Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Andas du på rätt sätt?

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Det finns många saker som kan påverka hur vi andas. Några av dem är stress och kroppshållning. När vi känner oss stressade dras musklerna ihop och vi blir stela, det får som resultat ett grunt andetag. Med hållning är det samma sak, med dålig hållning kan bröstkorgen vara sammantryckt vilket gör det svårare att ta djupa andetag.

  För snabb andning (hyperventilering) eller för långsam andning och grunda andetag sätter kroppen i en stressfull situation. En del barn idag föds med för små huvuden, där skallbenet gör att luftvägarna blir trånga vilket gör att de inte kan få en fullständig syresättning av kroppen. Det kommer i sin tur att påverka stresshanteringen, barn som föds med detta problemet kan komma att lida av kronisk stress och det kommer påverka deras förmåga att utöva fysisk aktivitet. Men varför föds då barn med de här problemen. Som det går att utläsa från boken Nutrition and Physical Degeneration så beror det på att mamman har varit undernärd, vilket kan tyckas låta konstigt men att vara undernärd betyder inte att du är jättesmal och håller på att svälta.

  Många i vårt samhälle idag är undernärda och det beror på att kosten inte har alla de födoämnen som kroppen behöver, t.ex. mineraler som zink, magnesium etc. Det beror också på att många lider av matsmältningsproblem vilket kan vara på grund av dålig kost, matallergier eller parasit- och svampinfektioner med mera som gör att kroppen inte kan ta upp all näring den behöver trots att maten innehåller dessa.

  Så hur andas man då mest effektivt?
  När du tar ett andetag bör 70% av andetaget vara nere i magen och 30% i bröstet. Om du lägger ena handen på magen och den andra på bröstkorgen bör du se att magen reser sig före bröstet.

  Om magen inte reser sig först kan det bero på att dina magmuskler är spända och hindrar andetaget från att ta sig ner. För att förbättra ditt andetag är det rekommenderat att förbättra din hållning genom rätt typ av träning vilket t.ex. kan vara att stärka ryggen som gör dig mer upprätt och samtidigt öppnar upp bröstet. Man kan också stretcha för att öppna upp bröstet och sträcka ut höftböjare och magmuskler för en mer upprätt hållning. Jag kommer i senare inlägg att demonstrera olika stretchtekniker jag tycker är bra.

  En bra teknik för att börja träna på hur man andas är att börja promenera, gärna ute i skog och mark där det är lungt och stressfritt. Träna då på att ha en upprätt hållning utan att du går och spänner dig, försök sedan att andas djupt så att din mage reser sig före bröstet. Om du gör det rätt bör du känna en lugnande effekt komma över dig ganska fort.

  Det var allt jag hade för idag.

  På återseende!

  Johan

  Lämna en kommentar

  Lämna ett svar