fbpx

Stor guide till tygblöjor – så kommer du igång!

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Tygblöjor är ett bra val för dig som vill ha ett miljövänligt, hållbart, billigt och giftfritt alternativ till engångsblöjor. Däremot kan det väckas många frågor. Vilka blöjor ska jag välja, hur många behövs och hur sköter jag om blöjorna? Svar på detta och mycket mer får du i denna guide.

Tygblöjor är inte direkt något nytt under solen. Troligen kan din mormor berätta om hur hon nålade ihop tygtrasor till hennes barn när de var små. Det är också det många tänker när de hör ordet tygblöja.

Mycket har däremot hänt sedan dess och dagens moderna tygblöjor är smartare, enklare och finns dessutom i många fina färger och mönster. Det finns flera olika system där du kan hitta just den modell som passar för dig och din livsstil.

Vilken tygblöja ska jag välja?

All-in-One/AIO – mest likt engångsblöjan där alla delar sitter ihop. Ofta dyrast men lätt att förstå och använda. Exempelvis Bambino’s AIO-blöjor och ImseVimse All in one.

Pocket – Samma princip som AIO men du har en ficka för att lägga i inlägg. Exempelvis Mama Koala Pocket.

All-in-two/AI2 – ett tvådelat system som kan vara svårare för nybörjare (eller mor-/farföräldrar, förskolepersonal m.m.), men har många fördelar i hemmet. Ger fler valmöjligheter för olika material till blöjbyxan och inläggen. Exempelvis ImseVimse all-in-two.

All-in-three – ett tredelat system som i regel är det billigaste valet men som också innebär fler olika delar att hålla koll på. Exempelvis Culla Di Teby.

Läs mer om systemen längre ned i artikeln.

tygblöjor-guide

Tygblöjor vs. engångsblöjor

Engångsblöjan är fantastiskt på många sätt. Den absorberar mycket vätska, känns torr mot bebis hud och när du är klar så slängs de bara i soporna och försvinner.

Eller gör dom verkligen det?

En engångsblöja tar i genomsnitt 450 år innan den förmultnar! Med andra ord så ligger dina gamla blöjor kvar på soptippen och kommer ligga där genom ditt barns liv, ditt barnbarns liv, ditt barnbarnsbarns, ja du förstår.

Inte nog med detta innehåller engångsblöjan ofta plast, parfymer och andra kemikalier som åtminstone inte jag vill utsätta min bebis hud för mer än nödvändigt.

Dagens supereffektiva blöjor medför också att många barn bär blöja mycket längre idag än de gjort tidigare, vilket inte är konstigt när barnet inte känner skillnad på om den kissat eller inte.

Av ovanstående anledningar har vi valt att primärt använda tygblöjor till Iris och det som förvånat oss mest är hur enkelt det faktiskt är. Vi kombinerar tygblöjor med engångsblöja på natten, vid övernattningar borta och med babypottning från 6 månaders ålder (elimination communication).


Tygblöjor

+ Billigare

+ Kan återanvändas till flera barn eller säljas vidare

+ Fritt från kemikalier, plast och parfymer

+ Betydligt mindre mängd sopor jämför med engångsblöjor

+ Tygblöjor finns i många fina färger och mönster vilket gör blöjandet roligare.

+ Perfekt att kombinera med babypottning då bebis kan känna när det blir blött i blöjan (finns torrskikt om bebis inte gillar denna känsla)

Mer tvätt! Tvätt är oundvikligt när du använder tygblöjor, i regel tvättar du var 3-4 dag i början men kombinerar du det med babypottning så kan du snabbt komma ner till 1 gg/vecka.

Apropå tvätt finns det en liten läroperiod för att hitta en bra rutin för förvaring och tvätt.

Absorberar inte lika mycket vätska som en engångsblöja. På natten krävs extra inlägg för att undvika läckage och du får byta blöja oftare än med engångs.

Engångsblöjor

+ Enkelt och problemfritt – köp ett paket blöjor, använd och släng.

+ Absorberar mycket vätska

+ Känns torrt mot huden och bebis märker ofta inte att den ens har kissat. Mycket bra på natten!

+ Medför ingen extra tvätt, vilket kan tyckas att en har tillräckligt av som småbarnsförälder.

Dyrt och behöver alltid fyllas på.

