Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Visste du att? – Nitrit

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar
  vissteduatt

  Nitrit har E-nummer E250 och  är en tillsats som används av livsmedelsindustrin för att konservera köttprodukter till exempel skinka, bacon och korv. Nitrit har som uppgift att hämma tillväxten av bakterien Clostridium botulinum som kan orsaka en allvarlig förgiftning, dock är det mycket ovanligt att människor drabbas av denna förgiftning som kallas botulism.  Utöver konservering används nitrit även som färgmedel i kött och chark för att ge produkterna deras karaktäristiska rosa färg vilket kan ses i bland annat falukorv och julskinka. 

  Nitrit är giftigt och kan omvandlas till nitrosaminer i magen vilket ökar risken för cancer. För personer som äter mycket kött- och charkprodukter med nitrit är risken högre att utveckla cancer i matstrupe, magsäck, urinblåsa och i tjock- och ändtarm. Barn till mammor som får i sig nitrit under graviditeten löper ökad risk att drabbas av hjärntumör. Nitrit kan även försämra syreupptagningsförmågan hos små barn.

  Nitrit är inte tillåtet i kravmärkt kött, vad detta innebär är att hållbarheten blir kortare till exempel 21 dagar istället för 90. Hållbarheten kan förbättras genom att förvara kött svalt eller frysa in för längre förvaring istället för att använda nitrit.

  Vi hörs snart igen!

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  [toggle Title=”Källor”]
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Nitrit
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Botulism
  http://www.krav.se/fragor-och-svar-om-nitrit
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8824361[/toggle]

   

  Visste du att?

  Lämna en kommentar

  Lämna ett svar