fbpx

Vilket salt ska jag välja – vilket salt är nyttigast?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Salt är en mineral som har många viktiga funktioner i kroppen men som även fungerar som en viktig smakförstärkare till maten vi äter. Det finns många olika typer av matsalter att köpa, allt från vanligt bordssalt till oraffinerat havssalt och örtsalt men vilket salt är nyttigast?

Vi rekommenderar:

Fortsätt läsa för att lära dig mer om olika typer av salt.

Raffinerat och oraffinerat salt

Om du tittar närmare på innehållsförteckningen på de olika salterna som sälj i matbutiken kommer du märka att det sällan någon större skillnad på dom. Anledningen till det är för att de salter som säljs i mataffären oftast är raffinerade till den grad att de tillslut blir likvärdiga vare sig det är kemiskt framställt salt, flingsalt, örtsalt eller havssalt.

I korthet är skillnaden mellan oraffinerade salter, till exempel oraffinerat havssalt, och raffinerat bordssalt att det senare saknar majoriteten av de grundämnen som annars naturligt förekommer i oraffinerade salter.

Anledningen till att vanligt raffinerat bordssalt tappar flera näringsämnen beror på att saltet renas och tvättas, detta ger i sin tur ett vitt salt som ska tilltala konsumenten att köpa det men det gör även att flera viktiga näringsämen försvinner. Av den anledningen är oraffinerade salter att föredra eftersom de innehåller en bättre balans av diverse närings- och spårämnen.

Oraffinerat havssalt eller oraffinerat bergssalt så som himalayasalt är inte vitt utan kan en lätt grå ton om det är havssalt eller lite lätt rosa om det är himalayasalt. Det som också särskiljer raffinerat och oraffinerat salt är att det oraffinerade saltet är lite lätt fuktigt och kan klumpa sig något.

Personligen gillar vi keltiskt havssalt framför Himalayasalt men det är i slutändan en smaksak. Vi har inte hittat något som tyder på att det ena oraffinerade saltet är betydligt nyttigare än det andra.

Fördelen med att använda oraffinerat salt är att det krävs mindre salt på maten för att ge mycket smak. Oraffinerat salt kostar mer än raffinerat bordssalt men du behöver å andra sidan använda betydligt mindre av oraffinerat salt vilket också är ett nyttigare salt.

Olika typer av salter

Bordssalt 

Bordssalt är även känt som vakuumsalt och består av nästan 100% natriumklorid (NaCl). Det framställs genom att pumpa ner vatten i stora saltfyndigheter. Vattnet löser upp saltet till en saltlösning, denna saltlösning renas sedan med kemikalier och kokas under tryck eller vakuum för att få ut ett rent salt.

Oraffinerat Havssalt

Havssalt utvinns genom att avdunsta vatten från grunda dammar som sedan tvättas, torkas och silas. Havssalt innehåller endast ca 86% natriumklorid och resten är andra typer av grundämnen så som magnesium, kalcium, selenium och järn. De extra näringsämnena i havssalt sägs bidra till den fylligare smaken som havssalt ger i jämförelse med vanligt bordssalt. Oraffinerat havssalt kommer kännas fuktigare än vanligt salt på grund av att koncentrationen av natriumklorid är lägre.

Men det kan finns en baksida med havssalt också. Det handlar inte om havssaltet i sig utan om produktionen. Risken finns att det saltet du köper i mataffären är renat från sina mineraler för att uppnå en nivå av minst 97,5% natriumklorid eller det som salttillverkarna kallar livsmedelskvalitet.

Himalayasalt (bergssalt)

Det som gör himalayasalt unikt är dess rosa färg, detta salt bryts i gruvor högt uppe i bergen i Himalaya. Saltet bildades när urhaven torkade ut och har lagrats i bergen i över 200 miljoner år. Det som ger himalayasaltet dess rosa färg kommer från orenigheter och saltets naturliga innehåll av diverse grundämnen. Himalayasalt innehåller mycket små mängder jod så det är ingen bra idé att enbart förlita sig på himalayasalt för sitt dagliga jodintag. Genom att variera mellan både oraffinerat havssalt, så som keltiskt havssalt, och himalayasalt kan du få i dig lite extra jod.

Bland de mineraler och spårämnen som finns i himalayasalt hittar man bland annat magnesium, zink, bor, litium, kalium, järn och kalcium.

Finns det jod i oraffinerat havssalt?

Det finns en liten mängd naturligt förekommande jod i oraffinerat havssalt men det är ingen bra idé att enbart förlita sig på salt som sin primära källa till jod.

Om du äter en varierad kost som bland annat innehåller fisk, skaldjur och ägg får du naturligt i dig jod. Du kan även komplettera med alger så som kelp och/eller korngräs för att få i dig extra jod.

Vilket salt är nyttigast?

Det salt som vi rekommenderar är oraffinerat keltiskt havssalt. Anledning till den rekommendationen är att keltiskt havssalt har en god sammansättning av olika grundämnen så som magnesium och lämpar sig betydligt bättre till personer med högt blodtryck som annars ombeds undvika salt. I keltiskt havssalt får du i dig mineraler så som magnesium, järn och zink vilket inte finns i de flesta raffinerade salterna och om det finns är det endast små spår kvar, resten försvinner i reningsprocessen.

En annan fördel med att använda oraffinerat havssalt, utöver den näringsmässiga anledningen är att det smakar mer. Det betyder att du inte behöver använda lika mycket salt när du lagar mat så saltet varar längre.

Du hittar keltiskt havssalt här

Himalayasalt är också ett bra alternativ på ett oraffinerat salt, mängden av olika grundämnen skiljer sig dock lite mot keltiskt havssalt.

Du hittar himalayasalt här.

I en studie jämfördes näringsinnehållet mellan olika typer av salt, den visade på att keltiskt havssalt har ett litet övertag över himalayasalt och ett betydande övertag mot vanligt bordssalt. [källa]

vilket-salt-ar-nyttigast

Viktigt att tänka på är att de näringsämnen som finns i salt är i mycket små mängder, du behöver äta otroliga mängder salt för att få i dig dagsbehovet av diverse mineraler. Även om salt bara används i mindre mängder och inte ansvarar för det huvudsakliga intaget av mineraler så är det ändå bättre att välja ett salt oraffinerat salt som innehåller mindra natrium och mer av andra näringsämnen för att bidra till kroppens välmående.

9 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Nihal

    Med tanke på att haven i världen är väldigt kemisk smutsiga är det verkligen en bra idé att använda oraffinerad havssalt undrar jag.

    Svara

    • Det är en bra sak du tar upp och jag har själv funderat på samma sak tidigare. Världshaven är förorenade, vissa mer än andra så allt som kommer ur havet kommer ha mer eller mindre föroreningar i sig. Gifter och kemikalier lagras främst i fettvävnad vilket gör att fet fisk (lax, makrill) innehåller med kemikalier än fisk med lite fett (torsk) Salt innehåller inget fett så gifterna lagras inte i saltet dock kan det givetvis följa med små mängder som “fastnat” på saltkornet när det torkar men det är ingenting jag oroar mig för. Saltet genomgår också tester för att se att det uppfyller livsmedelskraven och de andra hårda kraven som krävs för diverse ekologiska certifieringar.
      Mvh Johan

      Svara

  2. gravatar Ida Nylund

    Jag tänkte också på kristallsalt (bergssalt/himalayasalt/rosensalt), vad anser du om det?

    Svara

  3. gravatar Anneli Kimling Björkman

    Hej!
    Jag har använt Sel Main de l´ Atlantique från Danival en längre tid och trott att det var samma sak som Keltiskt salt.
    Vet ni om det är likvärdig?
    Så här står det på deras hemsida:
    DANIVAL har erbjudit Atlantic salt sedan 1990, otvättad, obehandlad, oraffinerad.
    Beläget i hjärtat av en naturpark, salt våtmarker i Cadiz vikar producera en något grå salt, skördas manuellt enligt den traditionella metoden.
    Det är resultatet av ett förfäders kunnande som vår malaria partner har permanens i 3 generationer.
    När skördas, är atlantisk salt naturligt torkade i solen.

    Svara

  4. gravatar Anders

    Hur ställer ni er till det spanska saltet som utvinns ur saltsjöarna längs Costa Blanca? Escama de sal marina natural, vilket påstås innehålla 187mg magnesium/100d salt

    Svara

  5. gravatar D J

    Vad innehåller salt?

    Salt består av Natriumklorid, NaCl. Natriumklorid är alltså en sammansättning av Natrium och Klor.

    Vanligt bordssalt är berikad med Jod (himalayasalt är inte berikad med jod) då brist av just Jod kan förorsaka sjukdomen struma.

    Himalayasalt färg kommer från små mängder järn. ( för daglig behov av järn en vuxen människa måste äta 0.5kg himalayasalt ). Broccoli och andra grönsakerna har mer järn än himalayasalt.

    Det finns ingen forskning som säger att himalayasalt är bättre för hälsa än vanligt bordssalt.

    Himalaysalt utvinns under tvivelaktiga förhållanden.
    Ni väljer själva

    P.S. Slösa inte pengar på dyr salt ni får bättre skydd med vanlig jod berikad bordssalt.

    Svara

    • gravatar Håkan Pettersson

      Om man nu ska tänka optimistiskt, så sparar man in på risgryn då man köper billigt salt dessutom! Då man får antiklumpmedel på köpet. Att det härstammar från cyanid har nog ingen betydelse trots att det inte får användas i något livsmedel, förutom salt då! Som sedan används i nästan allt! Har ett grovsalt som innehåller både E 535 och E 536 .Fast man kan läsa att endast finsalt får innehålla dessa. Så det blir lite kryptiskt. Speciellt då salt får användas och används i de flesta maträtter. Dr Suneel Dhand tar i dag upp tokigheterna kring innehållet i dagens livsmedel, och hur det sakta förstör vår hälsa. Han nämner dock inget om saltets E tillsatser, men mycket annat som man kanske borde tänka på. I dag, 1 April (inget skämt) så har han på 5 timmar fått 25 000 visningar. https://www.youtube.com/watch?v=ZcyRyuMJLxE .. 11 minuter lång..

      Svara

    • gravatar Joakim

      Det handlar mer om att de flesta salterna i butik innehåller en massa E-ämnen och hur de kemiskt behandlar saltet. Jag ser det personligen som skillnaden mellan diverse matoljor vs extra virgin olivolja.

      Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*