Fråga Johan – EPOC

Jag får in frågor med jämna mellanrum från läsare dels här på bloggen men också via facebook och twitter. För att göra så att alla kan ta del av frågorna och svaren så har jag skapat denna serie som jag valt att kalla Fråga Johan. För att ställa en fråga är det bara att skriva en kommentar, lämna din fråga i facebookgruppen, på twitter eller via kontaktformuläret.

Med det sagt tar vi helt enkelt och kör igång!

Dagens fråga har inkommit via twitter från @slutavila och den lyder:

– En kompis sa att man förbränner som mest när man återhämtar sig/sover. Stämmer det?

Förbränningen av energi efter avslutad träning kallas för EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption) vilket är en förhöjning av syreförbrukningen.

Vid träning höjs energiförbrukningen markant från den normala viloförbrukningen. Hur stor energiförbrukningen är under och efter träning beror givetvis på hur stor ansträngningen är, tränar du hårdare får du högre energiförbrukning. Efter avslutad träning kvarstår det ökade behovet efter syre och energiförbrukning i ett vilande tillstånd har därför ökat till en högre nivå än den normala förbrukningen.

För att öka effekten av EPOC krävs det att träna intensivare eller under längre tid, dock är intensitet och längre tid varandras motsatser. Vid hög intensitet går den totala träningstiden ner på grund av den stora ansträngningen, man orkar helt enkelt inte hålla på särskilt länge. Om intensiteten går ner kan träningstiden ökas till följd av minskad belastning.

Värt att veta är att effekten av EPOC ofta är överdriven i marknadsföring för olika träningsformer och att EPOC egentligen inte spelar så stor roll för viktminskning som den ofta framställs att göra.

Så svaret på frågan är: Nej, man förbränner inte som mest när man återhämtar/sover utan det är under fysiskt arbete som den största energiförbrukningen görs. Däremot kan viloförbrukningen vara något förhöjd till följd av träning. Kroppen är däremot i sitt mest återbyggande tillstånd (anabolism) under sömn och vila och det krävs energi för att reparera och återbygga kroppen efter träning.

Här är ett bra inlägg om du vill läsa mer om EPOC http://traningslara.se/begreppet-epoc-och-efterforbranning-fran-fysisk-anstrangning/

2 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Caroline Drott

    Vilken inverkan har koffein på kroppen?

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter använda webbplatsen accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer