Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Hur jag använder mig av stresshantering

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Just nu har jag det väldigt stressigt på mitt arbete, det är mycket saker som ska göras och lite tid att göra det på så övertid är beordrat. Långa dagar tillsammans med tryck från personer runt omkring att få saker färdigt bidrar till den stress alla inblandade känner mer eller mindre. Ett tecken på att jag vet att personer runt omkring mig är stressade är att sjukfrånvaron har börjat öka markant. Sjukdom är ett klassiskt symptom på stress men det finns långt värre symptom som kan uppstå på grund av stress till exempel att hormon hamnar ur balans och sen är den nedåtgående spiralen igång.

  Men nu ska detta inlägget inte handla om vad stress är för något och vad som händer i kroppen utan I detta inlägg har jag tänkt skriva om de saker jag gör för att balansera min stressnivå så att inte jag också drar på mig en förkylning eller något ännu värre.

  Som invånare av landet lagom känner jag väl till vad ordet lagom betyder, inte för mycket och inte för lite. Lite som yin och yang om man tänker efter. Precis på samma sätt fungerar det med stress, du vill inte har för mycket och inte för lite.

  Kroppen tolkar olika typer av stress på samma sätt så t.ex psykisk, fysisk och termisk stress kommer alla att skapa en kortisolutsöndring. Din sammanlagda stressnivå är när alla olika typer av stress är inräknat och när det går över en tröskel kommer du bli mer eller mindre utbränd.

  Så för att balansera energin jag spenderar (stress) med energin jag ackumulerar utför jag dagligen ett antal olika saker. Hinner jag inte med dessa saker när jag kommit hem på kvällen så vet jag redan att jag jobbar för mycket och att min stressnivå kommer att bli för hög för mig att hantera.

  För vissa kan de saker jag gör säkert uppfattas som flummigt men jag hade aldrig tipsat om det om jag inte testat det själv och verifierat att det fungerar.

  1. Det första jag gör är att koppla ner mig från dator, tv och mobiltelefon. Desto mindre störningsmoment desto bättre. Nu är det tid att varva ner.

  2. Jag tar en enkel promenad och försöker att inte tänka på det jag har överhängande. Att vara ute i naturen har en lugnande och energisamlande kraft.

  3. Stretcha. För mig är stretching nästan som meditation och det får mig att släppa på stress och spänningar i kroppen.

  4. Andningsövningar, till exempel denna jättebra övningen demonstrerad av en av mina inspirationskällor, Paul Chek.

  5. Komma i säng i tid och vara nervarvad, annars blir det svårt att somna. Alla saker jag gör innan jag lägger mig hjälper till att göra mig nervarvad, att börja dimma ner lampor hjälper kroppens naturliga dygnsrytm och är för mig en viktig del i att kunna somna i tid. Sömn är utan tvekan det bästa sättet att samla på energi och motverka utbrändhet. En god nattsömn är viktigt för att kunna prestera på en hög nivå och slippa stressymptom.

  Jag antar att det inte är många i det projektet jag jobbar nu som använder sig av någon liknande stresshantering eller någon stresshantering överhuvudtaget för då hade inte sjukfrånvaron varit så hög och frekvent som den är nu.

  Än så länge har jag varken känt av några sjukdomssymptom eller andra stressrelaterade krämpor vilket för mig är resultat nog för att säga att det jag gör för att hantera min stressnivå fungerar. Min sömn påverkas fortfarande till varierande grad av den stress jag har på mig men är långt mycket bättre om jag använder mig av ovanstående stresshantering. Det tar ett tag att förfina och bemästra sin egen stresshantering och det är någonting man behöver jobba på kontinuerligt men det första steget är bara att börja göra det.

  Det var allt jag hade att dela med mig av idag.

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  Stress

  Lämna en kommentar

  Lämna ett svar