fbpx

Hur stress påverkar sköldkörteln och hypotyreos

Stress och nedsatt sköldkörtelfunktion, hypotyreos, går hand i hand. Hur och varför det gör det kommer du få veta i denna artikeln.

Men för att ge dig en liten försmak så kommer artikeln att handla om hormoner.

Mer specifikt om hur olika hormon interagerar med varandra och hur långvarig stress kan påverka hormonproduktionen negativt.

Vi tar och börjar titta närmare på binjurarna, dessa är otroligt viktiga som du snart kommer bli varse om…

stress-hypotyreos

Binjurarnas funktion

Binjurarna är små körtlar som sitter ovanpå njurarna. Dessa körtlar är ansvariga för att producera diverse hormon, till exempel stresshormonet kortisol, men även en viss del könshormon.

Hormon är kroppens signalsystem. Hormon används för att reglera olika processer i kroppen till exempel får de dig att sova om natten och får dig att vakna på morgonen. Hormon styr mättnadskänsla, hunger, muskeltillväxt och mycket mer.

Hormon påverkar varandra, om ett hormon börjar hamna ur balans kommer de andra snart att följa efter.

Stress kan orsaka symptom på nedsatt sköldkörtelfunktion utan att det faktiskt är något fel på sköldkörteln i sig. För att förbättra sköldkörtelns funktion är det därför viktigt att ta itu med grundorsaken till problemet vilket i detta fallet är stress.

Binjurarna utsöndrar kortisol som nämnts tidigare. Hög eller låg nivå av kortisol som orsakats av kronisk stress kan orsaka hypoglykemi, för lågt blodsocker. Men det kan också orsaka hyperglykemi, för högt blodsocker, eller både hypo- och hyperglykemi.

Om blodsockret är ur balans, skiftar mellan högt och lågt, kan det ge liknande symptom som hypotyreos.

För utom denna indirekta påverkan som stress har på sköldkörteln och hypotyreos finns det ett mer direkt sätt som stress kan påverka.

HPA-axeln

HPA-axeln är ett komplext kommunikationssystem mellan hypotalamus som finns i hjärnan, hypofysen som också finns i hjärnan och binjurarna som sitter ovanpå njurarna. Denna kommunikation är viktig för att reglera allt från kroppsvärme, humör till energiförbrukning.

Kronisk stress har som resultat att funktionen hos hypotalamus och hypofysen blir försämrad. För att förstå hur detta påverkar sköldkörteln behöver vi titta närmare på hur hormonproduktionen till sköldkörteln fungerar.

Produktion av sköldkörtelhormon

När kroppen behöver skapa mer sköldkörtelhormon börjar hypotalamus att producera tyreotropinfrisättande hormon, även känt som TRH. Om du kommer ihåg att jag skrev att hormon påverkar varandra så kommer du förstå varför nu.

produktion av sköldkörtelhormon

TRH signalerar hypofysen att producera tyreoideastimulerande hormon, även kallat sköldkörtelstimulerande hormon och förkortas TSH.

Precis som det låter har TSH som uppgift att stimulera sköldkörteln att i sin tur producera två olika hormon,  T3 och T4. De produceras i ett förhållande där endast ca 7% är T3 och  ca 93% är T4.

Anledningen till varför det procentuella förhållandet är viktigt kommer vi till nu.

T3 är det aktiva sköldkörtelhormonet och T4 är det inaktiva. T3 är det hormon som kroppen kan använda för att reglera ämnesomsättningen medans T4 kräver en konvertering till T3 innan det kan användas.

En del av T4 kommer att konverteras i levern. En del kommer bilda hormonet rT3, även kallat omvänt T3 vilket är ett inaktivt sköldkörtelhormon som kroppen inte kan använda. En del av T4 kommer konverteras i magen och resten kommer skickas ut till hjärnan, nerver och vävnader.

Hur stress påverkar sköldkörteln

Eftersom stress kan försämra funktionen hos hypotalamus och hypofysen kommer produktionen av sköldkörtelhormon att påverkas. Till exempel kan produktionen av TSH minska på grund av de inflammatoriska cytokiner, små proteiner, som utsöndras vid stress.

Inflammatoriska cytokinerna nedreglerar de signaler som skickas i HPA-axeln. Den inflammatoriska responsen från stress påverka också konverteringen av T4 till T3.

Vidare påverkar stress också mag- och tarmhälsan. Om du kommer ihåg så konverteras en del av T4 till det aktiva homronet T3 i magen. Om mag- och tarmhälsan inte är bra kan denna konvertering bli lidande.

