fbpx

Tips för att torka mat i ugn

Som ni har läst i våra tidigare inlägg så har vi varit och vandrat på Höga kustenleden. I förra inlägget tipsade jag om bra mat att ha med sig ut på vandring. I detta inlägg går jag igenom hur vi torkade den mat vi bar med oss längs leden. Det enda som krävs är en varmluftsugn och tid! Här är mina tips för att torka mat i ugn.

torka-mat-i-ugn

Torka frukt och grönsaker

Vi torkade äpple, mango, blomkål, sötpotatis, morötter, svamp och lök för att kunna kombinera detta fritt ute med proteinet. Som ni vet är vi inga erfarna torkare, men jag tyckte faktiskt att det fungerade fint att ha samma temperatur på samtlig frukt och grönsaker som vi torkade.

Jag hade varmluftsfunktionen på, temperaturen på 60 grader och ugnsluckan lite öppen (stack emellan ett grytunderlägg i silikon). Detta är nödvändigt för att släppa ut fukten. När frukten/grönsakerna börjat bli torra och inte längre avger så mycket vätska så kan du stänga ugnsluckan och sänka temperaturen till 50 grader. Det enda du sedan behöver tänka på är att allt ska vara helt torrt när du tar ut.

Tiden varierar mycket beroende på vad du torkar, hur tunna skivor du har gjort och sådant. Jag använde matberedaren till att hyvla, riva och skära allt som torkades förutom äpple då jag använde en sån där billig manuell sak som skivar äpplena i snygga skivor eftersom de är för stora för matberedaren. Och mango skar jag också manuellt med kniv. Tänk på att skära mango i lite tjockare skivor så blir de sega och goda. Dessa kommer inte bli torra på samma sätt som övrigt, utan blir mer sega. Så gott!

I kort tog sådant som tunna äppleskivor 4-5 timmar, svamp/lök/blomkål 6-8 timmar och morötter/sötpotatis tog närmare 12 timmar.

Torka kött och fisk

För att göra det enkelt för oss så bestämde vi oss för att bara torka köttfärs och lax för att sedan kombinera med olika smaksättningar och alternera rätterna. Det gäller att inte göra det för svårt för sig själv! Att torka köttfärs var väldigt smidigt. Det är bara att tillaga den som vanligt på stekjärnet, krydda med valfri krydda, och sedan strö ut det på en bakplåt och in i ugnen. Det går också relativt snabbt att torka. Jag gjorde på exakt samma vis som med frukt och grönsaker.

Att torka lax var också enkelt. Jag skivade upp den tinade laxen i tunna skivor, tillagade den på stekjärnet och torkade sedan i ugnen. Att torka lax tar tid! Jättelång tid! Det är också lite klurigt att veta när den är klar då lax på grund av fetthalten blir seg och inte torr. Jag gjorde som så att jag delade den efter hand och var den ljusrosa i mitten så bedömde jag att den inte var klar ännu. Räkna med att det tar sin tid!

Torka ägg

Ägg är något av en annan historia. Jag tyckte det var lite klurigt. Metoden som jag tyckte fungerade bäst var att vispa ihop ca 6-8 ägg och hälla ut det tunt över en bakplåtsklädd plåt. Vik upp kanterna på bakplåtspappret så att det bildar en “mur” så inget äggen rinner iväg.

Jag använde inte aluminiumfolie då jag inte vill riskera att äggen fastnar i detta och jag får med aluminium rester i maten. Gör hellre ett mindre antal ägg per plåt och använd fler plåtar. Gradantalet är detsamma som med övrigt. Det är viktigt att hålla koll på äggen och hjälpa det lite på traven.

För låg temperatur gör att äggen kan härskna, och för hög temperatur slutar med äggröra. När äggen torkat helt så mixar du bitarna till ett pulver. Pulvret kan sedan användas för att göra äggröra, pannkakor m.m. Även ägg tar längre tid att torka, minst 12 timmar.

Förvaring

Allt som är helt torrt kan du bara förvara i plastpåsar och det håller i en evighet, med undantag för kött och fisk. Principen när man torkar mat är att använda fettsnålt kött och fisk. Det gjorde inte vi. Anledningen är att fett härsknar och blir förstört.

Vårt tips är därför att vakuumförpacka fisken och köttet. Det gör också att det tar minimalt med utrymme. Om köttet eller fisken inte utsätts för syre så kan det inte härskna. Om du inte har en vakuumförpackare så satsa på att använda fettsnålt kött och tillaga det så nära inpå vandringen som möjligt.

DSC00426
DSC00428
DSC00430

Återfukta

Medtag en tät burk (gärna i glas eller metall med skruvlock). Om du ska äta blomkålsgröt till frukost så lägger du den i blöt kvällen innan. Det du ska äta till kvällsmat lägger du i blöt på morgonen. Häll bara vatten på och låt det stå och dra. Du kan behöva hälla på mer vatten efterhand. Något som vi märkte var att lax var rätt svårt att återfukta.

Det tar längre tid än övrigt och när den tillagades ute blev den rätt torr att äta. Men smaken var väldigt god! Nästa gång satsar vi däremot nog på något annat än lax. Du kommer att bli förvånad över hur smidigt det faktiskt är att återfukta torkad mat!

Har ni andra tips eller råd så dela gärna med er i kommentarsfältet!

Lycka till!

9 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Anneli Törnros

    Tack för bra och enkla instruktioner!

    Svara

  2. gravatar Karin

    Mer än 30 grader dödar tyvärr näringen

    Svara

    • En del av näringen kommer försvinna, vissa näringsämnen är känsligare mot värme än andra men där kommer definitivt finnas näring kvar. Det finns även vissa näringsämnen som blir mer tillgängliga vid tillagning så det finns två sidor av myntet som med det mesta annat.

      Svara

  3. gravatar a

    om man tar fettsnål fisk tex torsk kan man äta den då utan att tillaga den ? som “tilltugg”?

    Svara

    • Jag har aldrig provat men torkad fisk är ju ett populärt “snacks” på olika håll i världen. Kan tyvärr inte ge ett bra svar på din fråga.

      Svara

  4. gravatar Mari

    Hur förvarar man torkad köttfärs. Ska den vara i frysen eller kylskåpet. Hur lång är hållbarheten

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*