De vanligaste märkena innehåller kemikalier, plast och parfymer. Delvis är det så blöjan kan absorbera så mycket vätska. Finns ekologiska blöjor, men dessa är ännu dyrare.

– Kan orsaka blöjeksem och allergiska reaktioner.

Känslan av en torr blöja kan medföra att bebis använder blöja upp i högre ålder och blir svårare att få blöjfri.

Mycket mer sopor! Det kan medföra extra kostnad för tömningar för dig som bor i villa.


Är det inte svårt med tygblöjor?

Det finns saker att ta fundera över när du överväger tygblöjor, men jag vill understryka att tygblöjor varken är svårt eller tidskrävande. Det finns såklart en liten läroperiod i början men när du väl får in vanan kommer du inte ens tänka på det.

Även om tygblöjor blir lite krångligare för dig som inte har tvättmaskin i hemmet så är det många som får det att fungera ändå. Låt dig inte avskräckas av detta, det finns tips även för att få detta att fungera.

Tänk också på att du inte måste välja det ena eller det andra om du inte vill. För att få det att fungera för oss har vi valt att kombinera tygblöjor, engångsblöjor och babypottning.

Åker vi iväg en heldag eller över en natt föredrar vi att ta med engångsblöjor. Det blir enklare att packa och vi behöver inte ta med tvätten hem.

För att slippa störa bebis under natten har vi valt engångsblöja även till natten då den absorberar mer och känns torr. Om du vill använda tygblöja under natten rekommenderar jag extra inlägg och ett torrskikt, läs mer om det nedan.

Det måste alltså inte vara allt eller inget, om du inte vill. Hitta det sätt som passar dig.

Dessutom finns det numera bättre alternativ även för engångsblöjor, såsom Eco by Natys som är fria från oljebaserad plast och skadliga kemikalier.

Vilken modell av tygblöja ska jag välja?

Idag finns det flera olika “tygblöjssystem” och det kan minst sagt kännas överväldigande att försöka förstå skillnaden på systemen. Vad du väljer för system påverkas av vad som passar din plånbok, din livsstil, om det är viktigt med enbart naturmaterial m.m.

Bebisar ser också olika ut och olika modeller kommer att passa barn olika. Om du har en knubbig bebis med tjocka lår så kanske en modell passar, men har du en smal bebis kanske den inte alls passar.

Storlekar

Tygblöjor säljs liksom engångsblöjor i olika storlekar utifrån viktangivelser, detta är dock bara riktlinjer och som nämnt ovan är bebisar olika. Det finns också one-size som kan justeras efter bebisens storlek för stunden. Dessa är ofta dyrare men du kan å andra sidan ha samma uppsättning blöjor under hela blöjperioden.

Om du vill använda tygblöja från dag 1 med din bebis så bör du införskaffa några i newborn-storlek. One-size brukar inte omfatta de allra minsta nyfödda bebisarna. Båda mina barn har börjat runt 10-12 veckor med AIO one-size.

Testpaket

Då det kan vara svårt att veta vilken tygblöja som kommer att passa din bebis rekommenderar jag att köpa hem en av varje sort som du är intresserad av och prova. Många företag säljer också prova-på paket med en blandning av olika sorts blöjor.

Själv chansade jag faktiskt. Jag har världens beslutsångest och när jag kände mig överväldigad av alla olika modeller så bestämde jag mig till slut bara för att beställa hem en hel uppsättning av all-i-ett modellen i one-size.

Eftersom jag visste att vi inte skulle börja direkt från det att Iris föddes så struntade jag i newborn. Då detta var första graviditeten osv. så kände jag att det var bäst att inte gå ut för hårt. Jag behövde också bara bestämma mig och sluta överanalysera ämnet, det är lite min grej annars.

På bilden nedan ser du ett exempel på mina blöjor i One-Size. Till vänster har jag knäppt ihop den till minsta storleken, och till höger den största storleken som Iris kan ha ibland även nu vid två års ålder när hon exempelvis vilar. Hon är annars blöjfri sedan 20 månader.

tygblöja exempel

Torrskikt för bättre sömn

Om din bebis störs av känslan av att det är blött kan du använda ett torrskikt i tygblöjan. Torrskikt finns i exempelvis microfleece, hampa och silke.

Ett torrskikt kan vara en bra idé om du vill använda tygblöjor även under natten. Flera blöjor har insydda torrskikt också.