Kronisk stress har även en negativ effekt på immunförsvaret. Tarmväggen är en viktig del av immunförsvaret och kan börja släppa igenom osmälta matpartiklar ut i blodomloppet om den blir försvagad. Om det händer kommer det orsaka ett inflammatoriskt svar där immunförsvaret börjar attackera de främmande partiklarna i blodet.

Sker detta upprepade gånger är risken högre för att utveckla den autoimmuna versionen av hypotyreos kallad Hashimoto’s. Hashimotos innebär att det egna immunförsvaret börjar attackera sköldkörteln.

Inflammation i kroppen kan göra receptorerna på cellerna mindre mottagliga för sköldkörtelhormon vilket kan liknas vid insulinresistens, där cellerna helt enkelt slutar svara trots att det finns hormon i blodet.

Trots att medicin ges för hypotyreos och blodvärdena är normala så kan symptomen för hypotyreos kvarstå på grund av att cellerna inte använder sig av det hormon som faktiskt finns i blodet. Intolerans mot olika ämnen så som gluten kan vara en bidragande faktor till att cellernas receptorer slutar svara. 

Förhöjda nivåer av kortisol till följd av kronisk stress försämrar leverns förmåga att göra sig av med överskott av östrogen. Överskott av östrogen stimulerar en ökning av proteinet tyroxinbindande globulin, TGB, vilket är det proteinet som transporterar runt T3 i kroppen.

Det viktiga i detta sammanhanget är att under tiden T3 blir transporterat är det inaktivt. För att T3 ska bli aktivt igen måste det bryta sig loss från TGB vilket sker i lägre grad när TGB-nivån är hög.

Förutom stress kan TBG nivåerna öka till exempel vid användandet av P-piller vilket i sin tur kan påverka din sköldkörtel.

Rekommenderade kosttillskott vid stress

  • Zink –  bidrar till produktionen av flera vitala hormoner, däribland sköldkörtelhormon och används för att lugna binjurarna. Zinkbrist kan uppstå som ett resultat av långvarig stress, här kan du läsa mer om vilka symtom som kan indikera att du lider av zinkbrist.Välj ett tillskott av zink är det viktigt att det innehåller pikolinsyra. Pikolinsyra krävs för att kroppen ska kunna ta upp zinktillskottet. Vi rekommenderar det här zinktillskottet.
  • Magnesium – Magnesium hjälper till med energiomsättning, brist på detta kan orsaka utmattning och nedstämdhet. Börja med 1 kapsel/dag.
  • B-vitaminkomplex – högdoserat tillskott av B-vitaminer som innehåller bl.a. B5, B6, B12 som hjälper till att motverka trötthet och ingår i celldelningsprocessen.
  • C-vitamin – tillskott som innehåller C-vitamin tillsammans med bioflavonoider. Kraftfull antioxidant som bl.a. är direkt involverad i produktionen av kortisol. Börja med 1000 mg/dag.
  • Holistic StressBalans -Innehåller adaptogena örter som kan hjälpa vid stress.
  • Ashwaganda – är en adaptogen ört som har visat mycket positiva resultat för stresshantering. Läs gärna vår köpguide där vi listar de bästa tillskotten av ashwaganda.

Avslutning

För att detta inlägget inte ska bli allt för långt och invecklat så avrundar jag här. Poängen som jag hoppas att jag fått fram är att stress påverkar väldigt mycket i våra kroppar och är till grund för många hälsoproblem.

Det är därför viktigt att du tar tid för lugn och återhämtning och gör dig av med sådant som stressar dig. Så jag uppmanar dig att tänka efter en extra gång innan du tar på dig för mycket och lever livet hög på stress, för är det verkligen värt besväret i slutändan?

Resurser

Why Do I Still Have Thyroid Symptoms When My Lab Tests Are Normal – Datis Kharrazian

5 ways that stress causes hypothyroid symptoms – Chris Kresser

15 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Michelle

    Alltså tack. Tack för bra information. Nu börjar pusselbitar falla på plats. Det hela började med ont i magen, trodde det va stress men det visade sig att jag är glutenintolerant. Nu ett halvår senare fick jag reda på att jag ligger nära underfunktion av sköldkörteln. Sen detta hände mår jag även dålig av mina p-piller (östrogen ju) nu har jag slutat med dom och bl.a. mina sköldkörtelvärden är mycket bättre!

