fbpx

Kåldolmar – utan ägg, ris eller potatis (Paleo, AIP)

Kåldolmar – utan ägg, ris eller potatis (Paleo, AIP)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kåldolmar – utan ägg, ris eller potatis (Paleo, AIP)

Kåldolmar är en väldigt klassisk rätt som jag minns att min farmor brukade göra. Jag älskar kåldolmar, kålpudding, ja det mesta med kål helt enkelt. Originalreceptet brukar innehålla antingen potatis eller ris som utfyllnad i köttfärsen. Men det går faktiskt lika bra att bara ha i hackad vitkål istället.

Receptet brukar också innehålla ägg, vilket vi egentligen inte har något emot. Men jag ville prova att göra ett enkelt recept utan ägg för de som inte kan äta ägg eller som följer en AIP-kost.

Dessa små gyllene godbitar kräver lite tid och kärlek men är rent tekniskt busenkla att göra. Det enda som du behöver är i grunden vitkål, köttfärs, salt och buljong.

Kåldolmar ska gärna serveras till kokt potatis och med gräddsås. Men vi äter det lika gärna som de är med den jättegoda sky som blir till. Vill du göra sås kan du hälla i valfri sort av grädde i skyn så får du en fantastisk sås.

Vi använder Organic Blackstrap Molasses istället för vanlig sirap som originalet oftast använder. Blackstrap molasses (eller melass som det heter på svenska) är den tredje kokningen av sirap. Det ger en mörk nästan svart tjock sirap med kraftig smak. Merparten av sukrosen är borttagen och melassen har lågt kaloriinnehåll. Den är dessutom rik på näring, Vitamin B6, kalium, kalcium, magnesium och järn. Vi använder därför gärna detta i matlagning eller som sötning i bakverk.

Om man inte har eller vill köpa melass så går det för smakens skull lika bra med dadelsirap. Jag rekommenderar ändå att faktiskt tillsätta sirap av något slag för det förhöjer både smak och ger färg.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kåldolmar – utan ägg, ris eller potatis (Paleo, AIP)

Portioner: 4 (12 st) |

Ingredienser

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Putsa kålhuvudet, ta av de yttersta bladen och skär ut rotstocken. Lägg kålhuvudet i en stor kastrull och fyll upp kastrullen med vatten så det täcker hela huvudet. Om du har en vattenkokare så häll gärna över kokande vatten direkt. Låt vattnet koka upp och låt vitkålshuvudet koka tills bladen börjar lossna, bli genomskinliga och mjuka. Plocka upp blad efterhand som bladen känns mjuka och skölj av med kallt vatten. Beroende på hur stort huvudet är behöver du troligen inte använda alla blad.
  3. Värm en stekpanna på medelvärme. Stek löken i fett i några minuter tills den blir genomskinlig.
  4. Finhacka 3-4 kokta vitkålsblad.
  5. Blanda köttfärsen med lök, hackad vitkål och salt.
  6. Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen, vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ned i en ugnsform.
  7. Ringla över balsamvinäger och melass/dadelsirap*. Klicka eller häll över olja/ghee/smör. Strö över lite salt
  8. Tillaga i ugnen i 30 minuter. Ta ut och häll över buljongen. Sätt in igen och tillaga i 15-30 minuter till tills dolmarna fått fin färg och är mjuka. Håll koll så de inte bränns. Lägg över folie om kåldolmarna riskerar att bli brända men inte är helt mjuka än. 
  9. Servera!

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*