fbpx

Ska jag köpa vildfångad, ekologisk eller konventionellt odlad lax?

Det har nyligen uppdagats i media att den odlade laxen som säljs i svenska matbutiker inte är så nyttig som det propageras. Detta är egentligen inget nytt utan togs upp redan 2013 då norska forskare varnade för höga halter av kemikalier i odlad lax. [1]

Under några år tidigare hade den norska laxindustrin drivit en lobbykampanj med mål att få EU att ändra de rådande gränsvärdena gällande kemikalier i odlad lax. Lobbykampanjen var lyckad vilket gjorde att EU gav Norge tillåtelse att använda halter av till exempel bekämpningsmedlet Endosulfan som var 10 gånger högre än innan. [2]

Kemikalier i laxodlingarna

Endosulfan är ett insektsgift som enligt världshälsoorganisationen WHO frekvent kan orsaka akut bekämpningsmedelsförgiftning och även dödsfall. [3]

Lax är väldigt känsligt mot vattenburet endosulfan, till exempel från jordbruk och industrier, men i ett utlåtande från EFSA, ansvariga för matsäkerheten inom EU, som sammanställt studier kring endosulfan i foder visade på att ge endosulfan genom foder inte utgör samma risk som vattenburet endosulfan.

Dock har studierna som EFSA tagit del av försökt minimera spridningen av endosulfan i vattnet från foder och avföring från laxen. [4 , 5]

Här passar jag på att lägga in en personlig fundering och frågeställning.

Om forskarna försökte minimera exponeringen av endosulfan i vattnet från fodret och laxens avföring, hur hade det påverkat resultatet om de gjort testet i en mer öppen miljö så som den odlade laxen faktiskt lever?

För i odlingskorgarna kommer fodret i kontakt med vatten och avföring från laxen kommer också finnas närvarande och eftersom vi vet att endosulfan främst sprids genom vatten hur kommer det då påverka laxen och dess upptag av kemikalien?

Vid konventionell odling används bekämpningsmedel och kemikalier som ett sätt att maskera ett underliggande problem. Olika typer av ogräs på en åker symboliserar att jorden är i obalans och behöver tillskott av specifika näringsämnen men tas itu med hjälp av ogräsmedel.

Laxlöss är ett problem som kan uppstå i laxodlingar vilket kan vara ett resultat av att fisken lever för tätt i odlingskorgarna, även detta problem maskeras med hjälp av bekämpningsmedel.

I odlad lax finns det förutom endosulfan en rad andra kemikalier som är kopplat till cancer hos människor. Fyra av de värsta kemikalierna som hittats är polyklorerade bifenyler, dioxiner, insektsmedlet dieldrin och toxaphene. [6]

Vilket foder får odlad lax?

Det är en fråga som jag tycker är högst intressant men det är en fråga som inte är enkel att besvara.

Laxen ges olika foder beroende vilket stadie den har uppnått av sin växtcykel. När laxen är yngel ges den levande plankton men allt eftersom den växer byts plankton ut helt mot torrfoder. [7

På laxodlingar i Chile vilket är världens andra största producent av odlad lax efter Norge används omkring 5-10% sojamjöl i fodret tillskillnad från Norge där upp emot en fjärdedel av fodret består av importerat sojamjöl från sydamerika.

Tidigare bestod den odlade laxens foder främst av fiskmjöl vilket är malda fiskrester men idag har användningen av fiskmjöl sjunkit till fördel för sojamjöl trots att sojamjölets näringsprofil är långt under laxens kostkrav [8].

Hur var det för 20 år sedan?

För 20 år sedan bestod fiskfodret uteslutande av fiskmjöl och fiskolja, idag består det av 30% marint och 70% vegetabiliskt. En anledning till denna förändring berodde på den starka kritiken som fiskodlarna fick på grund av all den småfisk som var tvungen att fiskas upp för att mata den odlade laxen [9].

Den vegetabiliska delen av den odlade laxens foder består till största del av koncentrerat sojaprotein, rapsolja och vete. Lax är allätare och äter olika sorters föda under sitt liv men en brist på oprocessad föda kan vara en orsak till varför den odlade laxens fettsyraprofil, förhållandet mellan omega-3 och omega-6, är sämre jämfört med vild lax. [9].

Det verkar som att ett alternativ när det kommer till fiskens foder skulle vara att gå tillbaka till hur det var innan med uteslutande fiskmjöl för att få en näringsrikare lax. Dock fick fiskeindustrin hård kritik för mängden småfisk som krävdes för att mata den odlade laxen. 