    Och min läkare säger att de inte finns nån koppling ha ha. Ibland tror jag att vi hälsointresserade vet bättre!

    Svara

  2. gravatar lilli-anne ström

    Tips på någon bra näringsrådgivare i Örebro som kan helheten o kan göra provtagning osv. Har npf svårigheter o är konstant stressad

    Svara

  3. gravatar Niclas

    Hur påverkas en person av stress, som går helt på Levaxin och inte har någon sköldkörtel? Jag antar att vissa av försämringarna i nedbrytningen kvarstår, men annat?

    Svara

    • Stress påverkar mycket mer än bara sköldkörteln. Det kan vara allt från försämrad matsmältning till nedbrytning av muskelvävnad etc. Överdriven stress kommer visa sig där din svaga länk är och det skiljer sig åt för olika personer.

      Mvh Johan

      Svara

  4. gravatar Johan

    Först vill jag tacka för informationen i dessa tre inlägg om utbrändhet. Din kunskap kring ämnet är mer omfattande än samtliga läkare jag träffat.

    Jag lider själv av utbrändhet sedan tre år tillbaka.

    Det konstiga är att jag egentligen inte känner trötthet överhuvudtaget. Däremot har jag svårt att ta tag i saker och det knyter sig i magen så fort jag ska försöka tänka logiskt. Jag har tom stora problem att hjälpa min nioåriga dotter med hennes matematikuppgifter.

    Det som skrämmer mig mest är minnesproblematiken. Har obefintligt korttidsminne, Nu har det gått så långt att jag börjat glömma bort händelser som skett innan min utbrändhet. Det känns som om jag snart glömt allt jag någonsin varit med om och all kunskap jag samlat på mig under min 41 år. Allt ifrån mina barns födelse till hela min långa akademiska utbildning och all arbetserfarenhet.

    Din tekniska (fysiologiska) kunskap kring utbrändhet ger mig en förhoppning att du kanske kan svara på några funderingar som jag inte hittat svaret på.

    Tror du att bortglömda minnen kommer tillbaka med tiden (allt eftersom kroppen återhämtar sig) eller är det mer eller mindre borta för alltid ?

    Kan långvarig utbrändhet leda till permanenta hjärnskador ?

    Skulle bli oerhört tacksam för din input kring detta.

    MVH Johan M

    Svara

    • Hej Johan,

      Korttidsminnet är det som främst påverkas av stress. Sömn är väldigt viktigt för att organisera och spara minnen och personer som har problem med utbrändhet har ofta sömnproblem, därav kan det uppstå problem med att komma ihåg saker. Koncentrationssvårigheter är även det en faktor för att kunna komma åt sina minnen. De flesta av oss känner till den där temporära minnesförlusten som uppstår när man utsätts för stark stress t.ex. i en situation där du ska sitta i “heta stolen” i en frågesport på tv och är nervös och inte kan komma på svaret till ens de lättaste frågorna.

      När det kommer till minnesproblematik kan det ligga på olika steg. 1. Uppfatta/analysera information och sparas i arbetsminnet (korttidsminne). 2. Bearbeta och spara information i långtidsminnet. 3. Hämta upp information från minnet vid ett senare tillfälle.

      Ditt problem kan ligga i något eller flera av dessa steg. Om man är för tankspridd kanske informationen som hämtas in i steg 1 aldrig sparas i arbetsminnet, detta kan t.ex. vara att du glömmer var du la dina bilnycklar. Brist på sömn är det som främst påverkar steg 2 och om minnena aldrig lagras är de försvunna. Problem att hämta upp minnen kan bero på flera olika saker men brist på koncentration är en vanlig faktor, då finns dina minnen lagrade och går att komma åt så fort du återigen lärt dig att hämta upp dom.

      Om stress kan leda till permanenta hjärnskador vet jag inte. Det går dock att se förändringar på olika delar av hjärnan, t.ex. de delar som är ansvariga för minnen, när den utsätts för långvarig stress.

      Vissa av dina minnen kan vara försvunna men de som du en gång har sparat i långtidsminnet bör vara kvar om du inte utsatts för ett trauma som skadat din hjärna. Du bör snarare ta det lugnt, stressa ner, meditera och försöka att minnas saker i lugn och ro. Om du inte regelbundet hämtar upp gamla minnen kan det ta tid att komma ihåg det, ibland behöver man lite repetition så kommer det tillbaka igen.

