Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Om du inte äter gluten, vad äter du då?

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar
  pic20140131221050

  Vi har varit mer eller mindre glutenfria under en längre tid nu förutom vid vissa tillfällen så som kalas eller andra speciella sociala sammanhang. Dock efter föreläsningen med Dr O’Bryan har vi valt att helt hålla oss borta från gluten och inte fuska på grund av den långa tid effekterna av gluten kan sitta i, 1 mg gluten kan räcka för att stimulera immunförsvaret upp till 6 månader.

  I början var det svårt att undvika gluten, det är ingenting som går att förneka, men att bli naturligt glutenfri är en av de bästa sakerna vi kunnat göra för vårt välmående. Vi kan båda nämna flera olika sätt som vi märkt att gluten har påverkat oss och valet att undvika gluten var därför inte särskilt svårt att ta. Varför äta någonting när du vet att det inte kommer få dig att må så bra som du kan?

  Men som vi skrev innan, i början var det svårt. Det svåra var att navigera i det hav av livsmedel som innehåller gluten och det krävs att varje ingredienslista skannas av innan varan hamnar i kundvagnen.

  Blir det lättare med tiden? Ja till viss del, det svåra är inte att undvika gluten, för det finns många knep att ta till men det krävs att man är villig att lägga ner tiden. Just nu känner vi att det inte finns någonting vi saknar eller någonting vi inte kan göra glutenfritt, vi bakar egna glutenfria bröd, frallor, pizzor med mera. På bilden här bredvid kan du se ett glutenfritt bröd vi själva har bakat. Vi har bytt ut gluteninnehållande mjöl mot andra naturligt glutenfria sorter såsom mandelmjöl, kokosmjöl, bovetemjöl, rismjöl och så vidare. Det finns väldigt många glutenfria alternativ att välja mellan.

  När vi äter ute väljer vi ställen som vi vet serverar glutenfri mat, oftast kommer man väldigt långt bara genom att titta på menyn. De flesta matställen har någon eller några rätter som inte innehåller gluten annars brukar det gå bra att bygga sin egen maträtt genom att byta ut det som innehåller gluten mot någonting glutenfritt, till exempel brödet på hamburgaren mot extra sallad.

  Det svåra är alltså inte att undvika gluten, det som vi båda tycker är svårt är nämligen att alltid behöva höra “Men om du inte äter bröd, vad äter du då?”. Bröd i frågan kan bytas ut mot pasta, pizza eller liknande men frågeställningen kvarstår, vad äter du då?

  Att äta saker innehållande gluten är en stor del av alla sociala sammanhang, det är någonting som är djupt rotat och är svårt att komma ifrån. Tänk efter, fredagsfrukost på jobb innebär bröd och frallor, eftermiddagsfika består av kaka eller tårta. På fester bjuds det ofta på pizza, pasta eller någonting liknande, listan kan göras lång. Visst är det enkelt att bara beställa en pizza eller plocka fram ett par skivor bröd, men kommer det du äter just nu få dig att må bättre eller sämre? Den frågan behöver vi ställa oss oftare.

  När man väljer att säga nej och bryter mot det som alla andra gör så innebär det att du är annorlunda, men att vara annorlunda är ingenting som är fel så länge du själv kan stå för den du är. För att inte gå miste om sociala sammanhang på grund av gluten brukar vi ta med eget bröd till fredagsfrukosten, hoppa över kakan till eftermiddagsfikat och nöja oss med något att dricka, baka vår egen pizza när det är dags för fest. När vi lagar mat till andra gör vi den alltid glutenfri och än så länge har vi inte fått några negativa kommentarer.

  Att leva naturligt glutenfritt eller förespråka en naturligt glutenfri livsstil tycks dock provocera många. Kommentarer så som “Hur skulle det se ut om mina barn inte fick äta bröd, pasta eller pannkakor? Nej du, det skulle aldrig gå!” är inte ovanliga.