Engångsinlägg för enklare blöjbyte

Det finns även tunna pappersinlägg som underlättar vid bajsblöjor. Dessa släpper igenom vätska (såsom kiss), men stoppar bajset från att nå tyget vilket gör det lättare att hålla rent.

Du tippar bara över bajset ner i toaletten, spolar och slänger pappret i papperskorgen. Enklare kan det inte bli!

De olika systemen

All-in-one/Allt-i-ett (AIO)

Som namnet antyder är detta en komplett blöja med ett vattentätt yttre skikt i PUL*-material och 2 fastsydda inlägg i vanligtvis bambu, bomull eller hampa. Denna modell är mest lik engångsblöjan vilket gör den mycket enkel att förstå och använda. Den är därför också populär bland barnvakter och förskolepersonal.

Finns i många färger, mönster och med antingen tryckknappar eller kardborre. Tryckknappar är lite pilligare men kardborre slits ut fortare, så här gäller personlig preferens. Jag valde tryckknappar, men i takt med att Iris blivit äldre har jag känt att det är lite krångligt och hade föredragit kardborre.

Passar för dig som: Inte är ute efter det billigaste men däremot enklaste alternativet. Här är det inga konstigheter, på med blöjan, av med blöjan, ner i tvätten. En AIO-blöja kan vara lösningen om du har en partner som är orolig för att tygblöjor är för krångligt och hellre vill använda engångsblöjor. Nackdelen med en AIO är att PUL-materialet inte lämpar sig så väl för regelbunden torktumling så blöjorna bör lufttorka för att inte slitas ut. Detta medför att blöjorna tar längre tid att torka.

*PUL = polyuretanlaminerad polyester, ett vattentätt tyg som andas och används i många tygblöjor

Exempel på all-in-one blöjor:

  • Bambino’s AIO-blöjor är populära och kommer i många fina färger och mönster. Storleken är One-size (från 4 kg), stängning med kardborre och inlägg med polyester som ger en torr och sval känsla mot bebisens hud, dvs inget torrskikt är nödvändigt.
  • ImseVimse All in one är ett svenskt märke med inlägg i ekologisk bomull. Detta är en väldigt populär blöja i Sverige och är även den i One-Size. Blöjorna tillverkas i Lettland till skillnad från de flesta andra blöjor som tillverkas i Kina.

Jag valde att använda Retropi tygblöjor med bambuinlägg och tryckknappar. Dessa har fungerat fint från ca 3 månader och framåt. Retropi är billigare tygblöjor med tillverkning i Kina, och det var vad budgeten tillät vid tillfället. Kvaliteten har dock varit bra och det är inga problem att återanvända blöjorna till lillebror.

Pocket

Pocket är ett blöjsystem med ett tätt ytterhölje i PUL och en innerficka i vanligtvis bomull eller fleece (fleece funkar lite som ett torrskikt). I fickan stoppar du sedan ett eller fler inlägg som suger upp vätskan. Har du en bebis som kissar mycket kan du lägga i flera inlägg, och vill du ha en lite nättare blöja stoppar du i ett mindre inlägg.

Passar för dig som: Vill ha ett enkelt system som du kan anpassa efter behov. Om du väljer ett innertyg i fleece får du ett torrskikt på köper vilket kan vara bra särskilt nattetid. Nackdelen är att du vid varje blöjbyte måste byta både inlägg och blöjbyxa på grund av fickan. Fördelen jämfört med en AIO är att inlägg och blöjbyxa kan torka separat vilket kortar ner torktiden. Pocket är ofta billigare än AIO men det är ändå bland de dyrare alternativen.

Exempel på pocket-blöja:

  • Mama Koala Pocket har ett yttertyg i TPU och insida i fuskmocka som fungerar som torrskikt. One-size från 3,5 kg.

All-in-two/2-part system/tvådelssystem (AI2)

Kärt barn har många namn, denna kallas också Allt-i-två. Detta är ett tvådelat system med en innerblöja som kan vara en formsydd tygblöja, en vikblöja eller en prefold. Denna del är inte vattentät utan kräver en ytterblöja, såkallad blöjbyxa. Blöjbyxan kan vara ett PUL-skal, yllebyxa eller fleece.

