fbpx

Kokossmör – enkelt och gott

Kokossmör – enkelt och gott

Kokossmör – enkelt och gott

Kokossmör är bland det enklaste som man kan göra hemma. Kokossmör görs på enbart kokosflingor, inget annat. Det är också ett billigt alternativ till olika nötsmör för den som inte kan eller vill äta nötter.

Att göra kokossmör eller nötsmör kräver dock rätt utrustning. Du behöver en relativt stark matberedare som klarar att stå på i 10-15 minuter utan att bli överhettad och gå sönder. Det kan hända om motorn inte är tillräckligt stark. Det betyder däremot inte att du måste spendera många många tusenlappar på en värstingmasking.

Vi har två olika sorters matberedare för lite olika bruk. Den vi använder i detta recept är en Bosch som vi haft i snart 4 år och är på 800 W. Den uppdaterade versionen ser lite annorlunda ut men verkar i övrigt innehålla samma funktioner. Det är en rätt stor matberedare som är jättebra för att göra olika sorters smör då du bara trycker igång den och sen sköter den sig själv. Och den har ett rimligt pris.

En annan sak förutom att ha en bra matberedare är att inte snåla på kvalitén på kokosflingorna. Jag har provat att göra kokossmör på billigare varianter av kokosflingor men dessa är märkbart mycket torrare och släpper inte ifrån sig olja. Det gör att det tar mycket mycket längre tid att få det till ett smör, om det ens lyckas. Vid något tillfälle har jag faktiskt gett upp.

Välj ekologiska kokosflingor från exempelvis Urtekram som jag gjort i detta recept. Skillnaden är stor! Det kan verka mycket att använda 400 gram, men det blir rätt lite smör av mycket flingor.

Ett sista tips är att låta kokosflingorna sköta sitt de första 5 minuterna. Därefter får du gärna hjälpa maskinen genom att skrapa ner kokosflingorna från sidorna. Jag brukar till och med lyfta upp maskinen och vända runt den lite försiktigt medan den jobbar. Det funkar!

Dubbla gärna mängden kokossmör för en större mängd när du ändå håller på. Detta recept kommer motsvara ca 2,5 dl kokossmör. Du kan också smaksätta på olika sätt med honung, kakao, carob eller annat gott.

Kokossmör – enkelt och gott

Portioner: 2,5 dl kokossmör |

Gör så här

 1. Häll i kokosflingorna i matberedaren och kör först igång på lägre hastighet de första minuterna. Öka sedan till max och låt köra tills du har ett helt slätt smör. Som sagt kan du behöva hjälpa till lite under tiden. Det tar ca 10 minuter i den matberedare jag har. Det kan ta längre tid för dig.
 2. Förvara i en lufttät burk. Kokossmör stelnar även i rumstemperatur så förvara INTE i kylen, då blir den stenhård.

Efter 5 minuter

Efter 10 minuter

5 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Carina

  Hej och tack för er underbara blogg!

  Hur länge tänker ni att ert kokossmör håller i rumsvärme?

  /Carina

  Svara

  • Hej Carina! 🙂
   Bra fråga men tyvärr har vi inget svar. Vi vet helt enkelt inte, men jag tror inte att det är särskilt känsligt. Vi har förvarat vårt i skafferiet i ett par veckor och det har inte hunnit bli dåligt.

   Svara

  • gravatar Gosia Andersson

   Hej, vi har haft en bortglömd burk stående i rumstemperatur i ett halvår och det i a f smakar precis som det gjorde när det var nyinköpt.

   Svara

 2. gravatar Maria

  Vad är skillnaden på kokosolja och kokossmör?

  Svara

  • För kokosolja pressar man kokosköttet och får då ut oljan så det innehåller bara fett. Kokossmör är mixade kokosflingor så där finns även en hel del fibrer med. Är det som är den stora skillnaden, de smarkar också lite olika.

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*