Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Tips på hur du optimerar din dygnsrytm

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Ett steg mot bättre hälsa är att optimera sin dygnsrytm. Sömn är en väldigt viktig komponent i att bli den bästa versionen av sig själv. Sover man dåligt speglar det lätt av sig på andra delar av livet vilket jag själv kan bekräfta. Eftersom ett av mina största problem har varit just sömn, tidigare har jag haft svårt att somna men även problem att sova sammanhängande under längre stunder.

  Brist på sömn har en rad olika negativa hälsoeffekter, under sömnen är det tid för kroppen att återhämta sig både fysiskt och psykiskt. Det sägs att kroppen genomför sin fysiska reparation mellan kl 22 till kl 02 och den psykiska reparationen mellan kl 02 till 06. Det är därför viktigt att ha en dygnsrytm som är optimerad för sömn mellan kl 22 till 06.

  Eftersom jag personligen sovit väldigt dåligt under en tid har det påverkat både mitt psykiska och fysiska välmående. Jag har haft problem med mitt kortvariga minne, låg energinivå, humörsvävningar och problem med att känna lycka och göra saker bara för det är roligt. Jag har även tappat en hel del muskelmassa till följd av överträning och lite sömn vilket lett till att min kropp varit i ett nästan konstant kataboliskt tillstånd (nedbrytning).

  Sömn är det mest anaboliska (uppbyggnade) tillståndet kroppen kan vara i, det är därför man brukar säga att muskler inte byggs i gymmet utan när man vilar. När man tränar bryts musklerna ner för att sedan återbyggas starkare när man sover.

  Så vad är då en normal dygnsrytm?
  Det är så enkelt som att följa solen, när solen går ner är det dags att sova och när solen går upp är det dags att stiga upp. Det finns olika hormon i kroppen som står för uppvaknande och sömn som styrs av ljuset, jag har tidigare skrivit ett inlägg om det som du kan läsa här: Sover du för lite?

  Några bra tips för att optimera din dygnsrytm är:

  – Gå upp med solen och lägg dig med solen

  – Undvik stimulerande drycker så som kaffe och starkt te efter kl 15. Koffein stimulerar utsöndringen av stresshormonet kortisol som hindrar dig från att sova.

  – Släck lampan. Eftersom sömnhormonen styrs av ljuset är det viktigt att dimma ner belysningen, även ljus från tv:n och datorn påverkar.

  – Undvik träning sent på kvällen. Precis som med stimulerande drycker utsöndrar träning även stresshormon vilket kan göra det svårare att somna.

  – Matallergi/känslighet kan också påverka sömnen. Om du vaknar mitt i natten och känner dig varm och svettig (nästan febrig) kan detta bero på överkänslighet mot något du ätit. Om du lider av svåra sömnproblem kan detta vara värt att kolla upp.

  Under min elimineringsdiet som jag genomförde för några veckor sedan märkte jag att min sömn blev bättre när jag uteslöt vissa råvaror, där ibland mjölkprodukter.

  Jag har också märkt att lugna kvällspromenader eller stretching innan jag lägger mig fungerar väldigt bra tillsammans med en kopp Yogi Bedtime som innehåller lugnande örter som i alla fall gör mig sömning, kan vara värt att prova för er andra som också har problem att somna ibland.

  Det var allt för idag, vi hörs snart igen.

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  5 kommentarer

  1. Monica Magnusson

   har du provar R2.

   Hej johan,
   Ser ut som om du skulle kunna hjälpa mig med en av mina blogg kontakter.
   En kille som vill miska sin fettprocent från 7,2 till 6. I övrigt otroligt vältränad, vilopuls 45. Och satsar stenhårt på Ironman. Du kan kanske råda honom om hur. Ring mig, Rebecca har mitt nummer.

   Monica

  2. johdro

   Hej Monica,

   Ja det där med att nå så låga fettprocenter kan vara klurigt eftersom det är väldigt många faktorer som påverkar. Allt från hur man tränar, om man har någon matkänsliget som man inte tar hand om till hur mycket “gift” kroppen håller i fettcellerna osv.

   Det första jag skulle tagit reda på är om personen i fråga är övertränad. Eftersom träning för ironman kräver väldigt stor ansträngning och kan vara svårt att balansera spenderad energi med ackumulerad energi. Överträning gör det svårare att tappa kroppsfett pga att kroppen är i ett kataboliskt tillstånd och istället bryter ner musklerna.

   Jag ska slå dig en signal så kan vi prata mer om detta. Kul att du tittar in på bloggen!

   Johan

  3. Intressant!

   Upptäckt att en helg med fest och sena nätter (och ofta alkohol) ställer till det en hel del för hälsan. För det första, är man uppe långt senare än man brukar blir man också hungrig framåt två på kvällen, och äter alltså mitt i natten som man inte brukar göra i vanliga fall. Sedan har jag svårt att sova efter 10 på morgonen efter en sådan natt, och om man lägger sig 3-4 på lördagskvällen blir det inte många timmars sömn. Söndagen spenderar då i soffan och man orkar ingenting. Jag äter fel saker för att jag har ett sug av det “dagen efter”, vilket ytterligare påverkar hälsan negativit förutom den sena natten och alkoholen. På måndagen är dygnsrytmen fortfarande lite upponer. Tisdag och onsdag och torsdag stabiliseras den för att sedan gå igenom samma upprepning igen med lite sömn, dåliga matvanor och alkoholförgiftning 😉 Stackars studentkropp! Ska nog dra ner lite på festandet…

   Tack för en grym blogg! älskar den.

   • Hälsa som livsstil

    Tack för din kommentar, det värmer 🙂

    Jag känner igen mig väldigt väl i det du skriver. Var själv nere i studentsvängen med sena nätter, alkohol och skräpmat. Det var kul på den tiden men jag mådde inte bra av det. Det var faktiskt en anledning till varför jag började med bloggen Hälsa som livsstil, för att komma tillbaka till den hälsomedvetna personen jag egentligen var även då. Efter att ha levt med Hälsa som livsstil i ett antal år nu kan jag utan tvekan säga att jag aldrig mått så bra som jag gör nu, både fysiskt och psykiskt 🙂

  4. T

   Svårt att sova efter solens rytm när man bor högt upp i Norrland.

  Lämna ett svar