Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Vad ska jag äta till frukost?

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Vad ska jag äta till frukost är en av de vanligaste frågorna jag får när jag coachar klienter eller pratar med någon om det vi kallar för “ät riktig mat”-principen.

  Om du läst på den här bloggen tidigare vet du säkert redan att vi lever en glutenfri livsstil. Anledningen till det är att vi upplever att vi mår bättre utan det. När man inte äter bröd, flingor eller andra processade livsmedel så får man välja någonting annat än den typiska svenska frukosten med bröd och flingor.

  När man inte äter bröd till frukost blir man oftast “den konstiga” personen i sällskapet. Jag minns fortfarande så tydligt när jag satte upp min matlåda på frukostbordet på jobb första gången och alla tittade på mig som om jag hade gjort något hemskt. “Ska du äta det där till frukost?” frågade mina arbetskollegor. “Klart, det är ju hur gott som helst” svarade jag med min kycklinggryta stående framför mig. Sen kom följdfrågorna och kommentarerna med lite nedlåtande ton. “Hur kan du äta mat till frukost? Det där kan inte vara bra, varför äter du inte bröd?”

  Jag frågade lite snäsigt tillbaka, “men vad äter du till frukost då?”. När personen i fråga, en man i medelåldern, svarade, “Jag äter frostis” (corn flakes täckta i socker)  kände jag att det här samtalet var dödsdömt från början så jag gick inte ens in på varför jag äter riktig mat till frukost. Men jag tänkte göra det här i detta inlägget istället.

  Riktig mat till frukost

  Om du tänker på det själv, när du säger “jag kan inte äta mat till frukost, jag måste ha mina flingor och min smörgås” så har du redan erkänt att det du äter inte är mat. Du har själv klassat flingor, bröd och så vidare som någonting annat än mat. Jag vet inte hur det är med dig men när jag äter, varesig det är frukost, lunch eller middag vill jag ha mat för min kropp är byggd av det jag stoppar i den. Den byggs av maten du äter, om du då medvetet stoppar i dig någonting som du själv inte klassar som mat vad tror du då din kropp kommer tycka om det?

  Mat som byggmaterial

  Jag vill ge min kropp de bästa byggstenar jag kan för att jag ska hålla mig stark, frisk och välmående. Det är inte det du äter idag som kommer göra dig sjuk utan det är det du ätit fram till nu och det som du kommer fortsätta äta som gör det.

  Jag är fullt medveten om att många har svårt att gå över från den kolhydratrika och näringsfattiga traditionella frukosten till en näringstät måltid som består av riktig mat. Men precis som med allting annat får man ta det i steg och helt enkelt lära sig.

  Den kolhydratrika traditionella frukosten

  Den traditionella frukosten som består av bröd i alla olika sorter är ingen näringsrik måltid och är full av kolhydrater som de flesta av oss inte behöver. Inte konstigt att man får problem med humörsvängningar, svamp- och parasitinfektioner är konstant hungrig när man i stort sett äter socker med socker till frukost. Många äter sötad yoghurt tillsammans med sötade flingor eller bröd tillsammans med nutella eller någon söt marmelad eller liknande och till de dricker de juice som också är sötad eller är väldigt söt i sig själv. Det är ungefär som att stoppa handen i godispåsen kl 7 på morgonen (eller när du nu än äter frukost).

  Inte nog med att många utsätter sig själva för det här bombardemanget av socker och tomma kalorier utan näring, de utsätter även sin barn för den här skiten, jag tänkte först skriva skitmaten men att ha med ordet mat vore en komplimang till skit. Om du själv känner av blodsockersvängningar och koncentrationssvårigheter efter att du ätit sötade flingor med sötad yoghurt tänk då hur det påverkar barnen. Inte konstigt om de har problem med koncentrationssvårigheter i skolan, de blir ju uppvarvade som duracellkaniner av allt socker och sen blir de sura och nedstämda för de får lågt blodsocker och låg energi när insulinet har gjort sitt. Kan den näringsfattiga och sockerrika frukosten som många barn äter vara en orsak till varför barnfetma är ett växande problem?

  Vad ska jag äta till frukost?

  Riktig mat! En god sallad till frukost eller kanske lite rester från gårdagens middag. Hur gott som helst, du står dig länge och behöver inte springa och småäta hela tiden och det kommer få dig att må och se bättre ut än om du fortsätter med bara bröd och flingor. Tänka sig vilket koncept, du kan må både bättre och se bättre ut genom att sluta äta skitmat! Om du inte tror mig, testa!

  Jag brukar säga så här, vet du inte vad du ska äta till frukost ät då samma som du tänkt äta till lunch. Enkelt eller hur!