Fördelen med ett tvådelat system är att när bebis kissat eller bajsat lägger du innerblöjan i tvätten medan blöjbyxan kan återanvändas om den inte också har blivit smutsig. Innerblöjan kan ofta torktumlas och har även vid lufttorkning en kortare torktid jämfört med en AIO.

Innerblöja

Formsydd tygblöja: Är precis som det låter en formsydd innerblöja i exempelvis bomullsfrotté. Den ser ut som och sätts på i likhet med en engångsblöja. Här kan du se exempel på formsydda blöjor.

Vikblöja: En vikblöja är ett fyrkantigt tygstycke som du viker till en blöjliknande form och fäster med en snappi (oftast). Här behöver du lära dig tekniker för att vika, ta gärna hjälp av youtube. Med övning och teknik är detta ett billigt system, men det kräver mer engagemang från dig som användare.

Prefold: Likt en viktblöja mer är istället ett avlångt tygstycke i flera lager som vanligen viks på tre till en “limpa”. Även här finns lite olika tekniker. Här kan du se ett exempel på en prefold.

Blöjbyxa

PUL-skal: PUL-skalet är som nämnt ovan ett helt vattentätt skal och ett mycket populärt val i tvådelssystem. Enkelt att tvätta, torkar snabbt och problemfritt. Exempelvis detta PUL-skal från Imagine.

Ylle: En blöjbyxa i ull passar dig som enbart vill använda naturmaterial och kanske även gillar att sticka dina egna blöjbyxor. Ull är ett väl beprövat material som med rätt behandling håller länge, det är naturligt vattenavvisande. Här gäller särskilda tvätt, tork och behandlingsanvisningar.

Blöjbyxor finns också i olika modeller med tryckknappar, kardborre eller dra på. Här gäller personlig preferens. Dra-på blöjor kräver att du sätter fast innerblöjan med en snappi eller använder formsydd blöja.

Passar för dig som: Tycker ett tvådelat system är att föredra för snabbare torktid och större valmöjlighet. Vikblöjor är generellt det billigaste alternativet, samt är enklast att tvätta och torka. Detta är därför ett populärt val för den som inte har egen tvättmaskin och bara kan tvätta en gång i veckan.

3 exempel på All-in-2 blöja:

  • ImseVimse all-in-two är det svenska märkets one-size blöja, men de har även storleksbestämda modeller. Blöjbyxan är i PUL och inläggen i ekologisk bomullsfrotté. Detta är en väldigt populär blöja i Sverige. Blöjorna tillverkas i Lettland till skillnad från de flesta andra blöjor som tillverkas i Kina.

All-in-3/Hybridblöja

Sist men inte minst har vi AI3 blöjan som är ett tredelat blöjsystem med en blöjbyxa, en innerblöja och ett inlägg. Vid blöjbyten räcker det ofta att enbart byta inlägget och återanvända övrigt tills det är smutsigt.

Passar för dig som: Vill ha ett tredelat system med mindre tvätt, som torkar snabbare och som kostar mindre. Nackdelen med detta system är att det är 3 olika delar som ska sättas ihop vilket medför att det är lite krångligare och kan vara svårt för en barnvakt att använda.

Exempel på All-in-3 blöja:

  • Culla Di Teby är ett populärt märke av modellen AI3. Här minskar du mängden tvätt väsentligt och du behöver bara ett fåtal blöjbyxor och innerblöjor. Inlägg finns i både hampa och bomull.

Köpa nytt eller begagnat?

Begagnatmarknaden för tygblöjor är stor och du har god chans att kunna sälja dina använda tygblöjor när din bebis blivit blöjfri. Detta innebär att du som köper nya blöjor med stor sannolikhet kan tjäna en stor del av köpeskillingen tillbaka när du säljer dom vidare.

Det innebär också att du som inte vill lägga ut en större klumpsumma från början kan välja att köpa begagnade blöjor till ett bra pris och ofta i gott skick. Däremot är det inte säkert att du kan sälja dessa igen, beroende på hur slitna de har hunnit bli.

Alltså blir tygblöjor ännu billigare i jämförelse med engångsblöjor eftersom du har något du kan sälja vidare om du bara sköter om blöjorna. Det är också utmärkt för miljön!

Kolla på Blocket, Tradera eller Facebook för att köpa och sälja tygblöjor. Det finns avsedda grupper på Facebook både för försäljning men också där du kan ställa frågor till andra som använder tygblöjor.

