Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Se upp för jordgubbarna

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Nu är det snart midsommar och då ska det sjungas, dansas runt midsommarstången och ätas god mat. På de flesta midsommarbjudningarna brukar det serveras någon form av rätt som innehåller jordgubbar och alla gillar väl jordgubbar. De flesta av oss i alla fall.
  I genomsnitt äter vi cirka 4 liter jordgubbar om året per person i sverige. Tyvärr är det så att de flesta jordgubbar som säljs är tungt besprutade med bekämpningsmedel. Under säsongen besprutas jordgubbarna inte bara en gång utan de besprutas i snitt 8 gånger. Det blir en hel del bekämpningsmedel.

  Även om jordgubbarna ofta ser väldigt fina och aptitliga ut när de säljs längs vägkanten eller när man kan plockar de själv är det lätt att tro att jordgubbarna inte alls är besprutade eftersom det inte syns på ytan. Tyvärr är verkligheten någonting helt annat och den jordgubben som många kommer äta till midsommar är en besprutad gubbe.

  Som tur är finns det kravmärka jordgubbar som är fria från bekämpningsmedel. Om du klickar dig in på den här länken kan du se om det är någon som erbjuder ekologiska jordgubbar i ditt område.

  Det är inte alltid så lätt att få tag på kravmärkta varor, speciellt inte jordgubbar. Dock är det viktigt att känna till att bara för en gård inte är kravmärkt betyder det inte per automatik att den använder bekämpningsmedel. Det finns många regler för att uppnå en kravcertifiering där avstånd från bekämpningsmedel bara är en av dem.

  Även om du inte har någon kravmärkt gård i närheten där du bor, ge dig ut till gårdsbutikerna och fråga om jordgubbarna är besprutade eller inte. Vissa mindre odlare bryr sig inte om att bespruta sin jordgubbar och är då ett mycket bättre alternativ även om de inte är kravmärkta.

  Jag och Rebecca har hitta en liten gård i närheten av där vi bor som inte är kravmärkt men som till vår stora förtjusning inte använder något bekämpningsmedel på sina jordgubbar. Så ge inte upp hoppet om du är på jakt efter obesprutade jordgubbar, fråga runt hos de mindre odlarna så kommer du säkert också hitta det du letar efter.

  Till nästa säsong är det kanske läge att börja odla sina egna jordgubbar? Varför inte! 🙂

  Hoppas nu att ni alla får en riktigt härlig midsommar!

  Ta hand om er kära läsare!

  Johan & Rebecca

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  Naturskyddsföreningen – Jordgubbar och bekämpningsmedel

  Kostrelaterat

  Lämna en kommentar

  Lämna ett svar