fbpx

Vad är morotsolja bra för? Morotsolja – en vitaminboost för hud och hår

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Morotsolja är en vårdande, naturlig olja som är rik på A-vitamin, E-vitamin och betakaroten. Båda dessa näringsämnen innehåller i sin tur viktiga antioxidanter som är viktiga för både hår och hud. 

Genom att använda morotsolja i håret kan du stimulera hårväxten och på huden gör den fuktgivande oljan underverk samtidigt som den ger en naturlig lyster – särskilt i ansiktet. 

Nedan har vi valt ut tre morotsoljor som vi gillar extra mycket. Om du vill veta mer om vad morotsolja är bra för och hur du använder den kan du läsa mer i vår guide nedan. 

Bästa morotsoljan:

Längre ner i artikeln skriver jag mer om varje produkt jag rekommenderar.

Vad är morotsolja? 

För bara några år sedan var det få som visste om fördelarna med morotsolja. Idag är oljan mycket omtyckt och även om den fortfarande är relativt okänd är den enkel att få tag på. 

Morotsolja framställs genom att man adderar ett koncentrerat morotsextrakt till andra oljor. Att använda ren morotsolja kan nämligen vara skadligt att använda eftersom den är väldigt stark. Dessutom fungerar morotsoljan bättre som en del av en oljeblandning.

I oljeblandningen brukar man kombinera flera oljor – till exempel solros- och avokadoolja – för att göra det enklare för hud och hår att ta upp de viktiga näringsämnena. På så sätt blir oljan även mer följsam och enklare att använda.  

Morotsextraktet hämtas från morotens frön genom ångdestillation. De morötter man använder i tillverkningen behöver dock inte vara de morötter du och jag använder till matlagning, utan man brukar istället använda sig av vildmorötter. 

Morotsoljan bör vara orange i färgen eftersom detta intygar höga halter av betakaroten – samma ämne som gjort moroten extra känd för att kunna hjälpa till med solbrännan. 

Fördelar med morotsolja 

Det finns många fördelar med att använda morotsolja, inte bara när det kommer till din solbränna. Nedan ska vi titta närmare på några av oljans mest fördelaktiga egenskaper. 

1. Ger näring och lyster till huden

Morotsoljans antioxidanter gör huden len och mjuk samtidigt som den hjälper till att behålla dess naturliga elasticitet. Dessutom ger oljans orangea ton en naturlig lyster som liknar en lättare solbränna, vilket kan få huden att se friskare ut.

2. Stimulerar hårväxten

Eftersom morotsoljan innehåller stora mängder E-vitamin och betakaroten (som vårt hår älskar) kan regelbunden användning stimulera hårväxten och förhindra håravfall. 

Oljans näringsämnen och antioxidanter tränger in djupt i hårsäckarna och hjälper till att producera nytt, starkare hår. Därför kan morotsolja vara extra bra för den som använder värmeverktyg och stylingprodukter som ofta gör att håret slits snabbare.

Bortsett från att stimulera hårväxten kan oljan även ge håret en vacker lyster samtidigt som det blir mjukt och smidigt. Dessutom lägger sig oljan som ett skyddande lager på hårstrået, vilket skyddar mot strålning och smuts. 

3. Återställer hårbottnens naturliga fuktbalans 

Om du har en ovanligt torr eller fet hårbotten kan regelbundna behandlingar med morotsolja göra susen. 

Oljan verkar djupt återfuktade och hjälper håret att återställa sin naturliga fuktbalans. En torr hårbotten får den fukt den behöver medan produktionen av talg i en fet hårbotten bromsas. 

4. Stärker naglar 

Det är inte bara vårt hår som älskar betakaroten och vitamin E – även våra naglar behöver dessa näringsämnen för att hålla sig friska och starka. 

Om du har sköra naglar som lätt går av kan detta vara ett tecken på näringsbrist. Förutom att äta hälsosam mat kan du använda morotsoljan för att ge dina naglar lite extra omvårdnad och stärka upp dem snabbare. 

5. Bromsar åldrandet

Tack vare det koncentrerade innehållet av antioxidanter kan den som använder morotsolja i ansiktet regelbundet minska tecken på åldrande. 

Antioxidanterna hjälper huden att behålla sin följsamhet och stimulerar produktionen av nya celler. De skyddar även mot yttre påfrestningar som i sin tur kan leda till fina linjer och rynkor. 

Dessutom kan oljans betakaroten faktiskt skydda huden mot lättare UV-strålning som är en bidragande faktor till att huden åldras snabbare. Kom dock ihåg att oljan inte bör ersätta vanligt solskydd utan enbart fungera som ett komplement.

6. Lindrar sår och utslag

Om du har sår, eksem eller utslag kan några droppar morotsolja påskynda läkningsprocessen. Dels mjukar oljan upp området, men den skyddar även mot bakterier och infektioner som kan göra att läkningen tar längre tid.

Hur använder man morotsolja? 

