fbpx

Därför ska du plastbanta ditt kök!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Plastbanta! Det är inte en ny diet men det har ändå blivit en hälsotrend. Det är faktiskt en mycket bra trend i min mening. Plast finns överallt runt omkring och ett ställe där det används speciellt mycket är i köket. Plast finns i allt från vanliga köksredskap som vispar, stekspadar och skålar men även i matlådor.

Ett problem med användning av plast i köket är att uppvärmning kan frigöra olika skadliga ämnen som finns i plasten. Stekspadar är ett exempel på där plast kommer i kontakt med hög värme, ett annat exempel är matlådor i plast som värms i mikrovågsugnen.

Undvik plast, speciellt i köket!

Målet med att plastbanta är att undvika skadliga kemikalier från att leta sig in i kroppen.

Bisfenol A, förkortat BPA,  är en av de vanligaste kemikalierna som används i plasttillverkning. BPA används bland annat för att skapa plast med hög hållbarhet så kallad termoplast.

Bisfenol A används också i hårdplast och återfinns i konservburkar, plastburkar, plastmuggar, köksredskap, tandproteser, tätningsmedel och returflaskor med mera.

Problemet med BPA är att det kan påverka det endokrina systemet (organsystemet) genom att det kan störa kroppens produktion av hormoner. Hormon är kroppens signalsystem som används för att olika organ ska kunna kommunicera med varandra. BPA kan bland annat störa produktionen av hormonet östrogen.

Uppvärmning av plast frigör Bisfenol A vilket gör att det kan migrera in i maten. Fet mat är extra bra på att dra till sig och lagra kemikalier därför bör du se till att plastbanta ditt kök

I en granskning som SVD gjorde om BPA i konservburkar fick 4 reportrar under 2 dagar äta mat från konservburkar och äta mat från plasttallrikar uppvärmda i mikrovågsugnen. Resultatet visade att halten av Bisfenol A i försökspersonerna hade ökat med mellan 2,8 – 4,6 gånger.

Professor Bo Jönsson vid Lunds universitets medicinska fakultet, avdelningen för Arbets- och miljömedicin tolkar resultatet som att konservmat är en stor källa till Bisfenol A. (källa)

BPA är numera förbjudet i nappflaskor. Det förbjöds inom EU från och med 1 juni 2011, men BPA finns fortfarande kvar i bland annat konservburkar och kassakvitton.

Plastbanta – byt ut plast till naturliga material

Om du använder mycket platsprodukter till exempel matlådor eller andra köksredskap är det läge att se dig om efter bättre alternativ. Leta efter naturliga material så som trä, glas eller rostfritt stål.

Det har börjat produceras mer BPA-fria plastprodukter, men det är dock svårt att veta hur de nya ämnen som används som ersättning påverkar människan och miljön.

”Vi kan analysera det vi känner till. Men vi förstår inte alltid vad industrin ersätter ett ämne med. Industrin ligger tio år före och ändras produkten det minsta lilla fungerar inte våra analysmetoder.” – Professor Bo Jönsson (källa)

Det är kostsamt att byta ut all plast på samma gång. Men det finns vissa saker som har högre prioritet än andra.

Högsta prio bör ligga på att plastbanta sådant som kommer i kontakt med värme eftersom det är då som kemikalier kan börja frigöras. Därför är det extra viktigt att se över sitt kök.

Här är några plastföremål som vi tycker ligger högst på priolistan och som inte kostar så mycket att byta ut

1. Köksredskap (slev, stekspade, visp mm.)

En stekspade kommer ofta i kontakt med hög värme. Du kan säkert se att din favoritstekspade har smält lite i framkanten från allt användande.

Att byta ut din stekspade är en av de enklaste sakerna du kan göra i strävan mot att plastbanta köket. En enkel stekspade i metall räcker långt och kostar inte särskilt mycket.

Här kan du hitta en stekspade som bara kostar 79 kr och den håller hur länge som helst om du bara sköter om den.

Andra plastredskap som används vid matlagning på spisen som också bör bytas ut är stektång, slevar och vispar.

Vi själva använder främst träredskap likt de på bilden men har även i metall. De i metall är lättare att diska men de kostar betydligt mer så börja med trä om du vill hålla ner kostnaden.

Här nedan hittar du några bra alternativ om du vill börja byta ut dina plastredskap.

2. Matlådor och förvaring

Använder du en matlåda i plast som du värmer i mikrovågsugnen? I så fall bör du fundera över att byta ut din matlåda mot en plastfri variant. Det är just vi uppvärmning som plasten kan börja släppa från sig kemikalier som kan ta sig in i din mat.

Ett enkelt steg du kan ta om du värmer din matlåda i plast i mikrovågsugnen är att bara lägga upp din mat på en tallrik och sen värma den. Nu har du delvis kommit runt problemet, enkelt eller hur.

På sikt är det dock bättre att byta ut din matlåda mot en variant i till exempel rostfritt stål eller glas. Då slipper du också tänka på att inte lägga ner varm mat direkt i matlådan.

Om du vill använda din matlåda i mikrovågsugnen bör du använda en i glas eftersom metall och mikrovågsugnar inte är vänner.

Här är några alternativ du kan kika närmare på om du vill byta ut din matlåda i plast mot ett bättre alternativ.

3. Skärbräda

Byta ut din gamla skärbräda i plast mot en ny skärbräda i trä. Om du ska byta till en skärbräda i trä rekommenderar vi att du inte snålar in allt för mycket utan köp en som är tillräckligt stor. Det kan bli frustrerande att alltid ha en för liten skärbräda.


Förutom att minska risken för att du får med dig plast i maten från skärbrädan så är en skärbräda i trä mer hygienisk. En skärbräda i trä torkar ut eventuell fukt som hamnar i skårorna och minskar risken för tillväxt av bakterier eftersom trä är antiseptiskt till skillnad från en skärbräda i plast.

Har du en bra skärbräda i trä kan du slipa och olja om den vid behov vilket ytterligare förlänger dess livslängd.

Skärbrädor i trä kan vara väldigt dyra men det finns ingen vits att investera i en stor skärbräda i ek om du inte vill så klart. Det räcker mycket bra med en billigare variant gjord av mango eller bok.

På sikt är det bra att ha en skärbräda i trä beroende på om du skär fågel, kött, fisk eller grönsaker. Men beroende på hur mycket pengar du vill investera kan du byta ut en i taget. En liten förändring är bättre än ingen alls.

En skärbräda i trä kan variera väldigt mycket i pris.

Om du ska ta första steget och börja byta ut dina skärbrädor i plast och inte vill lägga ner flera tusentals kronor räcker det bra med en skärbräda av till exempel mango eller bok.

Nedan hittar du några alternativ på skärbrädor av trä i varierande prisklasser


PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*