Jag valde att köpa:

  • 20 styck AIO-blöjor med bambuinlägg
  • 5 extrainlägg (som jag knappt använder)
  • 2 stora PUL-påsar (för tvätt)
  • 2 små PUL-påsar (för blöjväskan).

Anledningen till att jag köpte nya var att jag helt enkelt inte hittade det jag var ute efter på begagnatmarknaden i gott skick.

Däremot har jag nu en hel uppsättning med blöjor som jag med god skötsel kan sälja vidare eller använda till barn nummer 2.

Hur många tygblöjor behövs?

Det beror helt på hur mycket din bebis kissar och bajsar. Vissa bebisar bajsar flera gånger om dagen och kräver fler byten, men andra bajsar varannan dag.

Med en utgångspunkt i att du ska tvätta runt var 3-4 dag (rekommendationen) och använda blöjorna heltid så behöver du:

  • AIO: 24 styck
  • Pocket: 24 styck
  • AI2 / Formsydd + blöjbyxa: 24 styck formsydda innerblöjor och 5 styck blöjbyxor i PUL, Ull eller Fleece.
  • AI2 / Vikblöjor/prefolds + blöjbyxa: 24 styck vikblöjor och 5 styck blöjbyxor
  • AI3: 3-5 ytterblöjor, 8 innerblöjor och 30 inlägg

Vill du tvätta mer sällan behöver du fler blöjor att byta mellan. Om du inte väljer Allt-i-ett blöjor får du tänka att det i huvudsak är innerblöja/inlägg du byter, medan du kan återanvända blöjbyxan kanske hela dagen om den inte blir nerbajsad. Alltså behöver du kanske 20 inlägg men knappt hälften så många blöjbyxor.

Jag rekommenderar att du hellre köper lite färre i början, testar hur långt det räcker och sen fyller på om du tycker att det blir för få.

Hur får jag till en bra tvättrutin?

Tvättrutinen ÄR viktig när det kommer till tygblöjor. Både för att se till att blöjorna hålls rena och inte bildar ammoniak samt för att du inte ska bli stående utan blöjor att använda.

Mycket av detta kan kännas överväldigande och de flesta som väljer bort tygblöjor gör det för att det känns krångligt, tidskrävande eller till och med äckligt att hantera bajs.

Men om du inte redan märkt det så är bajs ganska oundvikligt när du har en bebis, oavsett om du väljer engångsblöja eller tygblöja.

Nedan ger jag dig flera tips på hur du får till din egen rutin, men här kan du också se min enkla tvättrutin. Detta för att visa att det inte behöver vara svårt eller omständigt.

Min tvättrutin – steg för steg

  1. Använda kissblöjor hängs på tork i en så kallad torksnurra, i regel låter jag dom torka över natten. Därefter lägger jag dom i en tvättpåse för sig. Bajsblöjor har jag aldrig längre men läs ovan för instruktioner på detta.
  2. Gällande tvätten har jag två tillvägagångssätt beroende på om vi är i Skåne eller Blekinge. I Blekinge har vi en ny fin maskin medan den i Skåne är äldre.
    • Blekinge: Jag brukar välja programmet som heter Baby – 60 grader + Förtvätt + Medic rinse (en sköljning med varmt vatten på slutet). Den är toppen och mer än så behövs inte. Använder full dos tvättmedel + 2 msk natriumperkarbonat.
    • Skåne: Här kan jag inte ta förtvätt, utan kör en vanlig 40 tvätt med 1/2 dos tvättmedel. Därefter en 60 tvätt med full dos tvättmedel + 2 msk natriumperkarbonat.
  3. Häng blöjorna på en torkställning och låt torka över natten. Eller torktumla om det funkar. Vik sedan ihop och lägg i lådan, klart!

