Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • MCS – en dold folksjukdom

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Idag har vi äran att dela med oss av ett inlägg från Lisa Billö som gästbloggar här på Hälsa som livsstil. Lisa är grundare av MCS Sweden, mögel- och kemikalieskadades Riksförbund. Du hittar mer om MCS Sweden och deras arbete på www.mcs-sweden.se och på Facebook.


   

  MCS – EN DOLD FOLKSJUKDOM

  Mina barn växte upp i ett mögelhus. Vi är inte ensamma, 36 % av alla småhus är mögelskadade säger Boverket, så troligen delar många vår historia. Vad som gör vår familj unik är att vi alla sex drabbades av MCS som följd. Multiple Chemical Sensitivity, eller Kemisk Intolerans som det också kallas. Helt plötsligt reagerade vi på allt i vår omgivning. Som att vara allergisk mot livet.

  Kemikalier finns överallt

  “Kemikalier finns över allt”, brukar larmet gå i media med jämna mellanrum. Och så är det. Men det går också att undvika. Det har i varje fall vi tvingats göra. Annars blir vi ju sjuka. Det som är svårast att undvika är kemikalierna i parfymer. Parfym finns ju, precis som tobaksrök i luften vi andas in. Det går inte att komma undan. Parfym består till 95-100% av syntetiska kemikalier, vilket gör att inte bara personer med MCS påverkas negativt. Många tänker nog inte på att huvudvärken, nästäppan eller tröttheten kan bero på den parfymerade deodoranten, tvättmedlet eller schampot. Eller att barn som blir hyperaktiva, personlighetsförändrade och får humörsvängningar kan bo i ett sjukt hus eller ha reaktioner på sköljmedlet som familjen använder. På så vis är det en dold folksjukdom.

  Symptom

  Symptomen kan vara gravt handikappande för en person med MCS, så som feber, svettningar, värk i muskler och leder, utmattning, sömnsvårigheter, hjärndimma, svimningskänslor och magproblem. Symptomen kan kvarstå i flera dagar efter exponering och göra det svårt att arbeta eller vara i skolan. Ofta börjar det med lättare symptom som hudrodnader, hosta, nästäppa, torra ögon, trötthet, huvudvärk och illamående. Barn som vistas i sjuka hus kan få matintoleranser, förkylningsastma, eksem och falsk krupp som tidiga symptom. Tyvärr är läkare generellt sett dåliga på att se orsakssamband och därför blir också de flesta kvar i dåliga miljöer och riskerar att utveckla livslånga handikapp som MCS.

  Inte bara parfymer och mögel kan utlösa symptom hos de drabbade. Tobaksrök, vedeldning, doftljus, rengöringsmedel, målarfärger, lösningsmedel, klor, formaldehyd, kemikalier i nya möbler, inredning i nya bilar, lim och plastmattor samt bekämpningsmedel i mat kan ge samma symptom. En person med MCS är som kanariefågeln i kolgruvan. När kanariefågeln slutade sjunga skyndade gruvarbetarna sig därifrån. Kanariefågeln är känsligare än människor och känner av låga doser av hälsofarliga ämnen. På samma vis är det för personer med MCS. Ofta gäller det ämnen som alla hade mått bättre av att minimera eller helt avstå.

  Tips för att undvika onödig exponering av mögel och kemikalier

  • Välj parfymfria produkter! Vill du ha helt säkra produkter så är en bra regel att inte använda något på huden som du inte hade stoppat i munnen. Huden tar också upp kemikalier i kroppen. Tänk också på att luften delas av alla. Inte bara du påverkas av parfymerna i dina hygienprodukter och tvätt-/sköljmedel. Främst vet du inte vem du möter under en dag, kanske någon som blir svårt sjuk av dina val?
  • Banta ner antalet hygienprodukter du använder! Behövs allt?
  • Städa med microfiberdukar och vatten! Komplettera med äppelcidervinäger och bikarbonat vid behov. Städmedel är en stor bov när det gäller inomhusmiljön. Kemikalier binds i damm, därför är det bra att hålla dammfritt. Att använda äppelcidervinäger är ett bra alternativ som rengöringsmedel.
  • Använd näsan när du handlar varor och produkter! Luktar det fränt och kemiskt så avstå.
  • Tvätta nya kläderna innan användning!
  • Välj leksaker till barnen som främst är fria från elektronik och plast!
  • Välj madrass med omsorg eftersom du tillbringar stor del av din tid med näsan mot den. Begagnat kan vara bra om tidigare ägare låtit bli sköljmedel. Undvik ”memory-skum”. Det är de absolut giftigaste madrasserna!
  • Bränn av ny elektronik! Gärna i ett rum som inte används och i en vecka minst.
  • Vädra mycket!
  • Ät ekologiskt!
  • Skippa teflonpannorna! Välj gjutjärn och andra material som inte avger hormonstörande ämnen som teflon.
  • Förvara mat i glas och rostfritt i stället för plast!
  • Låt inte barnen leka med mobiltelefoner och surfplattor! Det är inte bara kemikalierna som påverkar hälsan utan också elektromagnetiska fält. Stäng av all elektronik helt på natten i sovrummet. Förvara inte mobiltelefoner i sovrummet, minimera användandet.
  • Se över ditt boende. Fukt- och mögelskador hör inte hemma i bostäder och bör tas på allvar!
  • Ställ krav som konsument! Om en vara inte håller måttet, luktar kemiskt eller ger huvudvärk – lämna tillbaka.

   

  Lisa Billö

  Grundare MCS Sweden, mögel- och kemikalieskadades Riksförbund

  Kontakta oss gärna för mer info och uppgifter:

  info@mcs-sweden.se

  www.mcs-sweden.se

  www.facebook.com/mcssweden

  Resurser:

  Analys av parfymer: http://www.forbrukerradet.no/annet/tester-og-kj%C3%B8petips/unders%C3%B8kelser/barneparfyme

  1177 om kemikalier i barns vardag: http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Praktiska-rad/Barn-och-kemikalier/


   

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  Lämna en kommentar

  Lämna ett svar