  För vissa är steget väldigt stort att gå från den sockerrika frukosten till att äta riktig mat men det minsta du kan göra är att sluta köpa sötade varor till exempel vaniljyoghurt. Vill du ha vaniljyoghurt kan du enkelt göra det genom att köpa osötad naturell yoghurt och blanda i lite vaniljpulver, samma sak vad gäller blåbärsyoghurt och så vidare. Blanda i bär så får du både mer näring och en autentisk smak istället för den där aromen som används och på köpet kan du knäppa in bältet ett par hål kring midjan efter ett tag.

  Just nu ska alla gå ner i vikt inför sommaren och många beklagar sig över hur svårt det är men en av de lättaste sakerna du kan göra som kommer ge dig resultat är att sluta äta en massa socker och annat processat trams och äta riktig mat till frukost, lunch och middag. Som jag skrev innan, om du inte tror mig så testa så får du se!

   


  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  9 kommentarer (Visa )

  1. Nicklas

   ett annat bra tips till frukost är frölanders soppa. koka broccoli, fräs lite spenat-blad i olivolja, häll i en grönsaksbuljong med 2-4 dl vatten beroende på hur mycket du tar. kör allt i en mixer och lägg till avokado och mixa allt till en slät soppa. Toppa med kokat ägg om du äter kött 🙂

  2. Älskar er sida! Precis så försöker jag också tänka. =)

  3. Bara för att man äter bröd och flingor behöver det ju inte betyda att man äter massor av socker 😉 Det finns mellanting mellan frosties och kycklinggryta 😀 Jag bakar eget bröd, med bland annat sojamjöl, hampafrön, linfrön, durramjöl etc Bovetecrunch är också gott till frukost, innehåller för all del kolhydrater men också en massa nyttigheter, går bra att göra egen om man tycker att den köpta är för dyr. Min innehåller 4 g sockerarter på 100g och dom kommer i stort från russinen som man kan plocka bort om man vill. Ett annat alternativ är att göra egen granola på t.ex. hirs. Naturell soyayoggi är ju också ett bra frukostalternativ, jättegott med frysta blåbär i! Med ägg och avocado på mackan så borde det väl bli ett okej alternativ 🙂 Eller vad säger ni?

   • Hej Marina,

    Givetvis betyder det inte att man äter en massa socker bara för man äter bröd och flingor, däremot om du läser ingredienslistan på bröd i affären och frukostflingorna kommer du kunna utläsa att nästan alla innehåller socker i någon form. Utöver det är de processade och näringsfattiga livsmedel. Det finns olika grader av hälsa och om man precis börjat arbeta med sin egen hälsa är det givetvis bättre att välja en “bättre” sort av bröd och flingor med mindre tillsatt socker och andra tillsatser. Men för att uppnå en högre nivå av hälsa och välmående går det inte att äta en massa processad mat som består av tomma kalorier.

    När man kommit till det steget att göra sitt eget bröd, granola osv då har man kommit en lång bit på vägen. Att göra sitt eget är betydligt bättre än att köpa det färdiga processade tramset som säljs i mataffären. Det jag uttrycker i inlägget är inte att man måste äta kycklinggryta till frukost utan det handlar om att man ska äta riktig mat, det vill säga mat och inte sådant som är tillverkat i en fabrik.

    För att ta ditt eget exempel, jämför ägg och avokado med ditt hemmagjorda bröd mot en traditionell frukost bestående av vitt bröd med ost och sylt. Vilket av det tycker du själv är mest näringsrikt och välgörande för din kropp?

    Det viktiga är att börja använda den hjärna vi alla blivit utrustade med och lära oss äta sådant som får oss att må bra istället för att äta sådant som visas i reklampauserna på tv.

    Ät bra och må bra eller ät skit, må skit och se ut där efter. Det är inte mycket svårare än så.

    Mvh

    Johan

    • Jag känner ingen som äter vitt bröd med marmelad till frukost, gör folk det? Mina underviktiga barn drar dock i sig stora mängder sötad yoggi, för dem är det kalorier som räknas och det är det eller sjukt läskiga näringsdrycker som gäller ? Det jag ville mmedin kommentar var att belysa att riktig mat kan vara många olika saker jag tycker att bröd och ceralier många gånger får oförtjänt mycket skäll. Ekologisk havregrynsgröt Vs industritillverkad och plågad kyckling eller ägg från hönor som lever i bur? Bra mat ska vara bra för oss,var naturen och för djuren. Kan vi inte nå det så är det oss själva vi måste offra, inte djur och natur.

     • Vi är inne på helt samma linje. Det är inte spannmål som är problemet, det är att de oftast processas sönder totalt för att sen bilda vad vi kallar bröd, flingor etc. Sjuka kycklingar är inte bättre mat än vad processade matvaror är i längden. Det går inte att få hälsa genom att äta sjuka växter eller djur.

      Mvh Johan

  4. Pingback: Gröt med äpple och kanel - Hälsa som livsstil

  5. Jonny

   Bra artikel men vad ska man äta då? Mat behöver inte betyda att det är bra mat…

  Lämna ett svar