Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Återuppliva grönsaksrester

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Det stora matsvinnet har på senare tid blivit mycket uppmärksammat i media. Nyligen gick Frankrike ut med att det inte längre är tillåtet för matbutiker i landet att slänga mat. Den ska istället skänkas vidare till behövande, ges som djurfoder eller komposteras. Personligen tycker jag det låter som ett bra initiativ, någonting som vi i Sverige borde kunna ta efter.

  Ett sätt att minska matsvinnet men även dina matkostnader är att återuppliva grönsaksrester hemma genom att låta de växa på nytt. Köper du färsk kruksallad, örter, selleri eller någon annan frukt eller grönsak som innehåller kärnor kan du grodda och plantera dessa och starta upp din egen odling.

  Det krävs lite jobb att odla sina egna grönsaker, du måste trots allt vattna lite då och då men det tycker jag det är värt när man kan gå och ta färska salladsblad eller liknande från sin lilla odling i fönsterkarmen.

  Det är hur enkelt som helst att komma igång. Om du till exempel har köpt hem färsk kruksallad och skurit av salladen kan du direkt plantera den i en kruka med jord och se nya blad börja växa inom några dagar.

  DSC_1041

  DSC_1044

  DSC_1046

  DSC_1069
  Samma princip gäller för selleri. Ställ ner stumpen från sellerin i lite vatten och se små rötter bildas inom några dagar. När du ser att små rötter har växt ut kan du plantera sellerin i en kruka med jord och ställa i fönsterkarmen.

  Utöver det kan du till exempel grodda kärnor från citron, paprika och så vidare. Dock kräver det lite mer jobb och tar längre tid innan du kan skörda men du får det grönt och fint hemma och sparar pengar på samma gång.

  Det var allt för idag!

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  Veckans tips

  3 kommentarer

  1. Mycket bra inlägg!

  2. Björn Åkesson

   Det gäller även stumparna från tex. salladshuvud…skär av en tunn skiva av den torkade ytan i botten och sätt stumpen i vatten tills rötter bildats och då planterar du dem i jord. Funkar klockrent??
   Synd att jag inte kan posta bilder här.

  Lämna ett svar