Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Bör jag träna idag?

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Eftersom vi bloggar om hälsa och välmående är vi givetvis inne och tittar på många andra hälso- och träningsbloggar, dels för att hitta inspiration men också för att se vilka trender som är heta just nu. Det svårt att undgå den rådande träningstrenden med crossfit och liknande som innebär intensiv träning där det gärna slängs runt med citat och motiverande fraser som lyder i stil med “gå in och kryp ut“.

  Ett problem som överdriven intensiv och utdragen träning kan leda till, som också är en trend i dagens samhälle, är kronisk trötthet. Kom ihåg att om du tränar hårt måste du också vila hårt eller träna på ett sätt som fungerar som återhämtning. Mycket i livet handlar om balans och det gäller även för den energin du spenderar på träning och andra aktiviteter med den energi du ackumulerar när du vilar. Blir det för mycket eller för lite av den ena kommer du märka det på din kropp antingen som trötthet eller rastlöshet.

  Trötthet är det första tecknet på att din energi är ur balans och om du fortsätter att ignorerar din kropps kall efter vila kommer din kropp tillslut tvinga dig att vila genom att du blir förkyld, skadad eller råkar ut för någonting allvarligare. Din kropp är duktig på att ge dig signaler men i många fall är det lätt att ignorera signalerna till fördel för påtryckningar från andra eller för att du inte har tillräcklig ro i själen att faktiskt vila.

  En fråga som jag tycker är bra att du ställer dig om du känner att du tränar för mycket och ibland behöver vila mer är, har jag energi över till att träna idag?

  Om du inte känner dig tillräckligt utvilad för att utföra din föredragna träningsform lite bättre än vad du gjorde förra gången är det inte den bästa tiden att utföra hård fysisk aktivitet. Med det menar jag inte att du istället bara ska ligga på soffan, även om det ibland kan vara en bra idé, utan att du istället ägnar dig åt lugnare träning så som teknikträning, rehabilitering eller träning som samlar energi istället för att spendera den. Till exempel qigong, tai chi eller en lugn form av yoga.

  Det går inte att alltid ge allt och göra av med energi om du inte ger dig själv tillfälle att varva ner och samla energi. Har du haft en väldigt stressig dag på jobbet och känner dig utmattad är detta ett klassiskt exempel då det kan vara bra att ägna dig åt en lugnare form av träning för att rensa ditt huvud, varva ner och samla på dig energi. Ibland kan någonting så enkelt som att byta ut ett hårt träningspass mot en promenad göra susen och faktiskt göra dig starkare till nästa gång det är dags att träna hårt.

  Kom ihåg att kroppen bryter ner muskler och spenderar energi under träning och bygger muskler och ackumulerar energi under vila. Ibland kan det vara en bra idé att fundera en extra gång, hur hårt bör jag träna idag eller ska jag träna över huvudtaget?

  Om du tränar hårt måste du också ta dig tid att vila hårt, det går inte att konstant spendera energi och förvänta sig det alltid ska finnas mer, tillslut kommer det bli slut på kontot.

  Det var allt för idag!

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  2 kommentarer

  1. elsie

   Tack för ett väldigt välkommet inlägg! Har själv varit fast i tänket att man “bör träna” och dessutom gärna hårt, länge eller ofta, fast man uppenbarligen är trött eller utsliten, så som målas upp i medier och på bloggar. Jag drabbades av sekundär (hypotalam) amenorré på grund av detta, vilket upptäcktes först då jag slutade med preventivmedel. Har ännu inte återhämtat mig trots vila i flera månader, med enbart yoga och promenader. I början kände jag mig totalt misslyckad och nere, men nu inser jag att min kropp inte klarar av så hård press. Jag funderar ofta på hur många kvinnor det finns där ute som tränar hårda grenar som crossfit, långdistanslöpning eller fitness, vars kroppar bryts ner samtidigt som allt detta inte ens alltid märks. Mer fokus borde ligga på våra kroppars diversiteter, inte på den homogena, eftersträvansvärda mannen eller kvinnan!

   • Tack för din upplysande kommentar! Det är precis detta vi vill att fler ska uppmärksamma hos sig själva, alltså sitt eget mående. Inte bara följa hur alla andra gör, hur man borde göra eller hur man borde må när man gör det. Vissa tränar som elitidrottare men glömmer att elitidrottare oftast har väldigt hög skaderisk och får men för livet av den typen av långvarig intensiv träning. Detta är trots att de har detta som heltidsarbete. För den som har ett heltidsarbete, sen därutöver tränar mycket hårt och intensivt, ska laga mat, umgås med familjen m.m. Det blir mycket för en person att hantera.
    Det är också en viktig sak du tar upp angående utebliven mens som inte alltid märks för de kvinnor som äter preventivmedel. Utebliven mens är en otroligt viktig indikator på att kroppen inte mår bra.

    /Rebecca

  Lämna ett svar