Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Ät för energi eller äta för näring?

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Det kommer in mycket frågor till bloggen via vårt kontaktformulär vilket är väldigt roligt så fortsätt gärna skicka in era frågor. Ett tema som kommer upp väldigt ofta i konversationerna är energi vs. näring,  så idag har jag tänkt beröra detta temat lite närmare.

  Vi är alla beroende av energi och näring från maten vi äter, det finns inget sätt att komma runt det. Energi är det som driver kroppen och näringen är det som bygger den, enkelt uttryckt. Det går alltså att äta mat som ger tillräckligt med energi för att driva kroppen men som saknar de näringsämnen som krävs för att bygga och reparera kroppen.

  Det pratas väldigt mycket om kolhydrater, protein och fett nu för tiden men mycket sällan pratas det någonting om näring och vikten att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

  Låt mig dra ett exempel från den mycket bra boken Nutrition and Physical Degeneration skriven av Weston A. Price. Under 1930-talet besökte Price tillsammans med sin fru ett antal isolerade folkslag runt om i världen för att studera deras tandhälsa. Boken kom att handla om mycket mer än bara tänder eftersom det W. Price och hans fru såg under sina resor inte bara var isolerat till tänderna.

  För att göra en lång historia kort. Det som W. Price skriver i sin bok är att isolerade folkslag som lever utan inverkan från “den vita mannens föda” födde barn vars ansikten och kroppar blev fullt utvecklade medan de personer som bytte ut traditionell mat mot socker, vitt mjöl och annan näringsfattig mat fick underutvecklade barn redan i nästkommande generation. Vad det vill säga är att om föräldrarna åt en näringsfattig kost fick de barn vars kroppar inte blev normalt utvecklade.

  price

  På bilden ovan kan du se ett exempel på det jag just skrev. Till vänster i bilden har du personer vars föräldrar åt en traditionell och näringstät kost vilket barnen också föddes upp på. I den högra bilden kan du se exempel på personer vars föräldrar hade bytat till den “vita mannens föda”. Resultatet som du kan se är dels skillnaderna på tandhälsan men lägg även märke till de trånga käkarna och de trånga näsgångarna hos personerna till höger. Trånga käkar gör att tänderna inte får plats vilket kommer resultera i att tänderna blir snea och överlappar varandra vilket är mycket vanligt förekommande i dagens samhälle.

  Samma fenomen som du kan se på bilden ovan repeterade sig i samtliga av de befolkningar Weston Price besökte där delar av befolkningen börjat byta ut sin traditionella föda mot näringsfattiga processade råvaror så som socker och mjöl.

  Trots att samtliga befolkningar hade ett tillräckligt intag av energi räckte det inte för att deras kroppar skulle utvecklas normalt. Tecken på detta ser vi varje dag i vårt samhälle, bara titta dig omkring och lägg märke till personernas ansikten. Trånga käkar, insjukna kindben och trånga näsgångar är några exempel på näringsbrist hos föräldrarna och hos barnet under den tiden då barnet börjar utveckla sitt vuxna ansikte.

  Så när det börjar pratas för mycket om energi in och ut eller räkna kalorier hit och dit ta då ett steg tillbaka och fundera på var näring kommer in i bilden. Vi äter idag inte ens i närheten av den mängden näring vi gjorde förr. Redan 1930 kunde Weston Price visa att den primitiva befolkningen han besökte fick i sig upp till 10 gånger mer näring än den industrialiserade befolkningen.

  Maten de primitiva befolkningarna åt  varierade sig beroende på deras geografiska ursprung men var egentligen ingenting konstigt utan bestod av riktig mat som blivit förberedd på rätt sätt. Price hittade ingen befolkning som levde uteslutande på en vegetarisk kost utan alla befolkningar hade någon form av kött i sin diet.  Organkött och andra fettrika delar på djuret var högt prisade eftersom de innehåller mycket näring men idag är det delar av djuret som vi kastar bort för vi tycker det är “äckligt”. Att kasta bort en lever förr i tiden var en dödssynd!

  Det här med näring kan vara någonting att fundera på nästa gång det blir en diskussion om kalorier och är verkligen någonting att ta tag i om du är gravid eller planerar att skaffa barn inom en snar framtid. Blivande mammor sattes på en extra näringsrik kost inom de primitiva befolkningarna för att försäkra att barnen skulle bli friska och välutvecklade. Idag känns det mer som att många använder graviditeten som en ursäkt för att få stoppa i sig en massa skräpmat och godis. Men tänk då på barnet  för det du stoppar i dig är samma byggmaterial som kommer användas för att skapa ditt barn. Tänk på att du som blivande mamma inte kan ge det du inte har, om du inte har tillräckligt mycket näring att dela med dig till ditt barn kommer det få konsekvenser vilket du kan se på bilden ovan.

  Om du vill läsa mer rekommenderar jag böckerna Nutrition and Physical Degeneration och Vad vi ska äta! Och varför!

  Vi hör snart igen!

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  Kostrelaterat

  1 kommentar

  Lämna ett svar