Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Varför vissa aldrig lyckas följa en diet

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Många personer påbörjar olika dieter i förhoppning om att tappa i vikt och få den där kroppen som syns på reklampelare och tv. Trots att det finns böcker, tv-program, hemsidor, kosttillskott och bantningspiller i överflöd är det många som inte klara av att hålla sig till den valda dieten utan faller tillbaka i gamla vanor och sen är tillbaka på ruta ett eller till och med fallit längre bak än där de började. Det är inte ovanligt att personer som påbörjar dieter hoppar av efter ett tag för att sedan bli mer överviktiga än när de började. Detta är ett fenomen som är speciellt vanligt hos dieter som innebär kalorirestriktion.

  I dagens inlägg har jag inte tänkt skriva om några specifika dieter utan om varför de ofta misslyckas. Det finns ingen diet som fungerar för alla vilket är en av anledningarna till varför många misslyckas med att följa de regler som finns i diverse dietböcker eller som lärs ut av olika hälsogurus. Men i många fall är det inte dieten som är grundorsaken till problemet (även om det finns många dåliga dieter i världen) utan det är snarare varför personen har valt att följa just den specifika dieten eller varför de valt att påbörja en livsstilsförändring. Varför – är det som är det centrala i den här problematiken.

  Personer som har problem med att ta tag i sin egen hälsa har ofta problem att ta tag i andra saker i sitt liv. De personerna har ofta problem med att hitta anledningen till varför de ska genomföra olika saker, t.ex. varför de vill bli hälsosamma och gå ner i vikt.

  De flesta personer har inga problem med att sätta upp mål för sig själva. Jag vill bli smal, jag vill bli rik, jag vill bli läkare, jag vill bli statsminister eller vad det nu än kan vara. Däremot är det desto vanligare att man brister i att fundera på varför man vill genomföra olika saker.

  Nu är där vissa som tänker, “men varför måste jag fundera på varför jag vill göra någonting när jag vet vad mitt mål är?“.

  Anledningen till varför det är viktigt att ha funderat ut anledningen till varför man vill uppnå sitt mål är för att när det blir tufft och du stöter på motgångar är det mycket lättare att lägga av om man inte har en stark anledning till att fullfölja sitt mål. Det finns en anledning varför människor inte förändras förrän de utsätts för livsfara och blir tvungna att förändra sig. De har inte tidigare haft någon tillräckligt stark anledning att ta tag i sina mål och göra de förändringar som krävs. När man utsätts för livsfara har du bara två val, antingen gör du det som krävs för att rädda ditt liv eller så dör du.

  En av anledningarna till varför många hoppar på olika dieter, tar bantningspiller eller lägger sig under kniven är för att leva upp till någon annans syn och förväntningar, varesig det är din partners, vänners eller samhällets. Ett mål som inte är förankrat med dina egna personliga drömmar där du har funderat ut varför du vill uppnå en specifik sak är mycket lättare att ge upp på än vad det är om du verkligen känner att du tar dig närmare dina egna personliga mål och drömmar.

  Så den egentliga anledningen till varför många personer har svårt att ta tag i sitt liv och bli hälsosamma och må så bra som bara de kan är för att de inte har funderat ut någon tillräckligt stark anledning till att göra det. De flesta människor behöver ha någonting som driver oss framåt, någonting som motiverar oss. Att försöka leva upp till någon annans dröm eller förväntningar är oftast en dålig motivationsfaktor och är snarare någonting som leder dig längre bort från din egen dröm. Till den mentala biten där du funderar ut vad det är du faktiskt vill med ditt liv finns det inga genvägar, det går inte att hoppa på en diet, ta några piller eller dricka pulverdrycker. Du måste börja leta inom dig själv och bara du vet när du har hittat rätt.

  Det första du bör göra innan du påbörjar en omställning mot ett hälsosammare liv, hoppar på en diet eller tar dig ann något annat mål du har är att först fundera ut, varför gör jag det här. Kan du inte komma på ett varför som är så starkt att hela du lyser upp av glädje och passion, eller börjar gråta för att du insett att detta är någonting du måste göra för du har inget annat val än att förändras, då bör du snarare fundera i banorna är detta faktiskt någonting jag vill göra.

  För att göra det hela lite mer konkret så ska jag berätta min anledning till varför jag en gång i tiden valde att styra om mitt liv till vad det är idag och varför jag lever med hälsa som livsstil.

  Min anledning till varför jag vill vara den hälsosammaste och bästa versionen av mig själv är för att jag vill kunna ta mig ann de utmaningar jag ställs för i livet med ett öppet sinne. Jag vill kunna ta mig runt och upptäcka världen utan att begränsas av min fysiska eller psykiska hälsa. Jag vill vara en god vän och livskamrat och sprida glädje till de runt omkring mig. Men i grund och botten, min enda anledning till varför jag vill må bra och ta hand om mig själv är för att jag vill fortsätta vara lycklig.

  Jag är inte lycklig när jag inte mår bra och jag är inte lycklig när jag gör sådant som tar mig längre från mina egna drömmar. Att få vara lycklig, ha roligt och upptäcka nya saker är min motivation. Vad är dina?

  En person utan en dröm är som en person som vandrar runt utan mål i sikte, och en person som inte har en anledning att uppnå sin dröm påbörjar och slutför aldrig sin vandring och uppnår därför aldrig sitt mål.  Där har du anledningen till varför många personer ger upp på sina mål och ofta misslyckas med en omställning mot ett hälsosammare liv, för de har inte en tillräckligt stark anledning att lyckas.

  If you can imagine it, you can achieve it. If you can dream it, you can become it. – William Arthur Ward

  Det var allt för idag, vi hörs snart igen!

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  2 kommentarer

  Lämna ett svar