Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Är bekämpningsmedel ofarligt?

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar
  pesticide-food-2

  Svenska livsmedelsverket verkar tycka så i alla fall. På sin hemsida skriver livsmedelsverket följande.

  “Att äta konventionellt odlade grönsaker och frukter innebär ingen risk för hälsan, även om det finns rester av bekämpningsmedel kvar. De halter vi finner i vår kontroll av frukt och grönsaker är vanligtvis mycket lägre än de gränsvärden som finns. Dessutom är gränsvärdena för hur mycket bekämpningsmedel som maximalt får finnas kvar satta till en betydligt lägre nivå än den nivå som skulle kunna innebära en hälsorisk.”

  I texten är där några saker jag reagerar på. (1) Hur kan SLV säga att bekämpningsmedel inte innebär någon risk för hälsan när själva uppgiften med bekämpningsmedel är att döda svamp, larver och andra insekter. Om giftet är tillräckligt starkt för att döda insekter ska vi då tro på att det inte kommer påverka vår hälsa det minsta? Jag får inte ihop det i mitt huvud! (2) I SLV:s kontroller ligger halterna av bekämpningsmedel vanligtvis lägre än gränsvärdena. Så må vara fallet men vad händer om man äter flera grönsaker eller frukter som alla innehåller bekämpningsmedel? Livsmedelsverket förespråkar att vi bör äta mer frukt och grönt men om man gör det då lär den totala halten bekämpningsmedel som kommer in i kroppen inte längre vara “mycket lägre än gränsvärdena”. Men om jag äter flera grönsaker och frukter från ekologiska odlingar så får jag inte i mig något gift alls. Hhm, jag undrar vilket av de alternativen som är bäst för min kropp? Istället för att livsmedelsverket ska gå ärenden åt Monsanto så kan de försöka bekanta sig med naturskyddsföreningen och se vad de har att säga om cocktaileffekten så hade jag inte behövt skriva denna texten i ren ilska och uppgivenhet.

  Så här skriver naturskyddsföreningen om gränsvärden på bekämpningsmedel:

  “Att diskutera risk utifrån gränsvärden är inte alltid relevant. Detta beror dels på att det finns stora kunskapsluckor när det gäller hur kemikalier påverkar oss i låga doser under långa tidsepoker, dels på att testerna visar på allt fler bekämpningsmedelsrester i ett och samma prov vars sammantagna giftverkan inte beaktas. Dessutom klassas flera bekämpningsmedel som hormonstörande och för dessa ämnen kan gränsvärden inte fastställas, då de kan vara skadliga även i mycket små doser. Riskbedömningar tar inte höjd för dessa osäkerheter och därför kan det starkt ifrågasättas om de är skyddande nog.”

  och om bekämpningsmedel i spannmål skriver naturskyddsföreningen följande:

  “Det är första året som rapporten analyserar spannmål för innehåll av bekämpningsmedelsrester. Analysdata visar på oroande resultat med höga överträdelser av gränsvärden, inte minst av det problematiska stråförkortningsmedlet chlormequat. Chlormequat misstänks bland annat påverka reproduktionen hos djur och människor. I spannmål används stråförkortningsmedel för att begränsa tillväxten av strået och med det undvika att stråna böjs och att spannmålen inte kan skördas.”

  De vanligaste bekämpningsmedlen är av två olika typer:  (1) neurotoxiska, det vill säga de attackerar nervsystemet på de insekter som kommer i kontakt med giftet, (2) östrogena (hormonstörande), vilket betyder att giftet ökar östrogennivåerna så att insekten inte kan fortplanta sig. Så vad kommer hända om jag får de gifterna i kroppen? Troligen exakt samma som hos insekterna och det låter inte kul!

  Bekämpningsmedel påverkar jorden som kommer påverka dig, vi kan inte gömma oss!

  På livsmedelsverket står även följande text:

  “Det finns så små rester av bekämpningsmedel kvar i konventionellt odlade grödor, så av hälsoskäl behöver du inte välja ekologiskt. Men vill du värna om miljön och de som arbetar på frukt- och grönsaksodlingar kan du välja ekologiska alternativ.

