Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Hängträning

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Under den senaste tiden har jag fokuserat mycket på greppstyrka och tillbakadragning av skulderbladen i min träning. Efter att ha jobbat en hel del på huksittande var det dags att gå vidare till att börja hänga. Dels för att förbättra min övergripande hållning men även för att stärka min svaga länk som i nuläget är greppstyrkan.

  Man är inte starkare än sin svagaste länk vilket är anledningen till varför jag inte tycker om att använda hjälpmedel så som handledsremmar eller liknande när jag tränar. Jag tycker det ger en falsk bild av hur stark man egentligen är och döljer de brister man har. Om man undviker att stärka sin svaga länk och istället använder hjälpmedel för att kunna öka belastningen ytterligare är risken att styrkeförhållandet mellan olika muskler hamnar än mer ur proportion vilket bara kommer ta längre tid att fixa desto mer man drar ut på det.

  Låt mig dra ett exempel. Om du är tillräckligt stark i rygg och skuldror etcetera för att dra 100 kilo med hjälpmedel så som handledsremmar men din greppstyrka endast motsvarar 70 kilo, då är du egentligen inte starkare än den vikten som ditt grepp klarar av för vad händer den dagen då du glömde dina handledsremmar?

  Givetvis finns det en tid och plats för hjälpmedel så som handledsremmar och tyngdlyftningsbälten och så vidare men absolut inte på regelbunden basis enligt mig.

  Börja stärka de muskler som är ansvariga för tillbakadragning av skulderbladen är också någonting jag fokuserar på just nu. Flera år sittande framför ett skrivbord jobbandes framför en dator sätter sina spår vilket jag nu måste åtgärda innan det ger mig smärta och begränsad rörlighet i framtiden. Genom att konstant ha armarna framför sig till exempel när man trycker på tangentbordet, kör bil eller egentligen det mesta vi gör i vardagen kan resultera i att musklerna ansvariga för att hålla skulderbladen tillbakadragna och bröstkorgen upprätt blir försvagade tillfördel för starka bröstmuskler. Detta kan resultera i framåtrullade axlar och en komprimerad bröstkorg vilket man kan se hos de flesta personer idag, speciellt hos personer som tränar för mycket bröstpress.

  Numera har det blivit en del av min morgonrutin att gå till uterummet när jag ändå tar en promenad med hunden att jobba på att hänga vilket hjälper mig med att stärka mina svaga länkar. Att bara hänga avslappnat ger en riktigt bra stretch i hela bröstkorgen, axlar och armar vilket jag upplever har gett mig förbättrad rörlighet, färre muskelspänningar och bättre hållning. Inte nog med att det känns bra att hänga och sträcka ut kroppen så blir man väldigt stark på samma gång och det tycker jag är en win win!

  Att börja med att hänga avslappnat för att sedan progressivt öka svårighetsgraden är ett bra sätt att bygga upp grundstyrkan som krävs för att kunna göra chins och pull ups.

  Det var allt för idag!

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  1 kommentar

  1. Xiro

   Bra inlägg! Kör själv chins och pullups innan o efter en dag på kontoret. På kontoret finns ingen stång, så det blir armhävningar där, vilket boostar energi o fokus, istället för kaffe! Ska testa nån övning för att dra ihop skulderbladen, thnx! 🙂

  Lämna ett svar