fbpx

Kemikalier i kosmetika

Hälsa som livsstil är mycket mer än bara kost och träning. Det finns gott om andra bra bloggar som fokuserar enbart på kost eller träning men här på Hälsa som livsstil är det helheten som gäller. Ordet livsstil innefattar hela ditt liv, vad du äter, hur du rör dig, vilken miljö du lever i, hur du tänker och så vidare.

Personligen tycker jag att kosten, sättet vi äter på, är den punkten som är viktigast att bemästra. När du känner att kosten du äter är rätt för dig är det dags att börja titta på alla de andra faktorer som kan påverka din hälsa.

Idag har jag tänkt att vi ska titta närmare på några kemikalier som finns i kosmetika, alltså sådant som du smörjer på kroppen, masserar in i håret eller pudrar din näsa med.

“om du smörjer det på huden så bör du också vara beredd att kunna stoppa det i munnen”

Nu minns jag inte var jag hörde de ovanstående orden men vad citatet menar är att allt du smörjer på huden kommer ta sig in i kroppen så är du inte beredd att äta det för att det innehåller diverse tveksamheter så bör du inte heller smörja in din hud med det. Detta är anledningen till varför jag främst använder kokosolja för att smörja in min hud så den håller sig mjuk plus att det hjälper till att rena huden. Så med de orden tar vi och kör igång, häng med!

Parabener

Är en grupp av kemikalier som används bland annat som konserveringsmedel i kosmetika. Du kan hitta parabener i allt från schampo, solkräm, rakgel, tandkräm och smink men även i som tillsatser i mat. För att se om produkterna du använder innehåller parabener kan du leta efter ingredienser som slutar med paraben till exempel methylparaben eller butylparaben.

Kroppen tar upp parabener genom huden vilket har kunnat bevisas genom urinprov. Ett sätt som kroppen gör sig av med kemikalier är genom urinen och man kan då tro att allt är som det ska om parabenerna försvinner ut när du kissar, dock har kopplingar gjorts mellan parabener i urinen och diverse hälsoproblem. Parabener har kopplats till bland annat pollen- och matallergier, förhöjda stresshormon hos mammor och deras nyfödda barn men även till försämrad kvalité på sperman hos män.

Alla parabener försvinner inte med urinen utan en del stannar kvar i kroppen vilket kan öka risken för bröstcancer på grund av parabenernas östrogenliknande effekt .

I en studie visade sig praktiskt taget alla bröstcancertumörer innehålla olika nivåer av parabener vilket är anledningen till varför det går att koppla samman parabener och bröstcancer. Viktigt att känna till är att detta inte påvisar orsak – verkan mellan parabener och bröstcancer med det kan vara en bidragande faktor.

Ftalater

Är precis som parabener också en grupp kemikalier. Ftalater används bland annat som mjukgörar i plast men går också att återfinna i nagellack, hårspray och parfymer. Ftalater har bland annat hittats i urinen och i bröstmjölken hos kvinnor.

Precis som med Bisfenol A vilket vi skrivit om tidigare kan ftalater påverkar organsystemet vilket kan leda till en rad olika negativa hälsoproblem. Ftalater kan bland annat påverka de manliga könshormonen och påverka utvecklingen hos foster. De största effekterna märks i livmodern där fostret är som mest utsatt.

Det finns en rad andra hälsoproblem som är kopplat till ftalater. Bland annat har det kopplats till allt från ADHD, försämrad sköldkörtelfunktion, bröstcancer till försämrad motorik och mental utveckling hos barn.

Ftalater är redan förbjudet i leksaker för barn men det finns fortfarande kvar i många vardagsartiklar. Regeringen har gett kemikalieinspektionen i uppdrag att utreda hur en utfasning av ftalater ska kunna gå till.

UV-filtrerande kemikalier

I solkräm kommer du hitta ett antal olika kemikalier som används för att blockera uv-strålar till exempel bensofenon och oxibenson.

Bensofenon har funnits i urinprov hos människor fem dagar efter användandet av solkräm vilket betyder att kroppen lagrar denna kemikalie. Det har också påvisats att barn under två år inte har utvecklat det enzym som bryter ner bensofenon och skickar ut det ur kroppen, barn bör därför inte använda produkter innehållande bensofenon.

Kända biverkningar är kontakteksem men det har också kopplingar till nedsatt produktion av sköldskörtelhormon T4 och T3 i studier på råttor.

Precis som med bensofenon kan små barn inte heller bryta ner oxibenson eftersom de saknar enzymet för att bryta ner kemikalien. Det är därför inte rekommenderat att barn använder produkter innehållande varken bensofenon eller oxibenson.

Kemikalier i solkräm har även stor påverkan på miljön och har bland annat visat sig störa reproduktionen hos fåglar.

En sista intressant sak att nämna är att UV-blockerande kemikalier inte är effektiva mot att förebygga hudcancer. Det har till och med gått att koppla ihop användandet av soldkydd och just hudcancer i stuider på möss.

Några avslutande meningar

Mängden av kemikalier vi får i oss spelar alltid roll för hur stor påverkan de kommer ha på våra kroppar. Viktigt att känna till är att diverse kemikalier finns i så många olika källor som vi kommer i kontakt med dagligen och en del av dem kan vi inte påverka särskilt mycket.

Det är därför viktigt att du själv tar kontroll över de sakerna du kan kontrollera så tänk gärna efter en gång extra innan du köper kosmetika eller andra plastföremål för den delen och leta gärna efter bättre alternativ som inte innehåller en massa kemikalier.

Även om mängden kemikalier i en specifik produkt är låg kan den sammanlagda mängden kemikalier du utsätts för bli betydligt högre eftersom kemikalier finns i så många olika källor runt omkring oss, vi behöver se upp för  coctaileffekten.

Naturligt är i min mening alltid bättre när det kommer till att välja mellan kemikalier framställda av människor och råvaror som naturen själv producerat.

Vi hörs snart igen!

Johan

PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

Resurser

http://www.svt.se/nyheter/sverige/lena-ek-ftalaterna-ska-bort-fran-sverige
http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/sma-barn-bor-inte-fa-solkram-med-bensofenon-3.cid631320
http://www.marksdailyapple.com/5-chemicals-in-cosmetics-you-should-avoid/#axzz2vwBuX4UJ
http://www.davidsuzuki.org/issues/health/science/toxics/dirty-dozen-cosmetic-chemicals/
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3209470.ece
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8271307
https://www.healthambition.com/5-common-makeup-items-poisoning-your-body/

3 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. Om du inte redan har läst böckerna så rekommenderar jag verkligen de här. “Badskumt” och “Den onda badankan” – båda skrivna av miljöjournalisten Katarina Johansson. Båda är skrämmande men ett nyttigt uppvaknande. Efter att ha läst dem lusläser man allt på innehållsförteckningarna. Huden “äter” – både det goda och det onda som vi smörjer den med.

    Svara

  2. gravatar Hälsa som livsstil

    Tack för era kommentarer, där är några resurser jag ska titta närmare på.

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*