)!

  Som vi nämnt tidigare bestämde vi oss för att testa att göra kombucha utan en så kallad scoby, eller kombuchasvamp. Metoden är busenkel och det enda som egentligen krävs är tålamod, te, socker, kaffefilter, gummiband och en ren glasbehållare.

  DSC02459 (1)

  För att göra din egen kombucha utan en kombuchasvamp/scoby så köper du helt enkelt valfritt märke och smak av färdig kombucha från butik. Jag har använt Karma Kombucha tidigare, men det går bra med vilken som så länge den är opastöriserad.

  Köp kombucha här

  Eftersom jag visste att jag ville göra kombucha med smak av grönt te så köpte jag en färdig kombucha med smak av grönt te för att inte blanda smakerna. Kombucha säljs numera lite överallt så det bör inte vara en svårighet att hitta.

  Sedan behöver du bestämma dig för vad du vill smaksätta med för te. Jag har använt Pukka Supreme Matcha Green vilket blev supergott! När du väl har en färdig sats med kombucha kan du smaksätta den ytterligare med exempelvis bär, citron, ingefära eller dylikt. Häll då bara i färska eller frysta bär i glasburken och låt stå. Det är otroligt gott med jordgubbar och mynta exempelvis. En riktig sommardröm till alkolholfri drink.

  Utrustning:

  • En stor glasbehållare (som rymmer minst 1,5 liter vätska)
  • Träslev
  • Kaffefilter
  • Gummiband

  Viktigt att tänka på:

  • Använd alltid ordentligt rengjorda verktyg, burkar osv. Du vill inte få ner bakterier i kombuchan.
  • Gör inte för stor sats innan du har fått till en riktigt bra svamp. När du har en stor och tjock svamp kan du göra större satser, men nu i början så håll dig till anvisningarna i receptet.
  • Om svampen möglar måste du tyvärr slänga den. Kolla på bilderna här för att se hur en frisk kombucha ska se ut och hur du känner igen en möglig/död kombucha. Du kan också se hur svampen bör se ut i bilderna nedan efter 2-4 veckor.
  • Hur lång tid kombuchan behöver stå beror helt och hållet på temperaturen. Kombuchan vill stå varmt för att trivas. Om du har problem med mögel kan det bero på att kombuchan tar för lång tid på sig att bilda ättikssyra vilket kan bero på att den stått för kallt. Någonstans mellan 7-30 dagar beroende på hur söt eller syrlig du vill ha den. Ju längre den står desto mer vinägersmak.
  • Minska inte mängden socker, sockret behövs för fermenteringsprocessen och kommer alltså inte finnas kvar när din kombucha väl är klar.
  • När svampen väl etablerat sig kan du använda den om och om igen. Tänk 0,5-0,75 dl socker till 1 liter vatten. Anpassa även antalet tepåsar. Vi brukar starta en ny omgång ganska så snart efter vi avslutat den föregående. Tänk på att alltid lämna lite kombucha kvar tillsammans med svamp för att underlätta inför nästkommande jäsning.
  • Oroa dig inte om du misslyckas första gången, prova en gång till!

  DSC02457 (1)

   

  DSC02458 (1)

  DSC02456 (1)

  Kombucha – så här gör du egen kombucha utan scoby (svamp)!

  Tid: 10 min

  Kombucha

  Gör så här

  1. Koka upp vatten och blanda i sockret. Rör runt lite så sockret löser upp sig i vattnet. Tillsätt te och låt teblandningen stå och svalna helt.
  2. Häll den söta teblandningen i din glasbehållare. Tillsätt den färdiga kombuchan från butik och rör runt.
  3. Täck glasburken med ett kaffefilter och sätt gummiband om. Låt burken stå i rumstemperatur (eller lite varmare) men inte i direkt solljus. Härefter följer bara tålamod. De första dagarna händer inte så mycket. Sedan kommer det börja synas lite bubblor på ytan. Efter bubblorna kommer det bildas en tunn film över ytan som kommer att tjockna efter hand.
  4. Låt kombuchan stå orörd i 2-4 veckor. Vår stod i 3 veckor (under vintertid) och efter 3 veckor hade vi en rätt tydlig svamp/scoby på gång (ca 0,5 cm tjock).
  5. Den här första omgången av kombucha kommer inte smaka så gott. Den är främst till för att odla fram din svamp/scoby och kommer troligtvis smaka alldeles för starkt. När du låter kombuchan stå så länge så smakar det som vinäger. Vi drack lite av vår ändå (utblandat med lite vatten).
  6. Starta nu en ny sats med ca 2-3 dl av din egen färdiga kombucha tillsammans med svampen. Du gör bara samma sak en gång till, alltså koka upp vatten, te och socker och häll över i glasbehållaren med resterna. Kombuchan kommer då vara klar efter 4-7 dagar. Smaka av efter hand!
  7. Efter hand som din svamp växer kan du göra större och större sats. Tänk ca 0,5-0,75 dl socker till 1 liter vatten.

