Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Min fråga till Kung Markatta om BPA i kokosmjölk

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar
  i_07391835013048_A1C1

  I det förra inlägget tittade vi närmare på vad Bisfenol A (BPA) är för något och hur det påverkar våra kroppar. Som du kunde läsa i det inlägget så finns BPA bland annat i konservburkar och risken finns att kemikalien tar sig in i maten. Eftersom vi brukar använda kokosmjölk till att göra kokosyoghurt så är vi lite tveksamma till att använda kokosmjölk som förvarats i en konservburk. Däremot har vi inte hittat någon ekologisk kokosmjölk som inte är i en konservburk så jag tog och kontaktade Kung Markatta för att ta reda på om deras konservburkar innehåller BPA . Jag har läst att det finns konservburkar som inte innehåller BPA och min stora förhoppning var att Kung Markatta använde dessa burkar men för att ta reda på detta var jag tvungen att fråga så jag slängde iväg ett mail.

  Min fråga.

  ‘Jag har en fråga angående er kokosmjölk. Jag gillar verkligen produkten, tycker den smakar färskt och gott men däremot undrar jag över förpackningen. Eftersom kokosmjölken är förpackad i en konservburk tänker jag direkt på Bisfenol-A. 

  Används Bisfenol-A i er konservburk eller använder ni ett BPA-fritt alternativ? Är extra fundersam eftersom kokosmjölk innehåller mycket fett och just fett drar gärna åt sig mer kemikalier.

  Detta är svaret jag fick tillbaka.

  Tack för ditt mail!

  Det stämmer att våra konserver innehåller bisfenol. Däremot har både vi själva och vår leverantör gjort analyser på burkarna för att se om någon migrering till livsmedlet kan påvisas. Testerna visar inte på några som helst spår av bisfenol i livsmedlet vilket ju är glädjande även om vi fortfarande inte är nöjda där. Vi letar efter ersättningsförpackningar som är säkra ur alla aspekter samtidigt som de måste uppfylla de miljökrav vi ställer. 

  Vi känner till det du säger om fetter och att det är större risk att de drar åt sig. Därför var vi extra angelägna att få burkarna analyserade.

  På sätt och vis känns det bra att kokosmjölken inte har dragit till sig någon BPA i de tester som gjorts men jag ställer mig ändå frågan till varför de använder burkar med BPA. En fråga jag ställer mig angående analysmetoden är om det är gjort på burkar som blivit upphettade eller ej med tanke på att Bisfenol A frigörs vid upphettning.

  Nu brukar jag inte hetta upp konservbukar men risken finns att de någon gång under resan från tillverkaren hem till vårt skafferi nått den temperatur som gör att BPA:n släpps fri. Personligen vill jag inte ha några som helst kemikalier i min mat och försöker därför undvika till exempel konservburkar men på samma gång vill jag ha ekologisk kokosmjölk så det har blivit ett litet dilemma. Just nu varierar vi oss mellan ekologisk kokosmjölk i konservburk och icke ekologisk kokosmjölk i tetra.

  Vad är dina tankar kring det svaret jag fick från Kung Markatta?

  Vi hörs snart igen!

  Johan

  PS. Glöm inte att gilla oss på Facebook och anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  Kostrelaterat

  7 kommentarer (Visa )

  1. Maria Nilsson

   Min tanke är att det måste i alla fall vara bättre att välja den ekologiska, för i den icke ekologiska är du ju SÄKER på att det finns gifter. I den ekologiska, med tanke på Kung Markattas svar, så finns det ju en möjlighet att den är helt giftfri. Garanterat från alla besprutningsmedel i alla fall. Och då har vi ju besparat miljön och även de som jobbar med produkterna gift. Vi har också gett en signal till marknaden genom att välja ekologiskt före icke ekologiskt.

   • Hälsa som livsstil

    Klokt skrivit Maria. Jag håller helt med i att det är viktigt att vi skickar rätt signaler till marknaden att vi inte vill ha gift i vår mat. Därför tycker jag alltid att ekologiskt är det bättre alternativet. Dock besprutas kokosnötter väldigt lite om ens alls så det är därför jag är lite kluven i frågan om det är bättre med BPA:n eller skicka signalerna till marknaden. Men om den ekologiska är fri från BPA kommer jag alltid köpa den före någon annan.

  2. Maria Nilsson

   Jag har ställt samma fråga som du angående BPA till både Kung Markatta och Saltå Kvarn ang alla deras ekologiska konservprodukter. Ingen av dem har BPA-fria konservburkar vilket är mycket anmärkningsvärt. Så, om vi fortsätter att fråga och ifrågasätta, gärna fler än du och jag :), så kommer det att göra skillnad … om inte på ett tag, så kommer nya, bättre alternativ att dyka upp på marknaden. Det känne rjag mig ganska säker på. SÅ, keep up the good work 🙂

  3. Vad jag inte begriper är varför det skulle vara omöjligt att använda glasburkar som man gör till andra konserver, som t.ex gurka, svamp, sparris, m.m.?
   En så enkel lösning finns ju framför näsan ändå säger man att man letar andra förpackningar. Det verkar som om det är viktigare att ha förpackningar som tål lite hårdare tag än att förpacka maten i giftfria behållare.
   Jag vill inte heller köpa mat eller dryck i konservburk av plåt på grund av bisfenolen.

  4. Charlotta

   Lite gammalt inlägg jag vet men tyvärr är det så att även tetraförpackningar och locket på glasburkar kan innehålla BPA så i det sammanhanget är de ekologiska produkterna ett bättre alternativ. Enligt forskare vid Stockholms universitet. Just av den anledningen har nu barnmatsburkar bisfenolfria lock.

  5. Karin

   Analyser av näringsämnen och gifter ska alltid göras på ätfärdig produkt, så högst troligt är analysen gjord efter upphettningen. Kung Markatta framstår för mig inte som ett företag som vill fiffla, men å andra sidan kan de ju ske av okunskap… (vilket jag också betvivlar men möjligheten finns ju!). Men du ställde ingen följsdfråga då? Det hade ju varit intressant 🙂 Nu var denna fråga ställd för ett år sedan, och de skrev att de letade bättre alternativ, kanske har de hittat det nu!? Har du frågat på senare tid?

  Lämna ett svar