Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Är tid en ursäkt för att inte äta riktig mat?

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Här är ett klipp från SVT där Per Wikholm debatterar mot livsmedelsverkets Åsa Brugård Konde angående livsmedelsverkets “nya” kostråd. Nedan hittar du några av mina tankar som väcktes från den diskussionen. Jag går inte in på kostråden i sig utan snarare kommentaren “vi måste få ihop livspusslet och då behöver man en del halvfabrikat”.

  Jag tycker Per Wikholm slår huvudet på spiken när han säger att  riktig mat är vägen att gå. Det är vad vi på den här bloggen har förespråkat hela tiden. Ät riktig mat och se till att grunden till din kost kommer från bra råvaror för du kan inte vara friskare än maten du äter. Jag har skrivit ingående om i min e-bok om varför riktig mat fungerar och varför det är viktigt att förstå att du inte kan få ut mer av maten du äter än näringen den innehåller.

  Saknar maten näring kommer det resultera i näringsbrist och tillslut blir du sjuk. Men bli inte förvånad den dagen det händer om du ätit en massa skitmat, för din kropp har givit dig varningar på vägen men du valde att inte lyssna. Nu är jag kanske lite fräck (men detta är ett ventilationsinlägg så här censureras inget) men det är ditt eget fel att du inte tar dig tid att lyssna på vad din kropp behöver och tar ansvar för att den får just det. Du har bara en kropp så ta hand om den!

  Jag tycker det är intressant när diskussionen i SVT kommer in på att “laga mat från grunden inte fungerar i folks vardag” på grund av att livspusslet inte går ihop, man har helt enkelt för mycket som ska göras. Visst kan det vara så, tro mig jag vet hur det är att ha mycket att göra, men jag skulle aldrig ha det som en ursäkt för att inte äta bra mat och ge min kropp det bästa bränslet och byggstenarna den behöver. Tar inte du hand om din kropp, vem kommer då göra det? Var all den där snabbmaten värd bekvämligheten när du drar på dig de där typiska västerländska sjukdomarna som är så vanliga i vårt land bara för att du inte “hade tid” att laga mat.

  Vi har alla 24 timmar på ett dygn, 1440 minuter, 86400 sekunder och om du inte kan ta 30 minuter av de 1440 minuterna till att laga dig själv och dina barn en ordentlig måltid på bra råvaror så är det inte tiden det är fel på utan dina prioriteringar. Tiden är ingen ursäkt!

  Istället för att hitta saker att skylla på får man hitta sätt att komma runt problemet, några tips på metoder som vi använder i vårt hushåll är att planera vad vi ska äta och köp hem allt som behövs i förväg. Förbered mat så det bara är att värma under perioder då tiden är knapp, fasta är också bra knep. Nu tänker du säkert, fasta!?!, varför ska jag göra det?

  Är du så stressad att du inte har tid att laga riktig mat, sitta ner i lugn och ro och tugga maten ordentligt, då ska du inte äta heller. Äta när man är stressad är som att be om matsmältningsbesvär och parasitinfektioner. Varför? Jo, för att stress signalerar kamp- & flyktdelen av ditt nervsystem och den är inte intresserad av att smälta din mat åt dig när den är redo att slåss eller springa för sitt liv. Produktionen av enzymer och magsyra kommer att avta eftersom det inte är primära funktioner i en kampsituation.

  Så se till att prioritera din egen hälsa för ingen annan kommer göra det åt dig. Istället för att hitta ursäkter till varför du inte kan laga och äta riktig mat se till att ta fram metoder som gör det möjligt. Hitta inte ursäkter, hitta möjligheter. Till exempel genom att förbereda din vecka, planera vad du ska äta, handla hem bra råvaror, förbered de saker du kan i förväg och ha bra mat som backup i frysen.

  Detta var mina tankar efter jag såg klippet ovan.

  Kommentarerna är öppna så lämna din åsikt.

  Vi hörs snart igen

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  Relaterat innehåll

  3 kommentarer

  1. Jag håller med Dig helt och hållet. Dessutom håller jag med Wikholm om att SLV borde ta efter Brasiliens kostråd. Jag tror inte man blir fet och sjuk av tallriksmodellen men den är ju så tråkig att det nästan inte är någon som följer den. Istället äts det skräpmat i tid och otid. Fram för riktig oprocessad mat. Och finns den tillfälligt inte att tillgå går det utmärkt att fasta.

  2. Selma

   Har du inte tid att laga riktig mat måste du förr eller senare ta dig tid till konsekvenserna; att bli sjuk.

  3. Sandra

   Tycker det är tråkigt att Wikholms idéer framställs som konstiga (men som är mycket mer naturliga) och att livsmedelsverket; som tycker barn ska äta lättmjölk, margarin och andra kemiskt framställda produkter, hon framställs som den “rätta”. Väldigt skrämmande!
   Jag förstår fullt att man har stressiga perioder i livet och att det då är svårt att få till maten på ett bra sätt (har själv en sån period just nu) men om jag inte skulle prioritera maten och min kropp – hur ska jag då klara av den stressen jag utsätter kroppen för? Hur ska jag ha ork och energi till att genomför alla projekt som måste bli klara?
   Även om man har en Ferrari så vinner man inte loppet om man ska putta den framför sig för att man inte har tankat…

  Lämna ett svar