Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Kombucha – Går det att göra kombucha utan kombuchasvamp/scoby?

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Vi älskar kombucha och på sistone har vi blivit extra förtjusta i att dricka Karma Kombucha. Men att köpa färdiggjord kombucha regelbundet blir väldigt dyrt och är dessutom otroligt onödigt när det går utmärkt att göra egen. Tidigare har vi provat att göra kombucha med hjälp av kombuchasvamp, eller scoby som det kallas, men vi lyckades inte. Denna gång tänkte vi testa att odla fram en egen svamp med den färdigköpta kombuchan!

  Göra kombucha utan svamp

  Vi har tyvärr inte haft så bra erfarenhet av att göra kombucha med hjälp av en svamp/scoby som vi köpt, vi har helt enkelt inte lyckats. När vi stod där med en flaska färdig kombucha från butiken i handen en kväll för några veckor sedan tänkte vi att det ju såklart måste gå att starta en ny omgång kombucha med hjälp av den färdigköpta kombuchan. Sagt och gjort, för tre veckor sedan startade vi en sats kombucha med Karma kombucha som startkultur. Vi valde att smaksätta med Pukka Supreme Matcha Green. Väldigt gott blev det, men när vi sätter nästa sats kommer den inte behöva stå lika länge vilket innebär att den kommer få lite mildare smak än den här första satsen.

  Som ni ser på bilderna har vi odlat fram vår egen “scoby” som svampen kallas. Scoby står för “A symbiotic colony of bacteria and yeast”, i kort betyder det en massa goda bakterier. Så nu har vi hällt det på flaskor och hoppas kunna få lite kolsyra i också. Därefter sparar vi bara lite av vår egen färdiga kombucha för att starta upp en ny!

  Instruktioner på hur vi har gjort kan du hitta här!

  Om ni är intresserade av att göra fler fermenterade drycker har vi gjort en e-bok med flera spännande recept och ett antal olika metoder. Du hittar e-boken Fermentera mera här.

   

  /Rebecca

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook , Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  3 kommentarer

  1. Yeey vad härligt! Kombucha är verkligen i dyraste laget om man ska köpa färdig. Själv har jag inte försökt mig på att använda en scoby så det ska bli kul att få se hur man får till det utan! 🙂

  2. Har gjort själv några gånger men gav upp när bananflugorna började komma… Nu köper jag från Yoi KomBucha, den är ekologisk, rättvist odlad, bryggd i Sverige och jättegod, särskilt vit päronsmaken när den finns!

   • Yoi KomBucha är säkert både gott och bra! Trots reklamen tänkte jag ändå bemöta problemet med bananflugor eftersom flera som läser kommentarerna kan ha samma problem.

    Personligen har jag fått både myror och bananflugor i kombuchan genom åren (så är det när man bor på landet) men man får lära sig att skydda sin kombucha. Exempelvis inte låta frukt ligga framme (och i närheten av kombuchan) när det i varmt utan istället ha frukten i kylen. Eller låta kombuchan vila i kylan under den varmaste sommarperioden. Det är ju bara när det är som varmast som problemet kan uppstå och fermentering lämpar sig generellt inte under varma sommardagar ändå.

    Dessutom går det väldigt snabbt att starta upp en ny när man lärt sig hur man gör. För den som vill dricka kombucha regelbundet är det både ekonomiskt och miljömässigt bättre att göra sin egen :).

  Lämna ett svar