Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Rörelseutmaning – Kom igång tillsammans med oss!

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar/adlinks

  Som du nog redan vet så är rörelse en viktig del av vår vardag. Om du följer oss på Facebook och Instagram så har du säkert sett oss hålla på med en massa olika övningar. Regelbunden rörelse är viktigt ur väldigt många avseenden och det är speciellt viktigt för att bibehålla sin rörelseförmåga. Kroppen fungerar enligt principen ”minsta möjliga”. Det vill säga att om du inte använder dig av dina muskler så kommer dom att tyna bort och därmed försvinner också din förmåga att röra dig i framtiden. Av den anledningen har vi skapat en rörelseutmaning.

  Vi behöver röra på oss

  Vårt moderna samhälle är inte uppbyggt för att ge våra kroppar varierande rörelseuttryck utan det är hela tiden samma. Marken är plan, dörrar öppnas automatiskt, rulltrappan gör så du inte ens behöver använda benen för att ta dig upp för trappan och så vidare. Men om du bara ger dig ut på en skogspromenad så kommer du direkt märka att det ställer helt andra krav på din rörelseförmåga.

  Det ställs högre krav på balans eftersom marken är ojämn. Du kommer behöva kunna böja dig både framåt, bakåt och åt sidan för att undvika grenar. Krypa eller hoppa för att ta dig under eller över ett kullfallet träd och sitta på huk för att vila. Detta är helt naturliga rörelse som alla människor bör kunna och vi tränar faktiskt på dom hela vår barndom. Eller ja, kanske inte nu längre eftersom datorer, mobiltelefoner och tv-spel har tagit över istället för att leka utomhus som barn.

  Antag rörelseutmaningen

  För att bibehålla sin rörelseförmåga är det viktigt att ständigt hålla igång och att utmana sig själv på olika sätt. Så för att hjälpa dig med inspiration har vi satt ihop en rörelseutmaning för att få dig upp ur stolen och röra på dig. Även om vi skriver att den här utmaningen är till för dig är den minst lika mycket till för oss, vi behöver alla röra på oss varje dag och ibland behöver man bara någon annan som säger åt och visar vad man ska göra så att det blir gjort. Så tveka inte att anta utmaningen, spana in videon nedan så berättar vi mer.

  Övningarna i denna veckans utmaning utförs som en cirkel

  Använd #10minmovement och tagga @halsasomlivsstil i sociala medier så kan vi och alla andra heja på.

  Så här går rörelseutmaningen till

  • Varje pass består av 4-6 olika övningar och varar i 10 minuter
  • Börja varje rörelseutmaning med uppvärmning i ett par minuter bestående av samma övningar som utmaningen består av. Tänk på att genomföra uppvärmningen i lugnt tempo till du känner att du börjar bli varm.
  • Övingarna genomförs i en cirkel eller som en pyramid, standard är en cirkel och vi anger i beskrivningen till filmklippet när det är en pyramid.En cirkel innebär att övningarna utförs direkt efter varandra. En pyramid betyder också att övningarna utförs i en cirkel men antalet repetitioner minskar för varje gång man genomfört alla övningar. Exempel: Första cirkeln görs 10 repetitioner av varje övning, andra cirkeln görs 9 repetitioner av varje övning och så fortsätter man så till tiden har gått ut. Om man kommer ner till noll innan tiden har gått ut så börjar man om från 10.

  Du kan genomföra utmaningen varje dag men här är det viktigt att du känner efter själv hur din kropp mår, har du ont eller för mycket träningsvärk bör du ta det lugnt och vila alternativt utföra utmaningen i ett mycket lugnare tempo.

  OBS! Tänk på att vara försiktig, vissa av övningarna kommer vara mer utmanande än andra. Om du har problem att utföra en övning bör du dra ner på tempot och vid behov bryta ner övningen i enklare beståndsdelar. Till exempel kan en armhävning på tå ersättas med armhävning på knä, utfall kan ersättas med utfall där du håller i någonting för hjälp med balansen. Vi kan inte göra övningar som passar alla så här är det egenansvar som gäller och du utför övningarna på egen risk. 

  Känner du dig taggad att komma igång?

  Alla har vi 10 minuter vi kan lägga på en rörelseutmaning. Få med dig dina vänner, barn och respektive så blir det roligare för alla behöver vi röra på oss och ha roligt. Dela gärna med dig när du utför utmaningen för att inspirera andra.

  Använd #10minmovement och tagga @halsasomlivsstil i sociala medier så kan vi och alla andra heja på.

  Vi kommer självklart också utföra utmaningen som vi kommer dela med oss av i sociala medier så följer du oss inte redan på Facebook och Instagram så se till att göra det.

  Lycka till!

  Relaterat innehåll

  Lämna en kommentar

  Kommentera