År 2007 användes i Norge ca 2,5 miljoner ton vildfångad fisk för att producera 830 000 ton odlad fisk. [10] Det betyder att det fiska upp mer vild fisk som går åt till att odla fisk än vad som bli föda för människor.

Ska jag köpa vildfångad, ekologisk eller konventionellt odlad lax?

Som du kunnat läsa i texten ovan är odling av lax inte ett dugg bättre än konventionell odling eller djuruppfödning på land så om du redan är införstådd i varför man bör köpa ekologiskt vet du säkert redan svaret på frågan om vilken lax du bör köpa.

Att säga att någonting är ekologiskt när det kommer från havet är alltid lite lurigt. Om du letar upp ekologisk lax i affären kommer du oftast se att den är odlad men om du letar upp vildfångad lax kommer det inte stå att den är ekologisk*, hur kan det komma sig?

Havet har inga gränser så kemikalier, plast och andra föroreningar kan enkelt transporteras runt i havet med hjälp av vind och stömmar. Vi kan heller inte styra var den vilda fisken simmar och kan därför inte styra vad den äter eller hur mycket kemikalier den exponeras för.

Ingen användning av kemikalier, kontrollerat ekologiskt foder och tillräckligt stora utrymmen är några av de grundregler som finns hos den ekologiska märkningen Krav men eftersom detta är parametrar som inte går att kontrollera i det öppna havet blir det därför bli missvisande att kalla vildfångad fisk för ekologisk.

*Det finns ekologiska vildfångade fiskar som är certifierade enligt Kravs regler. De reglerna handlar dock om hur fisken är fångad och inte om hur den lever eller vad den äter för foder.

När det kommer till att handla fisk rekommenderar vi här på Hälsa som livsstil prioriteringsordningen nedan.

1. Vildfångad lax

Vildfångad fisk kan leva fritt i sin naturliga miljö, den kan äta det den är skapt för att äta och simma på det sättet den är tänkt att simma och på så sätt växa upp till en näringsrik fisk för dig att äta. Vildfångad fisk är därför det bästa alternativet. Problemet är dock att det i vissa fall kan vara svårt att få tag på och även här spelar vattnet som fisken levt i roll.

Vildfångad svensk lax innehåller höga halter miljögift, dioxin och PCB och bör undvikas. Speciellt från fångstområdena Östersjön, Bottenviken, Vänern och Vättern.

Barn, ungdomar, unga kvinnor som vill ha barn i framtiden, samt gravida och ammande rekommenderas att inte äta fet fisk med höga halter av dioxin och PCB oftare än högst 2-3 gånger per år.
– Livsmedelsverket (källa)

Det bästa alternativet när det kommer till vildfångad lax är lax från Alaska. Den typen av lax kan vara svår att få tag på, bästa chansen är att fråga hos din lokala fiskhandlare.

2. Ekologiskt odlad lax

Om du ska köpa odlad lax är ekologisk att rekommendera. För att laxen ska få en ekologisk certifiering gäller det att odlingen följer vissa regler som gäller allt från foder till utrymme i odlingskassarna. Här är några av de regler som gäller för ekologisk fiskodling som är certifierad enligt Kravs standard.

  • Laxlöss bekämpas med läppfiskar. Laxlusen får inte behandlas med kemiska bekämpningsmedel, vilket förekommer i konventionell produktion.
  • Fodret är ekologiskt och hållbart. Det består av ekologiska vegetabilier och fiskrens eller fisk som inte används som människoföda.
  • Inga kemiska färgämnen eller andra konstgjorda tillsatser är tillåtna i fodret.
  • Fiskarna ska ha tillräckligt med utrymme i odlingskassarna för att kunna bilda stim och för att de inte ska skada varandra. Max 10 kilo biomassa per kubik. I konventionell produktion är gränsen 25 kilo per kubik.

Du kan läsa mer om reglerna på Kravs hemsida.

3. Konventionellt odlad lax

Om du inte hittar någon ekologisk eller vildfångad lax och inte vill avstå är konventionellt det sista valet. Som du kunnat läsa lite om i det här inlägget bedrivs fiskodling på ett minst sagt tvivelaktigt sätt där diverse kemikalier används i fiskodlingen för att bland annat bekämpa laxlöss och laxen ges foder bestående främst av soja, rapsolja och vete vilket ger en mindre näringsrik fisk. Sist jag kollade växte varken soja, raps eller vete i våra hav.

Om du inte redan har läst den här artikeln om konventionell odlad lax rekommenderar jag dig att göra det, den går in lite djupare på vissa saker än vad jag gjort i detta inlägget. Vaken – Norsk lax i blåsväder.

Avslutande ord

Innan jag avrundar den här artikeln tänkte jag tipsa lite om hur vi gör här hemma när vi köper lax. Först följer vi prioriteringsordningen som jag beskrivit här ovan.

