Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Vad är egentligen riktig mat?

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Gemensamt för de flesta dieter, vare sig det är LCHF, GI, Paleo osv, är strävan att introducera mer  naturliga råvaror i kosten. Utan att behöva göra någon djupdykning i någon av ovan nämnda dieter så går det att utläsa att så kallad snabbmat, t.ex hamburgare, färdigrätter mm. inte är direkt accepterat.

  Vare sig man tror på att äta mindre kolhydrater och mer fett, äta varierat eller äta procentuellt mer kolhydrater så bör målet alltid vara att äta riktig mat. Det finns ingen diet som passar alla, det kan man se också genom att titta på de studier gjorda på olika folkslag runt om i världen, bland annat av Weston A Price. Vissa folkslag åt en kost bestående av en större andel fett och protein än kolhydrater eller det som vi idag kallar LCHF. Andra folkslag åt en kost som var tvärtemot, det vill säga kolhydrater var den största delen av matintaget. De folkslagen som åt en större andel kolhydrater hade minst lika god hälsa som de som åt en större andel fett. Den gemensamma nämnaren är naturliga råvaror.

  Det går alltså att leva hälsosamt och må bra vare sig man äter enligt LCHF eller en diet med högre kolhydratintag.

  Vad är då riktig mat för någonting? Den frågan är inte helt enkel att svara på och det finns så klart många olika svar. För att svara enkelt på frågan kan man säga att riktig mat är oprocessade råvaror.

  Att äta mat utan diverse e-ämnen och andra typer av tillsatser är en viktig grundsten i målet mot god hälsa. Men det är inte så enkelt som att bara undvika mat med tillsatser. Man behöver också vara observant på råvaror utan tillsatser t.ex äpplen eller kött. Äpplen är ofta besprutade med gift för att skydda dem från insekter och andra angripare. Gift har absolut igen plats i kroppen, obesprutade råvaror är därför alltid att föredra. Med kött är det svårare att veta om det är bra eller inte. En grundläggande punkt är att du aldrig kan få god hälsa om du äter ett sjukt djur. Vad detta innebär är att djur som föds upp på onaturlig föda och som behöver få antibiotika för att överleva inte är en bra källa att hämta sin föda från.

  Men hur vet man om köttet, salladen eller frukten är av god kvalitet, kommer från friska djur och inte är kontaminerad av olika gifter. Det bästa sättet är att ta sig ut från mataffärerna och ge sig ut till lanthandeln och lära känna var maten kommer ifrån och hur den hanteras. Nu är det inte alltid en möjlighet får många då det kräver extra tid från våra redan fullspäckade liv. En annan möjlighet är givetvis att börja handla mer ekologiskt och ta reda på var maten man väljer att äta kommer ifrån.

  Konceptet för att ha god hälsa och må bra är egentligen inte så svårt som det ibland framställs att vara. Det finns idag en hel djungel av dieter och det är svårt att veta vilken man ska följa men de flesta förspråkar ändå ungefär samma och det är just det vi kallar för ät riktig mat, det har människan gjort tidigare under hela sin evolution och det verkar ha funkat rätt bra eftersom vi fortfarande vandrar runt på denna jord.

  På återseende

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  Kostrelaterat

  3 kommentarer

  1. Ja, jag tror vi tappar bort mycket av det fundamentala när det diskuteras kost eftersom det mest läggs ner energi på att hata på varandras dieter. Då tycker jag att JERF är ett bra koncept att falla tillbaka på.

  2. Camilla

   Jag har kommit till samma slutsats själv i denna djungeln! 😉 Tack för att du förtydligade det! 🙂

  Lämna ett svar