  Relaterat innehåll

  27 kommentarer (Visa )

  1. Tanja

   Scobyn har skapats, nu är första vanliga brygg på gång. Blev inga bubblor men smakade ganska gott trots att det var första omgången. Hoppas nu på att kunna avnjuta im några dagar. Hur länge håller sig scobyn och ska den delas lite då och då?
   Tack för instruktionerna!

   • Hej Tanja,
    Kul att du kommit igång med att brygga kombucha. Scobyn klarar sig egentligen hur länge som helst förutsatt att du fortsätter mata den (gör en ny sats) regelbundet. Du kommer med tiden att få flera scobys, dessa kan du antingen använda till att brygga i en ny glasbehållare eller ge bort till en vän. Om din scoby blir alldeles för stor kan du dela den men det bör ta en bra stund innan det behövs.

    Mvh Johan

  2. Birgitta

   När kombuchan är klar och jag vill smaksätta den ytterligare med tex äpple/ingefära står det i texten ovan ”Häll då bara i färska eller frysta bär i glasburken och låt stå”. Mina frågor 1)ska den stå framme eller i kylskåp 2) hur länge 3)blir den ”kolsyrad” av detta sista moment? Mvh/ Birgitta

   • Tack för din kommentar Birgitta.

    Jag ska förtydliga hur det går till.
    1. När kombuchan är färdig häller du över en del av den i en ny glasburk eller flaska.
    2. Tillsätt smaksättning. Vill du sila bort eventuella bär/frukter behöver du göra detta innan du påbörjar steg 3.
    3. Om du vill få kombuchan kolsyrad låter du den nu stå framme ett par dagar och gör en andra fermentering. Viktigt är att du försluter glasburken/flaskan så den blir lufttät. Du kommer sen se att det blidas bubblor. Beroende på hur varmt kombuchan står kommer tiden variera, men räkna med omkring 1-3 dagar. Var observant och kontrollera trycket genom att snabbt öppna locket och ”rapa” burken 1 gång per dag.
    4. Ställ in i kylen. Nu är du klar och kan dricka den när du vill.

    Lycka till!

    Mvh Johan

  3. Carro

   Hej! Tack för er bra blogg. Jag har testat att göra enligt detta recept och använde mig av Rene Voltaires opastöriserade kombucha. Det har nu gått drygt 5 dygn och det har inte hänt ett dugg. Det jag kan ha gjort fel var att jag kokade upp vattnet tillsammans med sockret. Jag lät det sedan svalna helt med tepåsar i. Kan det ha sån stor påverkan att det inte funkar alls? Mvh Carolina

   • Hej Carro,

    Tack själv!
    Jag tror att du bara ska ta det lite lugnt och vänta. Nu är det vinter vilket oftast innebär att det är kallare inomhus och som det står i inlägget behövde kombuchan stå i 3 veckor under vintern innan det bildades en svamp när jag gjorde det. Om det inte hänt något alls efter 2-3 veckor så kanske det har blivit något galet, men jag tror inte att du har förstört något genom att koka upp vattnet tillsammans med sockret.
    Så låt den bara sköta sitt och titta till om 1,5-2 veckor igen.
    /Rebecca

  4. Heleén

   Hej!

   gjorde Kombucha efter ert recept, gick bra trots mkt kallt hus =) men kolsyrningen funkar inte verkar det som? den bildade en bebi direkt när jag gjorde nytt, Förvånad är jag..