  Det går hur bra som helst att äta allt det som nämns men det kräver att du lägger lite ansträngning i att göra det själv istället för att köpa de färdiga alternativen som är fyllda med gluten. Målet som vi ser det är att varje förälder bör ge barnen så bra mat som det bara går, mat som är rik på näring och som gör att de kan växa sig friska och starka. Så frågan vi åter igen behöver ställa oss själva är, speciellt om vi lagar mat åt någon annan som inte har något direkt val i frågan, kommer det du äter just nu får dig att må bättre eller sämre?

  Vi har valt att leva en naturligt glutenfri livsstil med allt som det innebär. Hur du väljer att göra är helt upp till dig men har du inte provat att leva naturligt glutenfritt ett tag så kan vi rekommendera dig att prova det. Du kan komma att märka skillnaden på sätt som du minst anar.

  Vi hörs snart igen!

  Johan & Rebecca

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  Gluten

  6 kommentarer (Visa )

  1. Hej! Såg nyligen ett inslag på TV där en bok Veggievore presenterades. Där gör man seitan av vetemjöl. Det blir visst gluten kvar. Hur nyttigt är det?? Man undrar ju

  2. Albin

   Hej! Tack för ett inspirerande inlägg. Verkligen värt att ta till sig. Det jag undrar är vad ni äter när ni vill få i er kolhydrater för en varierad och balanserad kost. Vad bör man äta om man är av kolhydratstypen?

   • Hej Albin,
    För att få i sig kolhydrater kan man välja råvaror så som rotfrukter, potatis, sötpotatis, ris, glutenfria gryn och frukt. Det finns en hel del att välja på även om man väljer att utesluta råvaror innehållande gluten.

    Mvh Johan

  3. Emelie

   Hej. Hur blir det för barn som går i skolan? Om man inte har ett läkarintyg får barnen inte äta specialkost enligt rektorn… Detta är vårat problem 🙁 har du tips?

   • Hej Emelie,

    Tyvärr har jag inga konkreta tips eftersom vi inte har haft det problemet, vi har inga barn än.
    Jag har dock hört fler uttrycka samma problem som du och vi har diskuterat det här hemma (inför eventuella framtida barn) men det verkar vara väldigt svårt. Maten som serveras i skolorna är tyvärr ofta undermålig när det kommer till näring och kvalitet, men det finns naturligtvis skolor som är undantagna från det.

    Annars tror jag på att servera bra mat hemma och sedan låta det vara i skolan. Men om det är så att ditt barn uttryckligen inte mår bra av viss mat (utan att ha en direkt intollerans) är det såklart problematisk att inte kunna anpassa kosten i skolan. Ett äldre barn kan i större utsträckning göra lite anpassningar själv med det som erbjuds men det funkar ju inte att hoppa över lunchen heller. Ett alternativ är att lobba för bättre mat generellt i den kommun man bor i, men det är ett mer långsiktigt arbete. Vissa kommuner har ju jobbat på bra med merparten ekologiskt och rejäla salladsbufféer till måltiderna exempelvis.

    Håller tummarna för att någon annan med mer erfarenhet kan komma med tips till dig här i kommentarsfältet. Du kan också prova att ställa frågan i vår grupp på Facebook så kanske någon annan svarar. Jag är nog tyvärr fel person att komma med tips.
    /Rebecca

  4. Olika

   Hej Emelie,
   På våra blanketter gällande intyg om specialkost accepteras också intyg från elevhälsan. jag har haft samtal med skolsyster och förklarat att vi konstaterat överkänslighet mot gluten genom uteslutningsmetoden och hänvisat till att detta blir svårt att få läkarintyg för och då har det godtagits. Ta annars ett personligt samtal med rektor och ifrågasätt om ditt barn skall behöva må dåligt när du vet anledningen! Det är väl ingen som vill äta glutenfri kost i skolan för att “vara besvärlig” eller en merkostnad.

  Lämna ett svar