Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Tankekraft övervinner allt

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Har du någon gång satt upp ett mål, jobbat stenhårt mot det och sen bara lagt av utan att slutföra det du håller på med?

  Personligen har det varit ett av mina problem, jag är en person som har lätt att komma på idéer, påbörja arbetet och vara extremt motiverad till en dag då det bara rinner ut i sanden. Motivationen har helt enkelt försvunnit, ibland beror det på att jag inte längre tror på idéen, att jag kommit på någon ny idé som verkar mer spännande eller att den ursprungliga idéen var för stor för mig att greppa.

  Ett problem med att inte slutföra det man påbörjar är att det lätt kan bli en vana, en vana som inte är helt lätt att bryta. Men vad är vitsen att påbörja någonting om det inte finns en avsikt att faktiskt slutföra uppdraget?

  Problemet för mig själv och för många andra är att de inte vet VARFÖR de påbörjar någonting. Varför ska jag slutföra det målet jag har satt upp för mig själv? Utan ett varför som är starkt förankrat hos dig själv är det lätt att en dag vakna upp och bara strunta i det målet du har satt upp. En orsak till det är ofta att du faktiskt inte vill uppnå ditt mål, du kanske tror du vill men när det väl kommer till kritan och det börjar bli jobbigt så är det lättare att lägga av än vad det är att fortsätta mot sitt mål.

  Att bryta vanan av att inte fullfölja det man påbörjat är att börja med de små sakerna och vara tydlig med varför man vill genomföra det. Sätt små mål för dig själv och se till att genomföra de varje gång utifrån din bästa förmåga.

  Motivation är kritiskt för att uppnå sina mål och drömmar. Vad motiverar dig och varför vill du uppnå ditt mål? Det är en fråga alla bör ställa sig. Vissa kan enkelt svara på frågan medan andra inte har en aning.

  Någonting vi aldrig får glömma bort är att tankekraft kan övervinna allt. Så om du har förankrat någonting i ditt sinne kan du utföra det. Tanken är det högst stående i den mänskliga varelsen. Du kan med hjälp av tanken spänna olika muskler, hålla andan, hoppa över måltider trots starka hungerkänslor, fortsätta springa fast du har ont och är trött och till och med åsidosätta den starkaste instinkten människan har, överlevnadsinstinkten.

  När jag och Rebecca vandrade inkaleden var där en etapp som var så jobbig att alla musklerna i kroppen bara skrek, lägga av, låt oss vila! Men här var vi av uppfattningen att vi hade inget val, vi var bara tvungna att ta oss fram till vårt slutmål som var Machu Picchu. På vägen upp mot den högsta toppen under vandringen möttes vi av en grupp som avbröt vandringen och vände tillbaka. Varför de vände vet jag inte men i den stunden fanns det ingenting som kunde stoppa oss. Smärtan från den jobbiga stigningen gick över men känslan av att nå toppen och få se utsikten var väl värt varenda steg vi tog i den 1000 meter höga stigningen. Vi hade ett mål och det fanns ingenting som skulle stoppa oss från att ta oss hela vägen upp! (Du kan läsa mer om vår vandring här)

  Det gäller att använda sin tankekraft till någonting positivt, någonting som ger dig en känsla av utveckling och glädje. Många av oss vill genomföra våra mål för att utvecklas som människor eller bevisa någonting för oss själva. Om du bara tror på din idé och ditt mål tillräckligt mycket kvittar det hur ont det gör, hur jobbigt det är eller hur lång tid det tar. Du måste bara uppnå ditt mål, det finns inget annat alternativ. När du kommit till insikten att du inte har något annat val än att nå ditt mål, då har du uppnått den högsta formen av motivation. Då finns det inte längre någonting som kan stoppa dig.

  En annan viktig motivationsfaktor är att våga investera i sig själv. En del personer har drömmar och mål som de vill uppnå men de är antingen för fega eller för snåla för att våga investera i sig själva. För många är drömmen att jobba med någonting helt annat än vad de gör men de vill inte gå ifrån sin trygga anställning eller lägga sina pengar på att utbilda sig eller gå och få hjälp med sina hälsoproblem. Istället är de missnöjda, stressade och får tillslut anlita någon som säger det de redan vet, “du lever inte ditt liv så som du vill att det ska vara”.

  När jag coachar klienter är en av de vanligaste problemen överdriven stress i klientens liv. Det grundar sig ofta i att de inte är nöjda i sin livssituation, att de varje dag går till ett jobb som de inte tycker om. Ett jobb som inte tar de närmare sin egen dröm. Vissa är också helt vilse och vet inte vad de vill jobba med eller vilken riktning de vill att sina liv ska ta vilket blir en stress som de inte kan förklara var den kommer från.

  Vem är jag? Vad vill jag? Vart ska jag? Varför? Vart är jag påväg just nu?

  När du har svaren på ovanstående frågor klara i ditt huvud är det all motivation du behöver. Börja med att först ta hand om dig själv innan du tar hand om andra, du kan inte ge det du inte har. Se till att uppnå dina mål och inte någon annans men genomför gärna dina mål tillsammans med andra som är påväg i samma riktning.

  Se till att konstant genomföra de små sakerna och göra de så bra du bara kan. Är ditt mål att bli en grym bloggare? Lägg ner tid varje dag på att läsa på och förbättra hur du skriver och uttrycker dig själv. Är ditt mål att bli en hälsoförebild åt andra? Lägg ner tid varje dag på att ta hand om dig själv och visa upp resultatet av det du gör. Är ditt mål att bli den bästa föräldern du bara kan? Spendera kvalitetstid varje dag med dina barn. Är ditt mål att bli världsmästare i tennis? Lägg ner tid och öva varje dag. Är ditt mål att gå ner i vikt och bli hälsosam? Lägg ner tid varje dag på att äta riktig mat, röra på dig och varva ner.

  Det är de små sakerna som du gör konstant som tar dig närmare ditt mål och det är med hjälp av tankekraft som du motiverar dig själv!

  “Du säger inte ‘Jag ska bygga den bästa, största och  finaste väggen som någonsin har byggts.’ Du börjar inte där. Du säger, ‘Jag ska lägga den här tegelstenen så perfekt som en tegelsten kan läggas.’ Du gör det varje dag och tillslut kommer du ha en vägg.”
  – Will Smith

  Det var allt för idag!

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  4 kommentarer

  1. LC

   Riktigt inspirerande inlägg! Tummen upp.

  2. Mali

   Tack för påminnelsen… ?

   • Varsågod! Detta är något som nog de flesta av oss behöver påminna oss själv om varje dag.

  Lämna ett svar