Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Popcorn nyttigare än grönsaker?

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Tidningsrubriker är någonting man verkligen ska passa sig för, speciellt när det kommer till kost och hälsa. Om man inte läser artikeln är det lätt att man går på det som står i rubriken. Till exempel den här lilla fulingen.

  Popcorn är nyttigare än grönsaker

  Artikeln kommer från svenska dagbladet. Även om den har några år på nacken så är det en artikel som poppar upp på nätet lite då och då.

  Visst, jag kan hålla med om att popcorn är ett nyttigare alternativ än det mesta godis som går att köpa i livsmedelsaffären, speciellt om man väljer ekologiska popcorn och tillsätter rikligt med fett så att blodsockret inte sticker iväg som en raket och en nypa oraffinerat havssalt för lite extra mineraler. Men att popcorn ska vara nyttigare än grönsaker kan jag bara skratta åt. Är det någon som faktiskt går på det där?

  Om man läser artikeln lite snabbt förstår man att det är en klassisk vilseledande rubrik för att locka in folk. Det står klart och tydligt att det inte är själva popcornet som är det nyttiga, den fluffiga vita delen utan det är alltså skalet som ska vara nyttigare än grönsaker. Skalet som samlar sig längst ner i popcornskålen är knappast det jag personligen är särskilt intresserad av att äta även om det nu ska vara nyttigare än grönsaker. Så här står det i artikeln:

  Framförallt är det skalbitarna, som så lätt hamnar mellan tänderna, som har den högsta koncentrationen av friska antioxidanter och fibrer. Skalen är bra grejer. Det är inte den vita fluffiga delen som är det bästa, säger Joe Vinson.

  Visst kan man äta popcorn ibland, det gör vi någon gång då och då men du bör absolut inte ersätta grönsakerna med popcorn hur nyttigt en tidningsrubrik än säger att det är.

  Urtekram har bra ekologiska popcorn som vi använder oss av när vi äter popcorn. Tänk på att majs ofta är genmodifierat så därför rekommenderar vi att du köper ett ekologiskt alternativ.

  Så här gör vi popcorn

  1524591_430753990385865_1669321589_n

  1. Värm ca 2 matskedar ghee i en stor gryta
  2. Mät upp önskad mängd popcorn, 1 dl brukar räcka till oss. Vi använder de här.
  3. Låt popcornen poppa klart, ta sedan av värmen.
  4. Smält mer ghee eller smör i en kastrull och häll det över popcornen och rör runt.
  4. Krydda med önskad mängd oraffinerat havssalt och till exempel en god örtkrydda. Vi brukar använda en örtkrydda från Kung Markatta. Häll sedan popcornen i en skål.
  5. Avnjut med gott samvete.

  Vi hörs snart igen!

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook  eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

   

   

  Kostrelaterat

  1 kommentar

  1. Erik

   Men skalbitar följer ju med i det man äter också, gör det inte?

  Lämna ett svar