Tips för att skapa Din rutin

  • Amningsbajs eller fast bajs – Amningsbajs behöver du inte skölja av innan tvätt. Lägg bajsblöjan direkt i tvättpåsen och släng sedan in i tvätten som den är. När bebis börjar äta riktig mat blir bajset fastare och du kan inte bara slänga in den i tvätten. Tippa ur bajset eller skrapa av bajset från blöjan ner i toaletten. Lägg sedan blöjan i tvättpåsen.
    • Tips! Det finns rispapper eller bambupapper du kan lägga i tygblöjan för att slippa hantera bajset. Då går bajset lätt av och sen slänger du pappret i soptunnan – ej i toaletten.
    • Testa babypottning/Elimination communication. Iris bajsar sedan hon var 6 månader nästan alltid på sin potta så jag har väldigt lite erfarenhet av att hantera fast bajs i blöja. Det är toppen!
  • Förvaring – Att förvara blöta kissblöjor i en PUL-påse känns i teorin smidigt, och det fungerar när du tvättar ofta. Men kissblöjor i en fuktig miljö riskerar att bilda ammoniak. Därför rekommenderar jag att låta kissblöjor hänga och torka innan de läggs i en tvättpåse. Dessutom luktar blöjorna inget när de är torra. Om du inte vill torka emellan kan du antingen skölja ur blöjan innan den läggs i påsen eller förvara blöjorna i en luftigt tvättkorg. Detta förlänger också tiden mellan tvättar exempelvis om du inte har egen tvättmaskin.
  • Typ av blöja – Bambu och hampa i flera lager kräver mer för att bli rena än en tunn vikblöja i bomull. Därför bör du med bambu och hampa alltid köra ett program med förtvätt eller en kort tvätt före ordinarie tvättprogram för att se till att inläggen blir helt genomblöta.
  • Tvättmaskin – Tvättmaskiner kan skilja sig mycket åt och beroende på din maskin kommer du behöva ha olika rutiner. Vår tvättmaskin i Blekinge är ny och har flera bra tvättprogram att välja på, medan den i Skåne är äldre.
    • Fyll maskinen minst till hälften, friktionen krävs för att göra rent. Detta gäller all tvätt, inte bara tygblöjor.
    • Kör gärna två tvättomgångar, särskilt om det är mycket bajsblöjor. En omgång för att skölja ur “skiten” och en som tvättar ordentligt rent.
    • Det första programmet kan vara ett kort program på 30-40 grader – tänk sköljning, snabbtvätt eller förtvätt. Välj hög centrifugering – minst 1200 varv – du vill ju få ut smutsvattnet. Det andra programmet bör vara ett långt program på 40-60 grader (välj bomull eller liknande program). Förslagsvis tvättar du bara blöjor i första omgången och lägger till andra kläder i andra omgången.
    • Första omgången kan du använda 1/2 dos tvättmedel men andra omgången ska göras med full dos tvättmedel. Följ anvisningarna utifrån hårdheten på vattnet där du bor. Detta är viktigt, hårt vatten kräver mer tvättmedel för ren tvätt. Du ska inte överdosera eller snåla, bara följ anvisning.
    • Undvik Eco-program, dessa tar in mindre vatten och tvättar i lägre temperatur vilket egentligen är jättebra men inte för tygblöjor.
  • Tvättmedel – Du vill använda ett tvättmedel utan fosfater, zeoliter och parfymer då det är bättre för miljön och för din bebis. Hemmagjorda naturliga tvättmedel eller dylikt har inte visat sig vara effektivt för tygblöjor, men du väljer själv. Självklart kan du använda vanliga parfymerade tvättmedel men det är inget jag rekommenderar. Jag använder Ocean Dubbeldryg vilket rengör blöjorna väldigt bra.
    • OBS! Använd aldrig sköljmedel – det är inte bra för blöjan.
    • Använd gärna 2 msk natriumperkarbonat vid varje tvätt för att få tvätten riktigt ren. Detta är ett av verkningsämnena i Vanish, men är inte skadligt för dig eller miljön.
  • Torkning – Alla inlägg/innerblöjor utom ull tål torktumling, men PUL-materialet bör inte torktumlas. Allt-i-ett (AIO) blöjor och PUL-skal bör därför lufttorka, även om vissa väljer att tumla dessa. Att göra det ibland kommer inte ta sönder dina PUL-blöjor, men det lär slita ut dom snabbare. Samma sak med resår.

Djuprengöring av tygblöjor

Ibland kan det behövas en riktig rejäl rengöring, blöjorna kanske luktar illa, ser smutsiga ut eller suger inte åt sig utan läcker igenom. Detta bör inte behövas vid en god tvättrutin, men det är bra att känna till vid behov.

En skarp (alltså riktigt riktigt skarp) illaluktande doft brukar bero på att det bildats ammoniak i blöjorna. Detta hände mig när vi flyttade från Blekinge till Skåne och jag missade att uppdatera min rutin utifrån vattnets hårdhet, att här är varmare i huset, tvättmaskinens program m.m.