   Mvh

   • Hej Heleén,

    Vad roligt att höra att det gått bra! Det tar lite tid under vintern oftast. Kolsyrningen kommer igång om du häller över det i en lufttät flaska och låter den stå framme en tid till. Det måste vara lufttätt för att bilda kolsyra.
    Men vad duktig du varit som fått fram en ny liten ”bebis” direkt också, det är inte så svårt med fermentering som många tror 🙂

  5. Heleén

   Tack för respons, ja vi har ett mkt kallt hus, förvånad att det gick så bra ändå=)
   Svar till Carro ovan: Jag gjorde samma ”fel” som tydligen blev väldigt rätt.
   Mvh.

  6. J-A

   Hej! Testade ert recept och precis som Carro använde jag första gången René Voltairs kombucha – fungerade inte alls. Vet inte om det kan ha och göra med att den är väldigt klar. Ser nästan filtrerad ut med mkt lite jästfällning.

   Använde Svensk Kombucha tilll nästa sats som gick mycket bättre. En mkt tydlig scoby på 1,5 v. Är nu igång med sats 2. Min scoby flyter inte på ytan denna gången utan liggee nära botten – ska det vara så?

   • Hej Jenny,
    Tack för din kommentar angående Renée Voltaires kombucha, det är nog som du säger att där inte kommer med så mycket av ”modern”. Jag har aldrig provat Voltaires kombucha, men om den är så klar som du säger så finns det troligen inte så mycket moder att skapa en ny scoby av.

    Vad roligt att du har fått igång en scoby snabbt nu med hjälp av Svensk kombucha! Angående att den ligger nära botten så gör det ingenting. Vi har en jättestor svamp numera och när jag fyller på med en ny omgång av te så sjunker den alltid ner till botten. Efter några dag flyter den däremot upp till ytan igen. Så länge din svamp inte är möglig behöver du inte oroa dig :).
    /Rebecca

  7. Hedvig

   Hej! Liten fråga om vilken kombucha som kan användas för att starta fermenteringen… Den enda som säljs på min lokala hemköp är biofoods, den ska vara ”raw” och innehålla levande bakteriekultur. Kan det fungera? Den är smaksatt med ingefära och äpple, påverkar det resultatet?
   Tack för bra instruktioner!
   Hälsningar Hedvig

   • Hej Hedvig!

    Det bör fungera med Biofoods raw kombucha. Att den är smaksatt påverkar inte resultatet, jag har använt smaksatta varianter tidigare. Jag tycker du ska testa med det som är lättillgängligt så prova du Biofood. Som du kan läsa i kommentarer här så verkar vissa märken inte ha så mycket ”moder” i sig, kanske är de filtrerade (men ändå raw). Kolla gärna i botten på flaskan om den är grumlig, är den det bör det fungera alldeles utmärkt.

    Lycka tilL!

  8. Ulrika

   Hej! Har precis odlat fram min första scoby. Jag använde min favoritkombucha från Renée Voltaire och nu efter ca 2 veckor har jag en jättefin svamp. Dock är jag osäker på om den är tillräckligt tjock för att starta en ny sats på (den fyller upp hela öppningen och hänger ned lite på sidorna). Vidare undrar jag över en liten mörkare ”klump” som bildats längst ned i burken. Är det en bebis eller är satsen förstörd?

   • Vad kul att du har lyckats odla fram en scoby! Grattis!
    Och vad bra att det funkade med Renée Voltaires kombucha, andra har inte haft lika god framgång med den.
    Den mörka klumpen är inget du behöver oroa dig för, det blir grumligt i botten och det är denna som sedan brukar kallas för moder. Låter som du har en fin sats! Jag tror du kan starta upp en ny sats med denna, men om du känner dig osäker kan du bara låta den stå en vecka till. Det här med fermentering är lite ”trial and error”. Det är bara att prova 🙂
    Ha det fint!
    /Rebecca

  9. Ulrika

   Tack för svar! Jag gjorde en ny sats efter ca 2 veckor enligt dina instruktioner ovan. Svampen lade sig då i ett ”sjok” en bit ned i burken och nu efter ca 5 dagar ligger sjoket kvar och en ny tunn svamp har bildats på ytan. Min fråga är hur jag gör nu när jag tänkte hälla upp kombuchan på flaskor (har inte smakat på den än, men hoppas att den är bra). Ska jag lägga i båda svamparna i den nya sats jag startar upp? Fortsätter svamparna att växa allt eftersom man gör nya satser?