  Hhm, så om användning av bekämpningsmedel inte är bra för de som arbetar på frukt- och grönsaksodlingar ska jag då tro på att det inte är någon fara alls för min hälsa om jag stoppar giftet i munnen. Nä du livsmedelsverket, den där går jag inte på!

  Den understrukna texten visar på att vi som människor har blivit totalt frånkopplade från jorden vi lever av och förstår inte att de frukter och grönsaker vi äter inte kan vara bättre än den jorden de odlas i.

  Låt mig förklara det jag kallar för livets hjul, det är nog det mest logiska som finns men tyvärr är det få personer som tänker i de här banorna. Så här beskriver jag livets hjul.

  I den näringsrika och hälsosamma jorden växer det hälsosamma grödor. Djuren betar av de hälsosamma grödorna och växer upp till att bli hälsosamma varelser. Vi människor äter av de hälsosamma djuren och växterna och på det sättet håller vi oss hälsosamma. När växter, djur och människor dör återgår de till att bli hälsosam jord.

  I jorden lever det en massa olika parasiter och svampar, de har som uppgift att bryta ner döda ting och den näring de skapar ger de tillbaka till jorden så de levande växterna kan fortsätta växa. Parasiterna äter även av varandra, när de gör det bildas det också näring som de ger till växterna. Olika växter har till och med “favoritparasiter” som äter andra parasiter och ger näringen till den specifika växten. I jorden finns det även olika typer av svamp och mögel, svamparna utsöndrar syra som bryter ner sten vilket ger mineraler till växterna. Allt detta kan du läsa om du börjar studera lite jordvetenskap.

  Men vad händer när vi besprutar jorden med medel som dödar parasiterna och svampen som lever där? Svaret är att vi måste tillsätta mer konstgödsel men tillslut finns risken att jorden kommer dö och vad bildas då? Sand, och det går inte att odla saker i ren sand! Vad har vi för problem med nu för tiden som det inte pratas om så mycket längre? Att matjorden håller på att försvinna och att öknarna blir större och större! Jag undrar, det kanske finns en koppling mellan den döende jorden och öknarnas framfart?

  Livets hjul är en sluten cirkel, om det är så att vi förstör jorden med bekämpningsmedel och tömmer jorden på näring, hur förväntar vi oss då att den maten vi äter har någon näring kvar i sig om den odlats fram i näringsfattiga jordar. Detta är inget problem för framtiden utan det händer just nu, vi har aldrig haft så näringsfattiga jordar som vi har nu och vi har bara oss själva att skylla.

  Låt mig avsluta detta ventilationsinlägg med en fråga som du själv kan fundera på

   Kan du förvänta dig att uppnå god hälsa från att äta sjuka växter eller djur?

  Det var allt för idag, vi hörs snart igen.

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  4 kommentarer

  1. Johanna

   Tack för en fantastiskt intressant och lärorik blogg för det första och för det andra, vad bra att du skrev om bekämpningsmedel. Det är något jag har funderat på mycket, det känns inte bra rent instinktivt men så säger ju många (bla livsmedelsverket) att de är ingen fara, så man blir osäker. Men efter att ha läst detta inlägg behöver jag inte vara osäker mer. Det var väldigt bra att tänka på “livets hjul” som du kallar det. Tack för att du inspirerar!

   • Hälsa som livsstil

    Tack själv Johanna för att du är inne och läser och lämnar en kommentar!

  2. Pingback: Linköpings universitet: Jacobs blogg » Bloggarkiv » Genusupplysning – Del 4 (Full Patte, avsnitt 3)

  3. Stefan Lönn

   “De halter vi finner i vår kontroll av frukt och grönsaker är vanligtvis mycket lägre än de gränsvärden som finns”.
   JO,O! VEM har satt dom gränsvärdena och kalkylerat riskerna med “Cocktaileffekten”… Gränsvärdet för Becquerel var från början 300 men höjdes till 1500 “av praktiska skäl”
   Fortsätter det här kommer vi att begravas som “RISKAVFALL”….

  Lämna ett svar