Kissblöjor i en fuktig miljö kommer med stor sannolikhet bilda ammoniak om de ligger för länge. Ammoniak är farligt och du kommer att märka om du har detta problem då blöjorna luktar FRUKTANSVÄRT illa , fränt och verkligen sticker i näsan. Det luktar avsevärt mer än en vanlig kissblöja.

Om dina blöjor luktar ammoniak ska du INTE använda dessa på ditt barn då det är rent av skadligt. För att bli av med ammoniak kan du göra ett ättiksbad, du hittar instruktioner för detta nedan.

Djuprengöring

Djuprengöring görs vanligtvis med Vanish eller natriumperkarbonat. Jag förespråkar perkarbonat, det är ofarligt för både dig och miljön.

  1. Lägg alla blöjor i en balja, badkar eller liknande.
  2. Beräkna 2 matskedar perkarbonat till varje 4 liter vatten. Använd varm vatten, runt 60 grader.
  3. Låt ligga i minst 4 timmar, men gärna 24 timmar.
  4. Ta upp blöjorna ur vattnet och kontrollera om vattnet ser smutsigt ut. Vattnet ska inte ha någon färg, då betyder det att blöjorna är rena. Om vattnet är smutsigt efter blötläggning behöver du skölja ur dom i tvättmaskinen och upprepa processen med ett nytt bad.
  5. Upprepa så många gånger som är nödvändigt för att vattnet inte ska vara missfärgat efter bad.
  6. Avsluta med en vanlig tvätt och låt torka.

Djuprengöring vid ammoniak

Om det rör sig om ammoniak kan du göra ett ättiksbad. Klorin är också rätt vanligt att använda men det är inget jag alls vill rekommendera. Det är frätande, skadligt för miljön och när det reagerar med ammoniak bildas klorgas.

Om du har återkommande problem med ammoniak brister din tvättrutin och du behöver se över/justera den.

Såhär gjorde jag för att bli av med ammoniak och bakterier:

  1. Tvätta blöjorna en gång i 90-95 grader (jag körde 95).
  2. Lägg alla blöjor i en stor balja och fyll med vatten. Häll i generöst med ättika, jag använde nog 2 dl till vår stora balja. Jag lät blöjorna ligga i ättiksbad i lite mindre än ett dygn, 18 timmar kanske.
  3. Tvätta blöjorna 2-3 omgångar i vanligt 60 program för att se till att all ättika går ur.

Efter ovanstående behandling försvann doften och vi har med uppdaterad tvättrutin inte haft problem igen.

Sammanfattning

Att använda tygblöjor är bättre för miljön, bra för din bebis och bra för plånboken. Egentligen finns det ingen anledning att inte använda tygblöjor, särskilt nu när du har denna guide som kan hjälpa dig att reda ut hur du gör med tvätt, förvaring m.m.

Lycka till!

11 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Catharina

    Tack för en bra sammanfattning! ?

    Svara

  2. gravatar Debbie

    Tack så mycket för det här!
    Det hjälper mycket att välja bra tygblöjor! ??

    Svara

    • gravatar L

      Tack för en bra guide! Ska man använda full dos tvättmedel plus 2 msk natriumperkarbonat vid andra tvätten?

      Svara

      • Precis, om du kör en maskin först som förtvätt använder du bara 1/2 dos och sen full dos med 2 msk perkarbonat på andra.

        Svara

  3. gravatar Sandra

    Tack för mycket bra info 🤗

    Svara

  4. gravatar Nadia

    Vilket märke av tygblöjor har du använt dig av?

    Svara

    • Jag har Retropi AIO i bambu :). Vi använde dom väl tills Iris var knappt 18 månader, sen upplevde jag att dom inte höll för allt kiss, och med extra inlägg tyckte jag det blev så klumpigt för henne.

      Å andra sidan har hon varit helt pottränad sen 21 månader och använder blöja endast vid sömn fortfarande. Blöjorna är fortfarande hela och fina så kommer använda dom när nästa bebis kommer nu i sommar.

      Svara

  5. gravatar Anna

    Hej! Är startkiten från veras.se bra för att komma igång? Det finns så många olika sorter m.m. och jag vet inte vart man ska börja.

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*