Först är det vildfångat, sen är det ekologiskt odlad och tillsist konventionell. Dock finns det ett steg till du kan ta innan du väljer den konventionellt odlade laxen. Det är att helt enkelt välja en annan sorts fisk.

I din matbutik bör du kunna hitta någonting som kallas för pinklax, det är en fisk som påminner mycket om atlantlaxen men är inte riktigt lika fet. Pinklax är vildfångad och är ett bra substitut för konventionellt odlad lax.

29 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Eva

    Tack för en bra artikel, dock är det väldigt svårt med lax. Pinklaxen som är vildfångad är ju ganska mager, så då blir det dåligt med omega-3. Någon annan vildfångad lax är svårt att hitta i butik. Jag bor vid Vänern och där finns ju Vänerlax som ju är vildfångad och lätt att få tag på, men den är tyvärr full av föroreningar och bör inte ätas mer än en gång/månad. Man kanske ska strunta i laxen och äta annan fet fisk typ sill/strömming för att få i sig omega-3.

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Hej Eva,
      Håller med, det är inte lätt att hitta vildfångad lax och den som kommer från insjöar är tyvärr ofta full av miljögifter. För att få i sig omega-3 rekommenderar jag precis som du själv redan skrivit. Äta annan fet fisk t.ex. sill, makrill, strömming och så vidare. Dock är det viktigt att rotera mellan olika källor eftersom fet fisk även innehåller en del miljögifter. Du får dock i dig omega-3 även från bra ekologiskt gräsbetat kött så med en varierad kost får du i dig omega-3 men det kan var bra att ta tillskott så som fermenterad torskleverolja eller liknande.

      Mvh Johan

      Svara

  2. gravatar Lena Nilsen

    Konstigt att Norge skulle få tillstånd av EU Norge är ju inte ens med i EU. Har aldrig sett vildfångad Lax i de mataffärer jag handlar i.

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Men de (Norge) exporterar till länder inom EU och måste därför följa deras regler. Vildfångad lax är inte lätt att få tag på, det är i så fall lokala fiskhandlare som kan hjälpa dig med det. Ibland måste man ta sig ur mataffären, då öppnas en helt ny värld. Besök en fiskaffär och fråga om de kan ta hem till dig, ekologisk lax bör de i alla fall kunna fixa om de inte kan få tag på vildfångad.

      Svara

  3. gravatar Pia

    Hej Johan. Du nämnde torskleverolja. Blir det inte mycket kemikalier m.m i just fiskoljor?. Tack för alla bra inlägg:-)

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Hej Pia,
      Det finns mer kemikalier i feta fiskar så som lax än vad det gör i t.ex. torsk. Torsken är också vild och utsätts inte för det konstanta bombardemang av kemikalier så som odlad lax gör. Men eftersom det finns kemikalier i alla våra hav kommer det givetvis även finnas en viss del i fiskoljan. Men utifrån min kunskap om ämnet är fiskolja från torsk bättre än den från odlad lax. Torskleverolja intas också i små mängder (1/2 – 1 tsk) vilket gör det säkrare än att äta t.ex. konventionellt odlad lax.
      Mvh Johan

      Svara

  4. gravatar Barbro

    Hur är det med det sojaprotein som laxen får, är det månne GMO-soja?

    Svara

    • Mest troligen, inget annat i processen är ekologiskt så därför kan du nog räkna med att sojan är GMO och tungt besprutad.

      Svara

  5. gravatar sofua

    Är Pinklax lika bra som vildlax? Mvh sofi

    Svara

    • Näringsmässigt är de snarlika men pinklaxen innehåller inte lika mycket fett som riktig lax. Vildfångad lax är det bästa alternativet men är svårt att få tag på. Därefter tycker jag personligen valet står mellan ekologiskt odlad lax eller vildfångad pinklax. Pinklax är däremot mycket bättre än konventionellt odlad lax på grund av de ämnena som pinklax INTE innehåller.

      Mvh Johan

      Svara

  6. gravatar Lisa

    Även om vild lax kanske är bäst hälsomässigt så är ju laxen till stora delar röd- och gul-listad, vilket också borde nämnas här. Den fiskas alltså inte hållbart.

    Svara

  7. gravatar Tommy Lilo

    Tack för alla info. Du har inga tips om var det alltid finns ekolax att köpa i Stockholmstrakten eller är det en bristvara?

    Svara

    • Ica Maxi i fiskdisken, där har vi själva köpt några gånger. Annars finns ju Paradiset Matmarknad i Stockholm, de ska bara sälja ekologiska varor vad jag har hört så där bör det finnas.

