fbpx

Garam Masala kycklinggryta

Garam Masala kycklinggryta

Garam Masala kycklinggryta

När det börjar bli kyligt ute är det skönt att värma sig med en god gryta. Vi äter inte så mycket kyckling här hemma men när vi väl äter det så försöker vi göra någonting speciellt. Denna gången blev det Garam Masala kycklinggryta.

Eftersom vi upplever det svårt att få tag på färdigstyckad ekologisk kyckling så köper vi alltid hel ekologisk svensk kyckling eller gårdskyckling från gårdsbutiker som vi tillagar i vår Crock-Pot. I regel är dessa kycklingar mycket större än konventionell kyckling vilket brukar innebära att en omgång i Crock-Pot ger oss flera portioner kyckling som vi sedan varierar på olika sätt. Vi gör grytor där vi bara lägger i köttet i slutet för att värma upp det, gör pizza, paj, sallad och allt möjligt. Det är oerhört smidigt, enkelt och tidsbeparande att tillaga en större mängd vid ett tillfälle och sen bara variera det färdiga köttet.

Vi rekommenderar ALLTID att välja kyckling med stor omsorg (precis som allt kött man äter), det är bättre att äta det sällan men välja det bättre och dyrare alternativet. Nu när vi har flyttat ser vi fram emot att så småningom inte längre behöva köpa kyckling utan kunna ha egna höns och kycklingar där vi har full koll på djurens uppfödning.

I receptet hänvisar jag till en färdig kryddblandning som kallas Garam Masala. Garam Masala är en blandning av bland annat spiskummin, koriander, gurkmeja, ingefära, kanel och kardemumma. Beroende på märke lär det troligen smaka lite olika.

Instruktioner för hur du gör din egen ghee hittar du det här.

DSC03056

Garam Masala kycklinggryta

Portioner: 4 | Tid: 25 min

Garam Masala kycklinggryta

Gör så här

  1. Dela kycklingen i mindre bitar och stek i fettet tills den är helt tillagad. När kycklingen är färdig häller du över den på en tallrik eller liknande medan du gör resterande moment. Kycklingen tillsätts igen i slutet. Om du liksom vi har tillagat kycklingen sedan tidigare i Crock-Pot kan du hoppa över denna punkt.
  2. Hacka lök i önskad storlek, riv vitlöken och tillaga i fett i 4-5 minuter på låg värme tills löken är genomskinlig och mjuk. Tillsätt därefter blomkål skuren i små bitar, färskriven ingefära, garam masala och övriga kryddor. Rör runt och "stek" kryddorna en kort stund tillsammans med löken.
  3. Tillsätt tomatsås och kokosmjölk, låt detta puttra i 10 minuter så att det blir en krämig smakrik sås. Smaka av och tillsätt mer krydda efter smak.
  4. Tillsätt kycklingen som du tillagat sedan tidigare, pressa i lime och låt allt puttra tillsammans i ca 5 minuter till.
  5. Servera tillsammans med valfritt ris eller blomkålsris.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*