fbpx

Cassavapizza – pizzabotten av cassava (AIP)

Cassavapizza – pizzabotten av cassava (AIP)

Cassavapizza – pizzabotten av cassava (AIP)

Cassava, kassava, yuca, maniok, kärt barn har många namn. Du kanske har sett denna stora bruna rot i matbutiken och undrat vad det är för något. Vad gör man med den? Det finns en uppsjö av godsaker som du kan göra med cassava, men vi börjar med en fantastisk pizzabotten!

För att citera Wikipedia “Maniok (Manihot esculenta, syn. Manihot utilissima) är en halvbuske inom familjen törelväxter, vars rotknölar är ett av jordens viktigaste baslivsmedel. Ursprungligen kommer växten från Sydamerika. Andra namn är kassava, cassava och (brasiliansk) arrowrot (särskilt rotknölarna).”

Första gången vi åt cassava var just när vi reste i Peru och blev fullkomligt förälskade. Det serverades ofta istället för potatis så både i kokt och friterad form. Friterad cassava med marsvinsgryta var så gott!

Sedan vi kom hem dröjde det ett bra tag innan vi vågade oss på att själva tillaga denna rot. Men när vi nu väl börjat så kan vi inte sluta. Först ut på bloggen blir självklart pizza eftersom, ja, varför inte?

Visst, denna pizza kräver lite arbete men den blir så god. Gör gärna dubbel sats när du ändå håller på. För att förenkla för dig har jag gjort en liten instruktionsvideo så nu har du ingen ursäkt för att inte testa.

Denna pizzabotten är fri från gluten, nötter, mjölk och ägg vilket gör att den passar de flesta. Jag har inte inkluderat topping utan lämnar bara lite förslag på vad vi brukar använda. Använd din fantasi och gör din egen favoritpizza.

Om du vill ha fler förslag på topping som är AIP, autoimmun paleo, så kan du hitta fler i vårt tidigare recept på cassavapizza (på cassavamjöl).  Där hittar du också ett recept som är gjort på cassavamjöl istället för hel cassava för den som vill det.

Cassavapizza – pizzabotten av cassava (AIP)

Tid: 1 h

Pizzabotten

 • 5 dl Kokt cassavarot, hackad i stora bitar
 • 3 msk Olja (kokos, oliv, avokado)
 • 2 msk Kokosmjöl
 • 0,5 tsk Oraffinerat havssalt

Gör så här

 1. Värm ugnen till 200 grader.
 2. Tillsätt samtliga ingredienser förutom kokosmjöl i en matberedare. Kör tills du får en slät deg.
 3. Lägg över degen på en bit bakplåtspapper och tillsätt kokosmjölet och knåda in mjölet.
 4. Låt degen svalna och dela sedan i två delar för två pizzabottnar eller behåll som en stor botten. Kavla ut till ca 1 cm tjock botten.
 5. Tillaga i 15 minuter i ugnen på bakplåtspappersklädd plåt eller tills den är lite gyllenbrun. Vänd sedan och tillaga i 15 minuter på andra sidan.
 6. Lägg på topping. Vi toppar gärna med blomkålspuré, färsk svamp, rödlök, färsk spenat och lufttorkad skinka. Baka igen i 10 minuter tills du tycker toppingen ser klar ut.
 • Skala och hacka cassavan i stora bitar (se video), koka sedan i 10 minuter tills helt mjuk. Det är precis som att koka potatis.
 • Tänk på att vissa färska grönsaker vätskar av sig vilket kan göra botten mjuk. Förslagsvis om du vill göra en grönsakspizza så stek på grönsakerna lite medan bottnarna ändå är i ugnen.
6 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Jenny

  Hej!
  Jag undrar om det går lika bra med tapiokamjöl?

  Svara

  • Hej Jenny,

   Du kan använda tapiokamjöl med följ då hellre detta recept som är gjort på cassavamjöl istället för hel cassava. Du kan byta ut mjölet mot tapioka.
   /Rebecca

   Svara

 2. gravatar Majda

  Hej, vet ni hur mycket kolhydrater innehåller 100g cassava?

  Svara

 3. gravatar Maria

  Hej när jag söker på Cassavarot så får jag upp artiklar om att den kan vara giftig. Detta gör mig lite nervös, kan jag ge den här rätten till min 1-åring om jag följer anvisningarna?

  Svara

  • Hej Maria, det stämmer att cassava är giftigt rå, men när du tillagar den är den inte längre giftig. Så om du skalar och kokar cassavan är det inte längre några problem 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*