Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.


 • Vad är kortisol?

  Kortisol är ett hormon i kroppen som utsöndras av binjurarna, skapas av kolesterol, och har en mängd olika funktioner i kroppen som innefattar bland annat reglering av blodtryck, insulinfrisättning, inflammatorisk respons med mera, men är nog mest känt som kroppens stresshormon. Nivån av kortisol skiljer sig under dagen, kortisolnivån är normalt som högst på morgonen och sjunker allt jämnt och når sin lägsta nivå på kvällen. Kortisol utsöndras i blodet under stressfulla situationer som ett svar på kroppens kamp- eller flyktrespons.

  Mindre nivåökningar av kortisol har en del fördelar som till exempel:

  • en snabb energiboost för överlevnad
  • lägre känslighet för smärta
  • ökad immunitet men bidrar också till att upprätthålla homeostas i kroppen.

  Kortisol är mycket viktigt för kroppens respons på stress, det är också viktigt att kroppens motverkande funktioner fungerar som gör att kroppen kan återgå till de normala efter en stressande händelse. I de miljöer vi lever i idag är kronisk stress ett problem, där kortisolnivåerna förbli höga och det inte ges en möjlighet för kroppen att återhämta sig. Detta kan leda till problem. Höga och långvariga nivåer av kortisol i blodet har bevisade negativa effekter så som:

  • nedsatt kognitiv förmåga
  • undertryckt sköldkörtelfunktion
  • blodsockerobalans
  • högt blodtryck
  • bukfetma

  Kortisolutsöndringen varierar mellan individer. Olika människor kan utsöndra olika mängd kortisol i samma stressfulla situation. Studier visar att människor som har högre nivåer av kortisol tenderar att äta mer mat och speciellt mat med högt kolhydratvärde. För att hantera kortisolnivåerna gäller detta att lära sig stresshantering och försöka hålla en livsstil som är låg i stress. Det är viktigt att varva ner.

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  Denna artikel kan innehålla adlinks/affiliatelänkar.  Visste du att?

  Relaterat innehåll

  4 kommentarer

  1. Hej! Hur ska man kolla upp detta så man kan påvisa för sjukvården detta problem? Likaså om binjurarna? Jag är rätt säker på att jag lider av båda, men att gå in på exakt alla mina symptom sikte ta för lång tid

   • Det finns ett salivtest som kontrollerar kortisolnivån under dagen. Det är ett 24-timmars kortisoltest där du samlar lite saliv flera gånger om dagen för att avgöra hur din kortisolnivå varierar. Här är en länk där du kan beställa testet, http://hormonharmoni.se/dygnskortisol-test-kortisol-x-4/.
    Dock tycker jag det är bättre om du uppsöker någon som håller på med funktionsmedicin som kan hjälpa dig med testerna eftersom det kan behövas flera olika tester t.ex. DHEA, progesteron etc.
    /Johan

    • Tack Johan! Kan man samtidigt få testa Lerin balansen? Det finns hur många tester som helst jag skulle vilja/behöva ta men det underlättar ju om man hittar ett ställe som kan kontrollera ”hela området”, så att säga. Mvh!

     • Som sagt, någon som håller på med funktionsmedicin bör kunna hjälpa dig. De följer inte samma synsätt som sjukvården som endast stirrar sig blinda på symtom, någon som håller på med funktionsmedicin letar efter ”läkningstillfällen” alltså punkter där man kan förbättra funktionen. De har tester för allt möjligt, allt från hormontester till tester som letar efter parasiter etc.
      /Johan

  Kommentera