Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Förgiftad av vår omgivning

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  När det pratas om hälsa är det ofta kost och träning som är de stora punkterna som diskuteras. Någonting som ofta utelämnas men som påverkar oss alla är kemikalier och andra gifter i vår omgivning. Det sägs att den generation som växer upp idag är den första generation som blir förgiftade redan i livmodern på grund av den ökande användningen av kemikalier i vårt samhälle. Vad som menas är att fostret blir utsatt för de kemikalier och gifter som mamman får i sig och samlat på sig under sin livstid.

  Idag utsätts vi för en rad olika kemikalier bland annat från maten vi äter, luften vi andas, vattnet vi dricker men även från hud- och hårvådsprodukter, plastbrukar, stekpannor med teflon och andra kemiska utsläpp som kommer ut i naturen.

  Dock visar studier som gjorts bland annat vid Lunds Universitet att mängden miljögifter minskar i våra kroppar sedan förbudet av insektsmedlet DDT och kemikalien PCB. Även förbudet mot PFOS som bland annat finns i brandskum och textilier har bidragit till denna minskade mängd gifter i våra kroppar. Trots att PFOS är förbjudet uppmäts det fortfarande i vårt svenska dricksvatten eftersom PFOS är extremt långlivat innan det bryts ner. Så trots att det finns ett förbud blir vi fortfarande utsatta för gamla synder. PFOS har visat sig kunna påverka reproduktion, immun- och hormonsystemet och är ett av världens mest spridda ämne.

  Ytterliggare en anledning till varför mängden kemikalier i våra kroppar minskar är tillföljd av att vanliga kemikaliers negativa påverkan uppmärksammas, fler börjar handla ekologiskt och vi blir mer medvetna om var de olika kemikalierna kan befinna sig. Bisfenol A (BPA) är ett ämne som har varit mycket på tapeten senaste tid och har blivit uppmärksammat för sina hormonstörande egenskaper. BPA finns i bland annat konservburkar, kvitton, platslådor och tandproteser.

  Det genomgås förändringar för att byta ut kemikalier som är skadliga för kroppen, dock är det svårt att veta vilka kemikalier tillverkarna ersätter de skadliga kemikalierna med. Det är en definitiv möjlighet att de kemikalier som ersätter tidigare också kan medföra problem.

  “Vi kan analysera det vi känner till. Men vi förstår inte alltid vad industrin ersätter ett ämne med. Industrin ligger tio år före och ändras produkten det minsta lilla fungerar inte våra analysmetoder.” – Professor Bo A Jönsson (källa)

  För att göra det vi själva kan för att undvika problem med miljögifter och kemikalier är det viktigt att vi blir medvetna om var kemikalier kan gömma sig. Det gäller att se över allt från maten till tvålen till kläderna vi bär för gifterna kan gömma sig överallt.

  Några tips för att undvika kemikalier

  Personligen försöker jag att hålla mig till det som är “naturligt”. Visst det är enkelt att säga men när jag tittar på innehållsförteckningen vill jag gärna förstå vad det är jag läser. När det t.ex. kommer till solkräm använder jag mycket hellre kokosolja än en solkräm med massa tvivelaktiga ingredienser. Jag och Rebecca använde kokosolja som solskydd under vår semester i Turkiet och det fungerade utmärkt men givetvis gäller det att sola smart också.

  Ekologisk mat är en självklarhet om man vill försöka undvika kemikalier och miljögifter men bara för att någonting är ekologiskt är det dock inte garanterat att det är fritt från miljögifter men det är ett steg i rätt riktning. Jag rekommenderar alla att äta ekologiskt både för den egna hälsan men även för planetens skull.

  När det kommer till hud- och hårvårdsprodukter tycker jag det är lite svårare men det börjar komma mer och mer produkter på marknaden som inte innehåller så mycket konstigheter, vi brukar t.ex. använda (ekologiskt) shampoo från urtekram. Om du har något bra tips på hud- och hårvårdsprodukter får du gärna skriva in det i kommentarerna.

  Försök att undvik plastförpackningar och plastpåsar. Istället för matlådor av plast finns det till exempel matlådor gjorda av rostfritt stål som fungerar utmärkt, tänk bara på att inte köpa matlådor som är gjorda i aluminium eftersom det finns risk för aluminiumförgiftning. Använd gärna glas istället för plast om det är möjligt.

  Se över dina matlagningsredskap, släng ut teflonpannan och använd stekpannor och grytor av gjutgärn, rostfritt stål eller kolstål. Använd också gärna träredskap i köket. Att börja byta ut alla köksredskap är dyrt, alla våra köksredskap är inte av det materialet vi önskar på grund av kostnaden, men om man börjar att byta ut grytor, stekpannor och så vidare efter hand så är man på rätt väg och gör en investering för sin hälsa.

  Det var allt för idag, vi hörs snart igen!

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook  eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  12 kommentarer (Visa )

  1. Marie Åkesson

   Hej!Jag använder Annmarie Börlinds hudkrämer som är ekologiska och i dom kan man fakstiskt om dom var i sin naturliga form äta!!Och dom är dessutom superbra!!!

   • Hälsa som livsstil

    Hej Marie, tack för tipset!
    /Johan

  2. Lotta

   Istället för att förvara mat i plastpåsar fick jag av en kompis bivaxark som jag förvarar mina grönsaker i. Grönsakerna håller mct längre. Kan varmt rekommendera dem, det tråkiga är priset. Men de håller länge… och jag slipper alla plastpåsar.

   • Hälsa som livsstil

    Hej Lotta,
    Det låter mycket intressant. Har du möjligtvis en länk där man kan läsa mer om de här bivaxarken. Vi försöker också undvika platspåsar så gott vi kan.
    /Johan

  3. Karolina

   Angående hud- och hårvård rekommenderar jag nopoo.se det finns hur mycket som helst man kan göra på den fronten! Det bästa är att man inte behöver köpa massa dyra produkter heller utan man kan använda mycket av det som finns hemma. Honung och kokosolja ger superlent hår (använder som balsam/inpackning), kokosolja + bikarbonat och/eller alun fungerar som deo och just nu tvättar jag håret med ägg men har också använt balsam+bikarbonat. Sen är sheasmör är det bästa som har hänt min torra eksemhud, jag har inte testat äta den själv men har hört att det ska gå också. Använder galltvål i duschen nu och någon etiskt märkt tvål i badrummet, men bara genom att byta till fast tvål så minskar kemikalierna. 😀

  4. Hallå, intressant det du skriver!!! Känner att medvetenheten ökar och det är så bra….men skrämmande hur det ser ut! Har du kollat in Forever Livings produkter.

  5. Sara

   Ett tips på en naturlig deodorant som är fri från alla kemikalier och tillsatser hittar ni på http://www.naturligdeo.se . Den kostar bara 60:- och innehåller inga konstigheter alls.

  6. Maria

   Maria Åkerberg har smink och hudvårdsprodukter som är helt ekologiska och jättebra. Även förpackningarna görs numera i ett miljövänligt material.

  7. Superstort tack för ett jättebra inlägg 🙂

   Finns väldigt många hudvårdsprodukter som marknadsförs som just ekologiska eller naturliga, men tyvärr är det inte många av dem som lever upp till vad detta innebär. Detta beror många gånger på att de olika certifieringsorgan som numera finns, godkänner kemikalier som defakto inte är ekologiska eller naturliga. Det handlar bara om vad just den organisationen anser ska vara ekologiskt eller naturligt. Bättre att läsa innehållsförteckningen tycker jag.

  Lämna ett svar