fbpx

Dadelbollar / Raw tryffel

Dadelbollar / Raw tryffel

Dadelbollar / Raw tryffel

Det är receptet på dadelbollar brukar vi göra när vi blir sugna på något litet och gott. Från början testade vi detta recept när vi skulle göra julgodis. Men det finns ingen anledning att bara äta dessa goda dadelbollar till jul, de är ju så goda så de kan ätas precis när du vill.

Det som är bra med dessa dadelbollar är att du kan variera smaksättningen precis som du vill. Använd kakao för att få smaken att påminna mer tryffel. Blanda i eller rulla mandel eller någon annan nöt om du gillar den nötiga smaken eller vill ha lite tuggmotstånd.

En smaksättning som är riktigt god att variera sig med är lakrits. Förutsatt att du gillar lakrits såklart. Bara blanda i lite lakritspulver, mer smaksättningen än så behövs inte. Eller ta kakao och lakrits. Kombinationen choklad och lakrits är en klassiker.

DSC02152

I ingredienslistan ger jag förslag på en smaksättning som passar till jul. Det är en enkel pepparkakskryddning om du vill att dina dadelbollar ska ha den där juliga smaken.

När du använder färska dadlar får du inte glömma bort att först kärna ur dom. Annars kommer inte din mixer bli glad. Det är lätt att kärna ur dadlar, bara dra isär den i toppen så du får den i två halvor. Sen plockar du ut kärnan och lägger åt sidan.

När det kommer till att köra dadlar i mixern kan vissa svagare modeller ha lite problem.  Dadlar är väldigt klibbiga så var vaksam så att inte knivbladet kör fast. Då finns risken att du kör sönder motorn i din mixer och det är inte roligt vilket jag själv råkat ut för. Men då fick jag äntligen en anledning att köpa en ny och starkare mixer så jag kan göra ännu fler dadelbollar.

För er som är intresserade så passar det här receptet dig som äter vegetariskt, enligt Paleo eller Raw food.

Testa nu receptet och hoppas du tycker om det!

Dadelbollar / Raw tryffel

Portioner: 10 st |

Tryffel

 • 10 st Färska dadlar
 • 1 msk Kakao
 • 1 msk Kokosolja
 • En nypa Salt

Smaksättning (välj en)

 • 1 krm av varje Pepparkakskryddor (kanel, mald nejlika, ingefära, muskot)
 • 1/2 tsk Lakritspulver
 • 2 tsk eller efter smak Kakao

Att rulla tryfflarna i

 • Krossade nötter
 • Kokosmjöl blandat med kakao och lakritspulver

Gör så här

 1. Mixa samtliga ingredienser i en mixer eller matberedare. Du kan behöva pausa och trycka ner smeten från kanterna ibland.
 2. Mixa till en slät smet och forma sedan till små bollar (ungefär en tesked smet per boll).
 3. Rulla bollarna i nötter eller annat för att de inte ska vara klibbiga.
 4. Låt stå i kyl i 1 timme innan servering.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*