fbpx

13 vanliga symptom på vätskebrist

Dricker du tillräckligt med vatten när du tränar eller om det är varmt ute?

Många personer har svårt att dricka tillräckligt med vatten. Varför det är så är svårt att säga, kanske är det brist på vana eller att vatten helt enkelt ersätts med annan dryck så som kaffe och energidrycker.

Om du svettas är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att undvika uttorkning.

Det finns många tecken på vätskebrist, vissa kanske du känner igen medan andra är lite mer okända.

13 symptom på vätskebrist


PS. Du får gärna använda bilden på din egen hemsida, glöm bara inte bort att länka till vår artikel.

13 vanliga symptom på vätskebrist

Det finns många symptom på vätskebrist. Vissa tecken uppkommer tidigt medan andra inte visar sig förrän du lider av en högre grad av uttorkning. Här har du en lista över de 13 vanligaste symptomen du bör hålla koll på.

  1. Du känner dig törstig
  2. Tungan och munnen känns torr
  3. Huvudvärk och migrän
  4. Blir lätt irriterad och på dåligt humör
  5. Allmänt slö och trött
  6. Musklerna känns svaga
  7. Förstoppning
  8. Matsmältningsproblem
  9. Yrsel och nedsatt balansförmåga
  10. Svår att fokusera
  11. Urinen är mörk och du kissar sällan
  12. Huden känns torr och har sämre elastisitet
  13. Muskelkramper

Mer allvarlig vätskebrist kan också ge symtom så som illamående och hjärtklappning.

Om du vet att du är dålig på att dricka vatten regelbundet lider du med stor sannoliket av någon grad av vätskebrist. Fysisk aktivitet där du svettas mycket, varmt väder eller olika sjukdomstillstånd så som diabetes och magsjuka (diarré och kräkningar) kan ge dig akut vätskebrist om du inte tillför tillräckligt med vätska.

När du inte dricker tillräckligt mycket vatten så är kroppen duktig på att återvinna den vätska som finns kvar i kroppen.

Till exempel kommer kroppen suga åt sig den vätska som finns i avföringen i tarmen och återföra den vätskan i cirkulation!

Detta är ofta orsaken till förstoppning och skapar en toxisk miljö i kroppen.

Hur kan jag motverka vätskebrist?

Enkelt! Drick vatten…

Du får i dig vätska både genom att dricka vatten men även genom maten du äter. Ät gärna frukter och grönsaker som är rika på vätska så som gurka och vattenmelon.

Nyplockade frukter och grönsaker innehåller mer vätska än de som lagrats under en tid (som i mataffären) eller legat i kylen.

Om du ofta äter torkad eller väldigt salt mat eller äter det i stora mängder behöver du tillföra extra vatten.

Men det är inte bara brist på vätska som är problemet utan balansen av elektrolyter är också väldigt viktigt för att kroppens funktioner ska fungera som de ska.

Elektrolytbalans – Gör din egen vätskeersättning

Vanligt dricksvatten innehåller inte elektrolyter.

Elektrolyter är kort sagt salter som bär en elektrisk laddning och ser till att många viktiga funktioner i kroppen funkar som de ska.

När du svettas förlorar du salter och mineraler som kan orsaka att du blir uttorkad, överhettad och i bästa fall ge dig otrevlig symptom så som huvudvärk men i värsta fall vara direkt livshotande.

Visste du exempelvis att du under ett intensivt träningspass kan svettas ut upp till 1 gram kalium per dag?

Det motsvarar en tredjedel av det dagliga behovet!

Så under mycket varma dagar eller intensiv träning kan du förebygga uttorkning och mineralbrist genom att dricka vätskeersättning.

Dessa kommer i olika former såsom brustabletter och sportdrycker, inte sällan i kombination men smakförstärkare, socker, sötningsmedel och färgämnen.

Det gillar inte vi!

Kokosvatten är ett naturligt och smidigt sätt att fylla på med elektrolyter, men för många blir detta en ganska kostsam historia.

Så istället kan du testa en SUPERENKEL elektrolytdryck!

Nej, mer behövs faktiskt inte, skaka runt och drick.

Varför ska du då använda ORAFFINERAT havssalt?

Jo, av den enkla anledningen att vanligt bordssalt inte innehåller några mineraler och därför är helt meningslöst. Bordssalt har istället motsatt effekt och kommer istället torka ut dig ytterligare.

För dig som vill ha lite mer spänning finns det numera även riktigt bra elektrolytpulver i olika uppfriskande smaker, du kan läsa mer om detta i vårt test här:

Men hur mycket vatten ska jag dricka per dag?

Det finns inget riktigt bra svar på den frågan eftersom det kan variera utifrån många olika faktorer så som ålder, vikt, aktivitetsnivå, väder, vad för typ av mat du äter och så vidare.

En vanlig rekommendation brukar vara omkring 8 glas vatten per dag men det tycker jag är en väldigt luddig rekommendation.

Själv använder jag mig av följande uträkning jag fick lära mig under min utbildning som holistisk hälsocoach.

Din kroppsvikt (kg) x 0,033 = antal liter vatten per dag.

Uträkningen för min egen del blir då: 70 kg x 0,033 = ca 2,3 liter per dag.

Det ligger ungefär i linje med vad jag uppskattar att jag dricker varje dag. Dagar då jag tränar eller det är varmt blir det mer.

Slutligen, undvik plastflaskor!

Plastflaskor innehåller en mängd olika kemikalier som kan läcka ut i dricksvattnet som sedan kan skapa stor skada i kroppen. Den vanliga kemikalien BPA (Bisfenol A) kan påverka hormonet östrogen hos både män och kvinnor.

Undvik att dricka vatten ut plastflaska, välj hellre en flaska i metall såsom denna från Klean Kanteen.

3 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Markus

    Hej! Jag lider av sjukdomen hyperhidros. Den gör att jag svettas kopiöst mycket, speciellt under perioder när jag inte får behandling på Svettkliniken. Hur mycket ska jag dricka? Vad rekommenderas? Tacksam för svar

    Svara

    • gravatar Sven-Göran Persson

      Brukar springa 8 km i vecken är 78 år.Men nu efter 6 km blir jag så trött att jag får tag i lyktstolpar för att inte ramla om kull. Har sprungit i 50 år. Kan det vara vätskebrist

      Svara

      • Hej, det är väldigt svårt att säga vad det kan bero på. Det kan självklart vara vätskebrist men det kan också ha helt andra orsaker från allergi, vanlig trötthet till tecken på någon sjukdom. Om det håller i sig bör du kolla upp det.

        Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*