Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Visste du att? – Leptin

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Leptin är det hormon i kroppen som skapas av dina fettceller och säger till när du inte behöver äta mer. Leptin är det ämne som håller reda på hur mycket energi kroppen har sparat i sina fettlager. Om leptinnivån i blodet är lågt säger din hjärna åt dig att äta mer och har du en hög leptinnivå så är det tvärt om, dvs du känner dig mätt och belåten. Man kan säga att leptin är kroppens bränslemätare. Uifrån vad bränslemätaren visar reglerar kroppen ämnesomsättningen baserat på mängden energi som finns i kroppens förråd.

  Precis som med insulin går det att bli leptinresistent, detta är ett problem som kan leda till fetma. Det som händer är att signalerna som kommer från fettcellerna aldrig når fram eller försvagas på vägen till hjärnan som ska säga åt dig när du fått i dig tillräckligt med mat. Vid leptinresistens har kroppens bränslemätare gått sönder och kommer att visa ett lågt värde vilket gör att kroppen saktar ner ämnesomsättningen på grund av att den tror att det är en svältperiod på gång. Det gör att mängden energi som kroppen skapar minskar och kroppens inre processer blir lidande eftersom de kräver en viss mängd energi för att fungera optimalt.

  Leptinresitans är en komponent i den ökande spridningen av fetma.

  Visste du att?

  6 kommentarer (Visa )

  1. Inget socker innan träning?? just för muskelbyggnaden och fettförbränningen? //Becca

  2. Nja, snarare för energinivån. Om du äter något med tillsatt socker nära in på träning så kommer ditt blodsocker att skjuta i höjden vilket ger dig en kortvarig energiökning. När insulinet börjar ta hand om sockret kommer din energi att gå i botten. Detta är vad man i dagligt tal kallar “gå in i väggen”. Om man istället tar t.ex vassleprotein som innehåller en stor mängd aminosyror så använder kroppen dem som energi istället vilket gör att du får energi som varar länge. Ännu en fördel med vassle är att det tas upp snabbt av kroppen så du får energin nästan direkt.

   För just fettförbränning och muskelbyggande är socker aldrig att föredra speciellt inte efter träning eftersom socker (kolhydrater med högt GI, t.ex vitt bröd) stänger av MTOR-processen (processen som bygger muskler) och ökar insulinutsöndringen (stänger av fettförbänningen).

   /Johan

  3. Carin

   Finns det något sätt att bli av med Leptinresistans?

   • Absolut, det gäller att se över sina matvanor och livsstil. Genom att äta riktig mat och undvika processade livsmedel kommer man en lång väg men det handlar även om livsstilen. Leptin påverkas t.ex av stress, sömn, kalorirestriktion och så vidare.

  4. heidi

   Jag har prövat allt för att gå ner i vikt men inget hjälper! Portionkontroll går bra ändå till middagen då finns inte viljestyrkan längre och jag äter ibland 3ggr mer än vad jag borde. Finns det NÅGOT sätt att få mer leptin i sig? Kosten verkar inte ha så stor inverkan på mej.

   • Hej Heidi,
    Leptin är ett hormon som skapas av dina fettceller och är ingenting du “får i dig” via maten. Det är mer komplext än så. Det låter som någonting annat ligger bakom ditt problem med att gå ner i vikt.
    Jag kan hjälpa till att analysera och vägleda dig mot varaktig viktnedgång om du är intresserad. Läs mer och kontakta mig här: Holistisk hälsovägledning
    Mvh Johan

  Lämna ett svar