      Svara

  8. gravatar Berndt Ståhlbröst

    Här föreslås pinklax (onchorhynchus gorbuscha) som ersättning för (ekologiskt) odlad lax.Pinklax är lika lite lax som kyckling är anka.Endast fisk av arten Salmo Salar är och får kallas LAX!

    Svara

    • Du har bevisligen inte läst artikeln ordentligt. Jag citerar: “Först är det vildfångat, sen är det ekologiskt odlad och tillsist konventionell. Dock finns det ett steg till du kan ta innan du väljer den konventionellt odlade laxen. Det är att helt enkelt välja en annan sorts fisk.

      I din matbutik bör du kunna hitta någonting som kallas för pinklax, det är en fisk som påminner mycket om atlantlaxen men är inte riktigt lika fet. Pinklax är vildfångad och är ett bra substitut för konventionellt odlad lax.”

      Svara

  9. gravatar Sarah Nilsson

    På hälsa som livstil står det följande :Barn, ungdomar, unga kvinnor som vill ha barn i framtiden, samt gravida och ammande rekommenderas att inte äta fet fisk med höga halter av dioxin och PCB oftare än högst 2-3 gånger per år.
    – Livsmedelsverket (källa)
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
    Kollar man på Livsmedelsverkets hemsida år 2017 står följande
    Kan man ge sina barn odlad lax?
    Ja, barn kan äta odlad lax. Fisk är nyttig mat – rik på vitaminer, mineraler och bra fett. Därför är det bra om barn äter fisk ofta, gärna 2-3 gånger/vecka. Variera sorterna och välj både feta och magra fiskar.

    Under 2014 gjorde Livsmedelsverket en översyn av halter och intag av dioxiner och PCB från odlad lax. Beräkningar visar att både barn och vuxna kan äta odlad lax flera gånger per vecka utan att nå upp i de nivåer som anses ohälsosamma.

    Svara

    • Hej Sarah,
      Det du tar upp är två skilda saker. Det jag skrivit handlar om vildfångad lax från Östersjön medan det du skriver handlar om odlad lax från Norge. Därav de olika rekommendationerna från livsmedelsverket.

      Svara

  10. gravatar Karin

    Den planerade landodlingen av fisk som ska ligga på västkusten, skulle lax trivas i en sådan miljö? J

    Svara

  11. gravatar Hans

    En bra och trovärdig artikel. Det svårt att välja rätt. Hur är det med Regnbåge (även felaktigt kallade regnbågslax, Oncorhynchus mykiss)?

    Nästan godare än lax. Odlas i mindre skala än den norska laxen på många ställen i Sverige. T.ex. på Fogdö i Roslagen eller uppe i Dalälven).

    Svara

  12. gravatar Tomas

    Så är svenska sjöar lämpliga för fiske? Min familj flyttade från Slovakien till Kalmar. Jag skulle vilja fiska i Öland i sommar. Vänligen ge råd. Är den svenska naturen verkligen ren och fri från kemikalier? tack

    Svara

    • Det enkla svaret är… Nej, den svenska naturen är verkligen inte ren och fri från kemikalier. Du kan fiska hur mycket du vill men om du vill äta fisken får du avgöra själv. Fet fisk innehåller mer miljögifter än mager fisk. Personligen hade jag ätit den fisk jag lyckats fånga själv, men jag är inget vidare på att fiska så det hade inte blivit så många.

      Svara

  13. gravatar Anders Johansson

    Man kan fundera över att problemen med traditionellt norsk odlad lax inte belyses mer i våra största medier. Den säljs i mängder hos alla våra matkedjor och på restauranger. Hur överrensstämmer det med att dom prioriterar hållbarhet som genomlyser allas företags värdegrunder?
    / Anders

    Svara

  14. gravatar Elin

    Finns fryst vildfångad lax på Lidl! Dessutom inte alls dyr!

    Svara

    • gravatar Sascha

      Jag är så skeptiskt på konceptet bra och billigt.
      När det är för bra att vara sant, då är det ju oftast inte sant 🙂
      Finns det något kontroll på deras produkter som bekräftar att det som står på förpackningar stämmer? Det finns hur mycket fusk med mat som helst.

      Svara

  15. gravatar Sascha

    Tack för artikeln. Den var chockerande.
    Är Kalix också i röd zonen? (Dvs. helst undvika).

    Svara

  16. gravatar Pamela

    köper nu mera ekologisk och märk skilnad från olika köpt. Har man gjort tester på olika märke på ekologisk odlad lax. Vilken är mest trovärdigt riktigt ekologisk odlad. Köpa hellre svensk ekologisk odlad lax om det finns.

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*