   Med vänlig hälsning,
   Ulrika

   • Svampen fortsätter växa i den mån de kan fortsättningsvis. Jag borde kanske lägga upp en bild på hur min svamp ser ut idag. Har använt samma svamp i ett års tid då jag tyvärr förra sommaren fick larver i den satsen som jag gjorde vid tillfället jag skrev detta recept.

    Idag har jag en väldigt stor och tjock svamp men har också övergått till en stor 8-liters burk med kran nu. Jag brukar tappa ur kombucha på flaskor tills det är kanske minst 5 centimeter dryck + svamp kvar i burken. Då häller jag på nytt sockerte och låter den stå igen.

    Du kan göra ny sats med både den nya och gamla svampen eller bara den nya. Det kommer bli bra vilket som. Jag ska se till att uppdatera detta recept med mer detaljer och bilder så det blir lättare att förstå 🙂

  10. Sofia

   Hej! Tack för ett bra recept och hjälpsammma svar i kommentatsfältet, har dock en fundering: jag gjorde min första svamp på svart te, så nu ligger svamparna i ca 3-5 dl färdig kombucha på svart te. Tänkte starta en ny bryggning och vill testa med grönt te. Går det bra att lägga svamparna med några dl svart-te-kombucha i en sockerlösning på grönt te?

   Tack på förhand,
   Mvh Sofia

   • Ja det går alldeles utmärkt, det enda som påverkas är smaken men personligen tycker jag inte det är ett problem. Lycka till!

  11. Camilla

   Hej ! Ska thé påsarna ligga hela tiden i det varma vattnet tills det svalnar? Det tar ju ganska lång tid, det böir inte för stark thé smak då ?

   • Det kan du göra som du vill, smaka av och ta ur påsarna när du tycker det är tillräckligt med smak för dig.

  12. Ann-Margreth Konradsson

   Hej! Nybörjare som tror jag lyckats. Fick en fin ljus svamp efter ca 3 veckor. Kokade sedan nytt te och skulle ta över s amen och några dl kombucha. Såg då att det på glasburkens kant fanns små vita larver. Torkade bort dessa med hushållspapper. Måste jag slänga allt???

   • Hej!

    Vad roligt att du lyckades så fint men beklagar larverna! Det gäller att hålla exempelvis frukt på avstånd från kombuchan har jag märkt annars kan bananflugor m.m. leta sig ner. Själv använder jag nu en vikt diskhandduk och ett gummiband som sitter åt rejält över burken vilket har funkat utmärkt denna sommaren trots värmen (då det annars är stor risk för myror, larver)

    Det jag har gjort vid de tillfällen jag fått oinbjudna gäster i min kombucha så har jag plockat upp svampen, sköljt av den under rinnande vatten och sedan lagt ner den i en ny omgång med sött te (plus diskat ur glasbehållaren). Men då har larverna alltså varit nere på svampen, inte bara på glaskanten. Och värt att nämna är att min svamp är stor och tål lite tuffare hantering.

    För din del tror jag inte du behöver slänga allt men håll koll på den så där inte dyker upp något mer och förvara den på avstånd från frukt och liknande.

  13. Marita Busch

   Hej
   har lyckats odla fram en fin vit och tjock svamp men såg att den har en mörk fläck undertill. Betyder det att den är dålig?

   • Hej Marita,

    Det låter som att din svamp är ok, svampen blir mörkare ju större den blir och håller sig ofta ljus på ovansidan och mörk/grumlig på undersidan.

  14. Jenny

   Första gången jag provar kombucha och härom dagen var det två små mögelfläckar på ytan. Jag petade bort dem och sedan har jag inte sett några nya. Ska man i alla fall slänga? Dvs blir den skadlig på något sätt?

   • Tyvärr får jag rekommendera dig att slänga ut och börja om på nytt, just mögel är inte värt att chansa med. För att undvika att det händer igen kan du ”skaka” runt din burk lite då och då för att se till att svampen håller sig under vätskan. Det är relativt vanligt med mögel dock är det inte ett problem jag har haft under de 3 år jag haft samma svamp (bara myror, larver och allt annat :P).

  Kommentera