fbpx

Festlig rawtårta med granatäpple

Festlig rawtårta med granatäpple

Festlig rawtårta med granatäpple

Underbart god och festlig tårta i härliga färger som jag bakade till nyårsafton. Den föll alla i smaken, till och med familjens största skeptiker, och är en fräsch avslutning på måltiden. Den är rätt mättande så du kan gott dela den i mindre bitar än vad jag gjorde när jag fick ut ca 12 rejäla bitar. Tror att 20 bitar skulle vara mer lagom i portionsstorlek. Den är mycket enklare att göra än vad det kan se ut, och alla fyllningar i receptet görs på samma sätt. Följ ordningen och du kan inte misslyckas!

DSC02197

Observera att det översta lagret, alltså granatäppletopping, inte anses som raw då den dels värms upp och dels innehåller gelatin. För att göra den helt vegansk kan du byta ut gelatin mot agar agar, men jag vet inte i vilken mängd. 

En sak att tänka på är att det krävs en ordentlig matberedare eller helst en high speed blender (som vi inte äger för tillfället). Jag använde vår helt vanliga matberedare vilket tar lite tid innan du får en krämig fyllning utan bitar, men det går bra! När matberedaren arbetar (om man då inte har en sån där high speed variant) så blir också gärna smeten varm (pga motorn som kör runt) vilket kan innebära att oljan separerar sig. Detta är inte heller någon fara, men jag informerar om det nu för att du inte ska bli orolig i köket. Om den separerar sig kan du bara ställa in den i kylen eller frysen tills den svalnat lite och sedan köra ihop den igen med lite mer vätska (en gnutta vatten) så ordnar det sig.

Jag har i receptet använt en form med avtagbar botten, storleken spelar inte så stor roll. Jag har använt en stor form vilket gör att kakan blir plattare. Använder du en mindre kommer du få en högre tårta.

DSC02182

Detta är en tårta som gärna förbereds dagen innan och som serveras kyld. Den håller sig dock bra rätt länge i rumstemperatur och kommer inte smälta bort om den står framme.

Granatäpplejuice får du genom att dela ett granatäpple på mitten och pressa ut kärnorna och saften ner i en (gärna hög men smal) skål. När du fått ur alla kärnor så silar du ut kärnorna från juicen och pressar sedan kärnorna med händerna för att få ut ännu mer juice. Tänk på att granatäpplejuice färgar av sig på tapeter, vita väggar och kläder så var försiktig Finns också att köpa…men det är ju för enkelt.

 

Festlig rawtårta med granatäpple

Portioner: Minst 12 stora bitar- upptill 20 bitar |

Botten

 • 2,5 dl Valfria nötter (ex. valnötter)
 • 1 dl (ca 6-8 st färska dadlar) Dadlar (gärna färska)

Fyllning 1- citronfyllning

 • 6,5 dl Cashewnötter
 • 1 dl Citronsaft
 • 1 msk Vaniljextrakt (eller vaniljpulver)
 • 3 msk Honung/agave eller annan sötning som inte ger färg
 • 1,5 dl Smakfri kokosolja
 • 0,5 dl Vatten

Fyllning 2- granatäpplefyllning

 • 3 dl Cashewnötter
 • 1 dl Granatäpplejuice
 • 1 msk Honung/agave eller annan sötning
 • 0,75 dl Smakfri kokosolja

Granatäppletopping

 • 1 dl Granatäpplejuice
 • 1 tsk Kokossocker/honung/agave eller annan sötning
 • 1 tsk gelatinpulver + 1 msk kallt vatten Gelatinpulver (av god kvalitet) + kallt vatten

Gör så här

 1. Mixa samtliga ingredienserna till Botten till en kladdig smet och tryck eller kavla sedan ut smeten i botten av din form. Använd gärna en bit bakplåtspapper som du klipper i samma form för att botten inte ska fastna när den kallnat. Jag klippte en rund form av bakplåtspapper, kavlade ut smeten på den och la tillbaka den på botten av min form.
 2. Mixa samtliga ingredienser till Fyllning 1 i ca 5-10 minuter tills du får en helt slät smet. Ett tips är att försiktigt smälta kokosoljan utan att direkt hetta upp den och hälla i den. Kokosolja smälter nästa i rumstemperatur så det krävs inte mycket värme. Du kan behöva stanna mixern och trycka ner smeten från kanten ibland. När smeten är klar häller/brer du den över botten och ställer in i frysen medan du gör nästa fyllning (minst 15 minuter).
 3. Mixa samtliga ingredienser till Fyllning 2 i ca 5-10 minuter tills du får en helt slät smet. Ta ut formen ur frysen och häll/bred ut fyllning 2 så du får en jämn och fin yta. Ställ in igen i frysen i ca 30 minuter medan du gör toppingen.
 4. Häll granatäpplejuice till din Topping och tillsätt sötning, värm sedan upp på medelvärme. Blanda gelatinpulver med vatten och låt stå en liten stund medan juicen blir varm. Tillsätt därefter gelatinet till juicen och vispa ihop. Låt stå i kylen och svalna helt, ca 30 minuter (medan tårtan stelnar i frysen).
 5. Sista steget är att hälla den nu kalla toppingen över den stelnade tårtan. Ställ nu tårtan i kylen i minst 2 timmar, men gärna över natten. Innan servering kan du gärna mixa lite cashewnötter och strö över som dekoration.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*