Är man inte bekant med morotsolja sedan tidigare kan det vara svårt att veta hur den ska användas. Nedan hittar du några tips på hur oljan kan användas.

I håret 

Om du har problem med torra och kluvna hårtoppar – häll några droppar morotsolja i en skål och droppa topparna. Massera in oljan och låt den sitta kvar eller skölj ur en del av oljan med varmt vatten efter några minuter. 

Du kan även ta några droppar olja och värma upp den mellan händerna innan du fördelar den i hela håret – från hårbotten ut till topparna. Massera in den noggrant i hårbotten så att den når alla hårsäckar. 

Tänk även på att massagen bidrar till stimuleringen av hårväxten eftersom den får igång blodcirkulationen. 

Genom att blanda morotsolja med till exempel mandel- eller jojobaolja kan du göra en skonsam hårinpackning. Fördela i hela håret, vira in håret i en handduk och låt verka i 30 minuter alternativt över natten. Du kan även använda en plastpåse. 

På huden

Om du vill använda morotsolja istället för vanlig body lotion rekommenderar vi att du späder ut den med en annan olja (till exempel mandelolja) eftersom den är ganska trögflytande. 

Extra bra fungerar oljan som en After sun eftersom den är skonsam samtidigt som den hjälper huden att återhämta sig efter en dag i solen. 

Om du har hudproblem, till exempel psoriasis eller eksem, kan du varsam smörja in området med några droppar olja. 

Du kan även smörja in naglar och nagelband för att ge extra näring och hålla dem starka och friska. 

I ansiktet 

Applicera några droppar morotsolja under din nattkräm innan du går och lägger dig. Du kan även använda den på morgonen under din dagkräm för extra skydd och näring. 

Genom att blanda några droppar morotsolja med honung, hett vatten och havremjöl kan du få en exfolierande och mjukgörande ansiktsmask. Applicera på rengjord hud och glöm inte halsen. Låt sitta i 10 minuter innan du sköljer bort med varmt vatten. 

Du kan även blanda ut din foundation med några droppar olja för extra lyster och en guldigare ton. 

Vilken morotsolja är bäst?

Här delar vi med oss av några utvalda produkter som vi tycker är extra bra.

1. Loelle Morotsfröolja EKO

Loelle är ett välkänt varumärke inom naturlig hudvård. Deras morotsolja är ekologisk och kallpressad, vilket betyder att stor del av alla viktiga näringsämnen finns kvar efter pressningen. 

Morotsoljan är utspädd med solrosolja och absorberas enkelt av hud och hår. Den kan användas varje dag och tack vare den smarta flaskan är det enkelt att dosera oljan. 

Om du väljer Loelles morotsolja får du 30 ml för 79 kronor, vilket jag tycker är ett väldigt överkomligt pris med tanke på oljans höga kvalitet. 

Många kunder är nöjda med denna olja – särskilt de med torr hud – och hyllar dess förmåga att ge huden ett hälsosamt glow. 

Du hittar produkten här

2. Rosenserien Ekologisk Morotsolja

Rosenserien erbjuder också en kallpressad och ekologisk morotsolja, dock är denna variant något dyrare än de övriga – för 329 kronor får du 30 ml olja.  

Dock är denna morotsolja inte bara naturlig och eko-certifierad, den är även tillverkad i Sverige, vilken gör den till ett klimatsmartare alternativ än importerade oljor.

Oljeblandningen är även den något mer avancerad – morotsextraktet har blandats ut med bland annat avokado-, solros- och vetegroddsolja. Förmodligen är detta, tillsammans med framställningen i Sverige, anledningen till oljans höga prislapp.

Du doserar oljan enkelt med flaskans pump och den kan användas året runt för en mjuk och följsam hud. Självklart kan den användas i håret för att ge extra näring.

Du hittar produkten här

3. Crearome Morotsolja

Morotsoljan från Crearome ger din hy och ditt hår en rejält vitaminboost. Oljan passar alla hudtyper och ger huden en härlig lyster.

Morotsextraktet har blandats med avokado-, tistel- och aprikoskärnolja som alla har välgörande egenskaper. 

Det här alternativet ger dig mest olja för pengarna – du får 100 ml för 119 kronor. Dock hittar vi ingen information om hur pressningen går till (förutom tisteloljan som är kallpressad) samt vart oljan är framställd. 

Du hittar produkten här

Sammanfattning

Det finns många anledningar att investera i en bra morotsolja. Tack vare dess många användningsområden är detta en allsidig olja som kan användas håret runt, både för hår, hud och ansikte. 

Tänk på välja en kallpressad variant om du vill är ute efter ett så stort näringsinnehåll som möjligt. Du bör även kontrollera vilka andra oljor som är tillsatta i blandningen och se vilka effekter de kan ha på din hy. 

Sist men inte minst, tänk på att morotsoljan lätt färgar av sig på textilier. Ge därför oljan extra tid att sjunka in i huden och använd inte för mycket! 

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*