Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Sannas hälsoresa

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  I detta inlägget får du läsa om Sanna och hennes hälsoresa. Vi kom in på Sannas blogg för ett tag sedan och fångades direkt av hennes fina blogg. Sanna har följt oss på hälsa som livsstil under en tid och hennes filosofi stämmer väl in på den filosofi som vi delar med oss av här på bloggen. Nämligen vikten av att lyssna på sin egen kropp och lära sig förstå vad det är den säger, äta riktig mat och faktiskt våga ta det lugnt ibland och sluta stressa sig igenom livet.

  Har du inte redan varit inne och titta på Sannas blogg tycker vi du ska göra det. Den är väl värd ett besök.

  Nu lämnar vi över ordet till Sanna.

  Min hälsoresa – en historia om stress och hur jag lärde känna mig själv och mina begränsningar

  Hej! Sanna här – du hittar mig vanligtvis på Sannas Paleo, men idag har jag fått äran att gästblogga här på Hälsa som livsstil. Jag vill börja med att tacka Johan och Rebecca för deras förfrågan och är väldigt glad att jag får dela med mig utav min hälsoresa som jag tänkte berätta om idag! Den kanske är lite lång, men hälsoresor tenderar att vara det, och jag hoppas att den inte kommer tråka ut dig! OK, nu kör vi!

  Det är tidig vår 2009. Det är sent på natten och jag ligger, som så många nätter tidigare, sömnlös i min säng. Jag har problem med mitt hjärta. Det slår så hårt och så snabbt att det känns som om jag ska tuppa av. Jag vågar inte somna, jag är rädd att jag aldrig mer kommer vakna. Jag är 25 år gammal och tror att jag snart ska dö.

  På vårdcentralen konstaterar de att mitt hjärta slår lite fort, men att de i övrigt inte hittar något fel på mig. Läkaren rycker på axlarna och föreslår att jag kanske är gravid. Budskapet var tydligt, jag skulle inte få någon hjälp av dem. Nästa morgon ringer jag vårdguiden, igen. Kvinnan i andra sidan luren frågar mig om jag ofta får ångestattacker eller om jag är stressad. Ångestattacker, tänker jag. De hade jag ofta, det här var inte en ångestattack. Stressad? Jag var alltid stressad!

  Det var mitt första riktiga jobb. Jag jobbade på en stor reklambyrå. Projekten var många, tidsramarna var snäva. Allt skulle alltid vara klart igår. Jag satt ofta kvar på kvällar och helger. Jag var snabb, duktig och överpresterade jämt. På jobbet kallade de mig för Super-Sanna. Men jag kände mig inte speciellt super. Jag mådde jättedåligt. Under ett par års tid hade jag levt med det här sjuka tempot och det pajade min kropp. Utöver mitt hårt slående hjärta led jag även av illamående, magproblem, ångest, huvudvärk och menstruella problem…

  Vi spolar framåt i tiden. Det är sommaren 2011. Jag har bytt jobb och gift mig. Jag lever bättre och lugnare. Men jag mår ofta fruktansvärt illa och har problem med diarré och förstoppning omvartannat. Och som det inte var nog så har mina menstruella problem blivit värre. Min gynekolog påstår dock att allt ser fint ut. På vårdcentralen rycker de återigen på axlarna över mina magproblem. Jag får diagnosen känslig mage.

  Efter det känns det mesta ganska hopplöst. Mitt illamående och mina magproblem blir ett stort handikapp. Jag vågar inte göra saker längre eller träffa folk. Jag har heller ingen energi över till annat. Det är knappt att jag orkar jobba och jag oroar mig mycket över att jag snart inte ska orka det heller. Jag är 28 år gammal, men känner mig som 70. Minst.

  Jag var nära på att ge upp, men som tur är finns internet! I min desperation började jag googla på mina hälsoproblem och olika kostförslag. Jag hamnade på en snårig väg av information som ledde mig till allt från raw food och anti-inflammatorisk kost till SCD (Specific Carbohydrate Diet) och paleo. SCD och paleo tilltalade mig mest och jag gick från att vara vegetarian till att under en period bara äta kött och benbuljong! Jag började faktiskt må lite bättre och insåg att jag var något viktigt på spåren. Jag slukade all information om kost och hälsa som kom i min väg – hemsidor, forum och böcker. Och det var när jag läste Sara Gottfriends “The Hormon Cure” som bitarna äntligen började falla på plats. Det var först då jag insåg att alla mina hälsoproblem hängde ihop. Mage, stress, binjurar, hormoner, reproduktionssystem, mental hälsa, vikt – allt hängde ihop! Precis allt! Och jag kände mig dum som inte hade förstått det här tidigare, men jag förstod nu att mina år av konstant stress hade fått alla mina kroppsliga system att haverera. Att jag var helt ur balans.

  Efter det har jag haft 100% fokus på att bli frisk. Idag jobbar jag med att försöka återställa och boosta min hälsa och mitt välbefinnande. Och det gör jag med naturlig, näringstät mat och kosttillskott. Jag har nolltolerans mot livsmedel som jag anser inte har att göra i min kropp – som vitt socker, gluten, alkohol och processad mat med konstiga tillsatser. Men jag har även gjort andra livsstilsförändringar – jag jobbar mycket med att hantera min stress. Jag undviker situationer som jag upplever som jobbiga och jag har sagt upp bekantskapen med människor som tyckte tog mer energi än vad de gav. Jag försöker även sova mer, vistas mer i naturen, andas frisk luft och umgås mycket med de jag älskar. Våren 2014 utbildade jag mig även till kostrådgivare LCHF/Paleo och har med den utbildningen lärt mig ännu mer om hur min kropp fungerar.

  Idag mår jag så mycket bättre än vad jag gjorde för några år sedan. Jag har energi igen, jag är gladare, min mage är bättre och jag har lärt mig att säga nej. Jag har även lärt mig mycket om min kropp och att det kommer ta lång tid för mig att bli helt återställd. Jag har fortfarande dåliga dagar, även om de är färre än förut. Jag har insett att det inte finns någon “one diet fits all”-lösning utan att man måste experimentera sig fram och vara lyhörd på sin kropps signaler. Jag testar ofta att utesluta och återintroducera olika livsmedel för att se hur jag reagerar. Det har t.ex. lärt mig att jag mår som bäst på en ketogen (low) FODMAP-kost och att min mage inte gillar nötter!

  I höstas startade jag min blogg Sannas Paleo. Det är en blogg där jag dokumenterar min hälsoresa och alla mina experiment – både i och utanför köket! Det är en hel del recept, men även en del anekdoter och erfarenheter från mitt eget liv. Min förhoppning är att bloggen ska inspirera andra att ta tag i sina hälsobekymmer – och att det faktiskt finns enkla förändringar man kan göra! Att allt inte är hopplöst. Det handlar bara om att våga testa och att våga lyssna på sig själv.

  Väl mött,
  Sanna
  www.sannaspaleo.se
  Ät riktig mat – här hittar du min profil och mina recept

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook  och Instagram och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

   

   

  Gästinlägg

  Lämna en kommentar

  Lämna ett svar