Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Självförsörjning – vi bygger hönsgård

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar/adlinks

  Nu börjar det faktiskt hända lite här hemma på tomten. Vi bestämde oss för att riva den fuktskadade redskapsboden som stod illa placerat intill den gamla boden. I den gamla boden har vi bestämt oss för att ha hönsen och bygga en hönsgård bredvid.

  honsgard

  En riktigt stor och fin hönsgård byggde vi. Detta eftersom vi fortfarande vill kunna vara fria att resa iväg ibland och låta hönsen gå ut fritt om de vill. Det är viktigt att tänka på att höns är väldigt smaskigt byte för flera olika rovdjur. Eftersom vi bor direkt inpå skogen har vi försökt att göra hönsgården inbrottssäker. Det ska inte gå att ta sig in varken ovanifrån eller underifrån. Huruvida vi har lyckats med detta kan bara tiden utvisa. Senast igår såg vi räven i närheten av tomten så det är inte brist på hot häromkring.

  Vi passade på att filma medan vi byggde hönsgården så för den som är intresserad av att se oss improvisera ihop vårt bygge så finns videon här nedan.

  Välja rätt ras för självförsörjning

  Som ni har kunnat läsa tidigare vill vi bli självförsörjande på grönsaker, frukt, bär och ägg. Utöver detta vill vi kunna vara självförsörjande på gödsel till odlingen och till viss del kött från mindre djur. Höns är ju perfekt för detta!

  Vi har bestämt oss för att skaffa höns av rasen Skånsk blommehöna som är en stor gammal lantras som är tålig och trevlig. Eftersom vi vill ha höns dels för äggen och dels för köttet så är detta en bra sort som ger bra mängd av både ägg och kött. Detta är bonusen utöver att de kommer att ge oss en massa fin gödsel till odlingen.

  Vi har ännu inte skaffat egna höns men vi har i alla fall förberett för deras ankomst. På bilderna nedan ser du hur Skånska blommehöns ser ut.

  blommetupp

  Bilderna är hämtade från wikipedia.

  Förra helgen hälsade vi på kompisar som just har skaffat Skånska blommehöns också vilket var väldigt roligt. Roligast var det nog för vår hund Charlie som vid två tillfällen tog sig friheten att jaga de stackars hönsen, dock ingen skada skedd. Detta är något som vi såklart får träna bort när vi skaffar egna för att de ska kunna gå fritt och sprätta i trädgården. Nu återstår därför bara att faktiskt få tag i lite höns och det ska bli så roligt!

  lakande-mat

  Testa på anti-inflammatorisk kost enligt AIP med vår e-kurs Läkande mat.

  E-kursen innehåller:
  • Färdiga menyer för 4 veckor så du slipper planera
  • Kompletta inköpslistor att ta med dig till mataffären
  • Information om antiinflammatorisk kost och helhetshälsa
  • Mailsupport & privat stödgrupp på Facebook

  Relaterat innehåll

  Lämna en kommentar

  Kommentera