      Ta dig regelbundna lugna promenader i skogen, sitt vi en strand och titta ut över vattnet eller något liknande så ska du nog se att i takt med att du stressar ner och återhämtar dig kommer ha lättare att komma åt och spara dina minnen.

      All lycka!

      /Johan

      Svara

  5. gravatar Elin

    Hej
    Vilken bra förklaring du ger?? jag lever med hashimoto och vet att det är många med mig som gör det. Nu efter 6 år har jag kommit underfund med hur jag mår som bäst. Jag utesluter alla typer av stärkelse samt att jag äter euthyrox. Det är en svår kamp att ta sig igenom med allmänläkare som inte alltid är då bra på just detta. Tack för ett bra inlägg!! Elin

    Svara

  6. gravatar Annika

    Tack för bra inlägg! Vad säger du om lågkolhydratskost som bra kost för att få igång sköldkörtel? Tycker man kan läsa både positivt och negativt. Vilken kost rekommenderar du?

    Svara

    • Varsågod Annika.

      “Är lågkolhydratkost bra för att få igång sköldkörteln?”. Det beror på, svaret till denna frågan är inte svart eller vit som det mesta när det kommer till kost och hälsa. Vi är alla individer så generella råd kan vara lika förödande som de kan vara hjälpsamma. Lågkolhydratkost är bra på att stabilisera blodsockret, stora variationer i blodsockernivån skapar stress i kroppen och kommer i sin tur påverka andra hormon så ur denna aspekten är lågkolhydratkost bra. Men å andra sidan så kan det bli tvärtom för vissa personer, alla klarar inte av en strikt lågkolhydratkost. Bristen på kolhydrater kan då bli en stress om den specifika individen inte är så bra på att använda fett som sin primära energikälla. Protein och fett kräver mer matsmältningskraft än kolhydrater och om individen har ett svagt matsmältningssystem kan en fett/proteinrik kost överbelasta systemet för att uttrycka mig enkelt.

      “Vilken kost rekommenderar du?”. Riktig mat, dvs näringsrik mat, utan tillsatser som är minimalt processad. Förhållandet mellan olika makronutrienter (protein, fett, kolhydrater) kan behöva justeras under resans gång men att hålla blodsockret på en jämn nivå är kritiskt. Sen behöver man ta eventuella intoleranser i beaktning med mera för att vidare anpassa kosten men grunden ligger i riktig mat.

      Svara

  7. gravatar Mia

    Ursäkta mina frågor om jag inte är jätteinsatt (än), men jag vill så gärna hitta en väg framåt!
    Det här är så intressant, jag har precis börjat orka ta tag i detta efter att ha ätit levaxin i snart 20 år. Har fått ökad dos efter två graviditeter. Har svårigheter att gå ner i vikt, och misstänker starkt att det finns ett samband mellan min kost, Levaxin och vikten. Dessutom är jag överaktiv, sitter aldrig still, är väldigt sällan trött – inget hänger ihop!
    Ingen allmänläkare lyssnar på mig, jag bad t ex om hjälp för att kunna få tips om rätt kost för mina problem.. Men man pratade bara allmänt om träning!
    Finns det ngn i Sthlms-området som kan hjälpa mig med detta?

    Svara

  8. gravatar Agnetha Carlsson

    Läste om hur stress kan påverka bl a hypofysen. Det blev en ahaupplevelse för mig då jag var med om en väldigt stressande upplevelse för fem år sedan. Enligt läkarna har jag hypertyrios och de vill förstöra sköldkörteln. Jag känner att det inte är den som orsakar det hela och vägrar. Får nu ingen hjälp någonstans.Undrar hur man kommer tillrätta med det låga TSH värdet och zytokinerna?

    Svara

  9. gravatar Stina

    Jättebra information
    Tack så mycket ville jag bara säga??

    Svara

    • Tack för att du tog dig tid att kommentera 🙂

      Svara

  10. gravatar Maria

    Hej! Jag är en 21 årig tjej som haft svåra problem med magen + stress. Mina sköldkörtelvärden hösten 2019 efter stress var följande: TSH: 3.3, T4: 16. I maj 2020 hade jag gått ner mkt i vikt på kort tid men TSH låg då på 1,8. Nu i feb 2021 tog ja prover igen och TSH låg på 3,6 och T4 på 11! Jag är väldigt rädd för att få hypoterios, finns det någonting jag kan göra för att förebygga det. Kan värdena reglera sig utan levaxin? Jag väger fortfarande för lite kan det ha något med saken att göra. Jag tar ashwagandha. Väldigt tacksam för svar!!

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*