fbpx

Björnbärssylt – utan tillsatt socker

Björnbärssylt – utan tillsatt socker

Björnbärssylt – utan tillsatt socker

Som ni har kunnat se på bloggen och på Facebook har vi varit ute och plockat mängder med björnbär. Igår när vi var i affären och handlade tog Johan en titt på kilopriset för björnbär. Låt oss säga som så att vi har sparat in en hel del kronor men fått offra lite hud i snåren.

Björnbär är gott och liksom de flesta andra bär fulla av nyttigheter. Vi har ätit björnbär nästan varje dag nu och har lagt en stor del i frysen. Igår kokade jag även sylt på björnbären och istället för vitt socker använde jag honung som sötning. Sylten är enkel, god och innehåller endast naturliga ingredienser!

Smakar gott på gröt, pannkakor, yoghurt eller vad man vill ha det till. Jag tycker om att krydda sylt med lite olika saker så jag gjorde en variant med vanilj som jag gav bort i present och en annan med kardemumma. Du kan också söta mer om du önskar det. Prova er fram!

Tänk på att sylten inte innehåller något konserveringsmedel och hållbarheten blir därmed inte så lång. Jag kokar därför upp efterhand i små burkar. Alternativt frys in sylten om du kokar mycket.

Björnbärssylt – utan tillsatt socker

Portioner: 2,5 dl | Tid: 55 min

Ingredienser

  • 8 dl Björnbär
  • 2,5 - 3 msk Honung
  • 1 krm Vaniljpulver
  • efter smak (valfritt) Kardemumma/kanel

Gör så här

  1. Skölj björnbären och rensa bort eventuellt smuts om du själv plockat björnbären.
  2. Koka upp björnbären på medelvärme i ca 20 minuter och rör i den med jämna mellanrum.
  3. Tillsätt honung och eventuell smaksättning. Smaka av!
  4. Låt koka i 20-30 minuter till på låg värme och rör med jämna mellanrum. Tanken är att reducera sylten, alltså koka bort vätskan för att den ska bli tjock. Låt den sedan svalna innan du ställer den i kylen. Sylten kommer att tjockna ytterligare när den kallnar.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*