fbpx

Qigong för mer energi

Det finns två olika typer av fysisk aktivitet, den ena har som mål att spendera energi vilket är det som i vardagligt tal brukar kallas för träning. Den andra typen av fysisk aktivitet är raka motsatsen och har som mål att ge utövaren mer energi och ökat lugn.

Det är viktigt att lyssna på sin kropp och veta när det är läge att ägna sig åt aktiviteter som spenderar energi och när det är dags att göra motsatsen och fylla på sin energidepå för att förhindra överträning, utbrändhet och stressrelaterade problem.

I dagens inlägg kommer du få läsa om vad Qigong är för någonting och varför det är bra att använda för att balansera dina energinivåer.

Vad är Qi (chi)?

För att förstå konceptet bakom Qigong är det först viktigt att förstå vad Qi är för någonting. Qi kan enkelt förklaras som alla tings livskraft, det vill säga den energi som gör människor, djur och växter levande. 

Skillnaden mellan en levande och död människa är just livskraft vilket benämns som Qi inom traditionell kinesisk medicin.

Konceptet med livskraft är inte unikt för kinesisk medicin utan är återkommande i flertalet kulturer runt om i världen till exempel inom hinduismen är ordet för livskraft prana och inom buddhism vijñāna.

En stark livskraft är det som gör att människor känner sig energirika och redo att ta tag i dagen medan en svag livskraft är raka motsatsen, trötthet, allmänt slö och apatisk.

Vare sig man tror på konceptet bakom Qi eller inte är det uppenbart att många personer har problem med utbrändhet och kronsik trötthet vilket kan översättas som en brist på livskraft.

Istället för att se över sin nuvarande livssituation och hitta de saker som dränerar kropp och sinne på energi är det vanligt att stimulanser så som kaffe, socker, skräpmat och energidrycker används för att ge ett falskt sken av livskraft.

Hur fungerar Qigong?

Qigong är ett system som är baserat kring andning, rörelse och mentalt fokus vars avsikt är att fylla på livskraft. Vi utför dagligen aktiviteter som antingen tar eller fyller på vår livskraft.

Att ge sig ut och springa är ett typsikt exempel på en aktivitet som spenderar energi medan sömn, vila och avslappningsövningar fungerar energibyggande.

Att spendera energi när du redan känner dig låg, till exempel att ge sig ut på morgonens intervallträning efter en sömnlös natt, är ett snabbt sätt att tömma sin energidepå. Då kan istället en lugnare form av rörelse tajmat med andning ge bättre långsiktig effekt.

Qigong utförs genom att göra långsamma och rytmiska rörelser med god kroppshållning i takt med andetaget. Även om det för vissa personer kan låta flummigt med Qigong finns det studier som visar på att det kan lindra och motverka en rad olika stressrelaterade symtom vilket i sin tur ger ökad energi [1].

Här nedan kan du se en video på en enkel övning som kan vara bra att använda sig av då du känner att du antingen behöver lugna ner dig själv eller göra dig mer alert.

I mitt lilla bibliotek hemma i lägenhet har jag en bok jag hittade på Erikshjälpen skriven av Michael Tse vid namn Qigong – Så finner du din inre energi vilket är en lättläst bok som ger en bra inblick i bakgrunden till Qigong och enkla övningar som kan vara bra att använda i sitt vardagliga liv. 

Även om Qigong består av specifika rörelser som sägs vara bra för olika områden i kroppen fungerar det även att använda sig av traditionella gymövningar för att fylla på sina energinivåer. Det viktiga är att rörelsen utförs i lugnt tempo och i takt med andningen.

För att rörelsen du utför ska räknas som en energibyggande övning gäller det att pulsen inte ökar och att andningen håller sig lugn och djup. Energibyggande övningar ska du kunna utföra på en full mage direkt efter måltid utan obehag.

Definitionen av en energibyggande övning är att den ger dig mer energi än vad det krävs för att utföra rörelsen.

För dig som är intresserad av att testa på Qigong och utforska det mer finns det många bra instruktionsfilmer på YouTube som kan vara till din hjälp eller leta upp en Qigongmästare eller Qigongförening i ditt område.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*