Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • För dyrt med ekologiskt? – Välj då dessa råvarorna.

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Som de flesta av våra läsare redan vet förespråkar vi att äta ekologiskt i så stor utsträckning man bara kan. Anledningen är dels för den egna hälsans skull men även för att värna om naturen och bönderna. I det här inlägget kan du läsa lite mer om vår syn på bekämpningsmedel.

  Men ibland kan det vara svårt att enbart använda ekologiska varor. Det är inte alltid alla varor man är ute efter finns i ekologiska alternativ eller så är de ibland så pass dyra att det blir ett för stort hål i plånboken. För vår egen del brukar vi välja att prioritera bra och ekologisk mat framför andra “onödiga” utgifter vilket gör att vår matkostnad kan anses som hög för ett hushåll på två personer plus en hund. Men vi tänker att om vi väljer att lägga pengarna på bra mat och tar hand om oss själva nu så slipper vi lägga pengarna på diverse mediciner, behandlingar och doktorsbesök senare i livet.

  Det är inte ovanligt att vi avstår från att köpa produkter, främst grönsaker, ägg och kött, om de inte är ekologiska. Vi brukar försöka köra ut till gårdsbutiker och handla direkt från bonden så ofta vi kan vilket vi finner är mycket trevligare än att gå i matbutiken och det brukar kännas väldigt prisvärt. Vi köper ekologisk opastöriserad mjölk för 10 kr litern, 30 ekologiska ägg för 75 kr, köttlådor, märgben och så vidare. Pengar vi gärna spenderade på ett hållbart ekologiskt jordbruk som går direkt till bonden.

  Jag har inte råd att köpa ekologiskt, vad ska jag göra?

  Det är inte alla som har råd eller möjligheten att handla ekologiskt. Det är inte i alla fall det är nödvändigt att handla ekologiskt heller. Till exempel vad det gäller kokosprodukter. Många kokosprodukter till exempel kokosolja, riven kokos etc. är kravmärkta vilket är bra men de kostar även därefter. Det kan vara värt att känna till att kokosnötter sällan besprutas om ens överhuvudtaget. Det finns ingen anledning att bespruta kokosnötter eftersom insidan av kokosnöten redan är skyddat av ett hårt skal.

  Här är en lista över 15 olika råvaror som innehåller låga eller inga rester från bekämpningsmedel.

  1. Avokado
  2. Sockermajs
  3. Ananas
  4. Kål
  5. Sockerärtor
  6. Lök
  7. Sparris
  8. Mango
  9. Papaya
  10. Kiwi
  11. Aubergine
  12. Grapefrukt
  13. Cantaloupemelon
  14. Blomkål
  15. Sötpotatis

  Avokado är den renaste råvaran i listan. Endast 1% av de tester som gjordes kunde upptäcka några rester från bekämpningsmedel. Cirka 89% av ananans, 82% av kiwi, 80% av papaya, 88% av mango och 61% av cantaloupemelon innehöll inga mätbara mängder av bekämpningsmedel.

  Återigen, vi rekommenderar alla att äta ekologiskt i den utsträckning de har möjlighet till det utifrån kostnad och tillgång. Inte bara för din egen hälsa men för naturens och böndernas hälsa. Vi kan inte bli hälsosammare än jorden vi lever av och bekämpningsmedel och konstgödsel förstör åkermarken och ekologisk odling är ett bra sätt att ta itu med problemen. Kom ihåg, du röstar med din pengar så ha gärna ekologiskt i bakhuvudet när du går och handlar.

  Här kan du läsa mer: The clean fifteen

  Vi hörs snart igen.

  Johan & Rebecca.

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

   

  Kostrelaterat

  17 kommentarer (Visa )

  1. Susanne

   Är lök verkligen med bland det som besprutas minst? Har läst att det är precis tvärtom

   • Hälsa som livsstil

    Jag kan inte svara på om lök besprutas minst. Undersökningen har endast tittat på mängden bekämpningsmedel i råvaran och inte den mängd som den faktiskt besprutas med. Så listan är inte över de mest miljövänliga råvarorna utan över de som innehåller lägst mängd bekämpningsmedel. /Johan

  2. Big Mac

   nej, det går inte att odla lök kommersiellt utan att bespruta den. samma sak med bruna bönor. så lök är inte det som besprutas minst

  3. minou

   Hej. Jag har läst att ananas är en av de mest besprutade frukterna, har jag fel?

   • Hälsa som livsstil

    Ananas från Costa Rica är tungt besprutade enligt bla Naturskyddsföreningen. Dock kan jag inte svara på från vilket land ananasen kommer från i undersökningen. Studien tittar endast på uppmätta halter i råvaran och inte mängden den faktiskt besprutats med.

  4. Monica Ohlsson

   Jag uppskattar verkligen denna blogg. Tack för allt “matnyttigt” som ni delar med er av. Ha en fin dag!

   • Hälsa som livsstil

    Tack så mycket Monica, det värmer. Ha en fin dag du med! 🙂

  5. Rebecca

   Oj sådant här bör man kolla upp väldigt noga innan man postar och rekomenderar!
   Den här listan stämmer inte alls då många av dessa grödor visst innehåller höga halter bekämpningsmedel :-/
   Det finns många sådana här “minst farliga” och “mest besprutade” listor där alla ser olika ut med olika rekomendationer.
   Om man över huvud taget behöver välja mat som inte är eko så skulle jag vända mig till KRAV och/eller naturskyddsföreningen för att se om just det livsmedlet var mycket eller mindre besprutat.

   Ekologi handlar ju även om så mycket mer än det du äter, det omfattsr ju även miljö, rättvisa arbeten, GMO förbud etc.

   • Hälsa som livsstil

    Hej Rebecca.

    Skulle du kunna visa något material som visar att de grödor som står i inlägget innehåller höga halter bekämpningsmedel?

    Hade varit intressant att veta om du har någonting att stödja ditt påstående på för jag är inte rädd att ändra om det visar sig att jag har fel. Men om du läser det som naturskyddsföreningen och krav skriver så står där ingenting om halterna av bekämpningsmedel i ovan nämnda råvaror. Däremot skriver de om mängden som används vid produktionen vilket inte är samma sak. Listan i detta inlägg tar endast mängden bekämpningsmedel som råvarorna innehåller i beaktning. Det betyder inte att grödorna inte besprutas. Men som vi också skriver, vill man värna om naturen och bönderna så är det ekologiskt som gäller vilket vi också rekommenderar.

    Vi försöker inte få folk att sluta köpa ekologiska produkter utan snarare tipsa om råvaror man kan välja som alternativ till råvaror som innehåller höga halter bekämpningsmedel t.ex äpplen, vindruvor etc om man inte har råd eller kan få tag på ekologiska varianter.

    /Johan

  6. Rebecca

   Hej igen, jag ser nu att jag missuppfattat något. Ser nu att du menar halter som är kvar och inte OM de besprutas, förlåt för den missen 🙂
   En bra riktlinje när man handlar är att ju tunnare skal ju mer bekämpningsmedel finns kvar och ju tjockare skal ju mindre bekämpningsmedel!

  7. Pingback: Vissa saker går att köpa ej ekologiskt » WildRag

  8. Hittade precis till er blogg. Spännande inlägg. Ser fram emot att fortsätta följa er!

   • Hälsa som livsstil

    Välkommen hit, vi hoppas att du kommer att ha glädje av vår blogg 🙂

    / Rebecca & Johan

   • Listan som nämns i inlägget utgår inte från om bekämpningsmedel används eller ej i produktionen utan utgår enbart från uppmätta halter i själva råvaran.

  Lämna ett svar