fbpx

Quinoabröd

Quinoabröd

Idag bjuder jag på ett nytt recept på ett naturligt glutenfritt Quinoabröd. Vi bakar sällan bröd hemma hos oss men ibland är det gott att äta ett par skivor till frukosten med en ordentlig klick smör och något gott pålägg. Receptet är inte helt mitt eget utan kommer egentligen från baksidan av påsen till Biofoods Quinoamjöl, och jag har bara justerat det lite för att passa oss bättre. För att göra det så enkelt som möjligt gör jag allt i en matberedare och det tar ca 5 minuter att förbereda, därefter ska det däremot stå i ugnen i 90 minuter. Men det är värt väntan!

En del läsare har efterfrågat naturligt glutenfria recept som inte innehåller nötter på grund av allergier så detta receptet kommer passa er ur den aspekten. Jag har bakat brödet med både vatten och kokosmjölk men föredrog faktiskt att bara använda vatten. Jag har också varierat med att tillsätta torkade aprikoser men denna gång använde jag gojibär i brödet, därav den gulaktiga färgen som du kan se på bilden nedan.

Quinoabröd

Portioner: 1 limpa | Tid: 1 h 35 min

Ingredienser

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 170 grader. Blanda fiberhusk och vatten och låt den svälla i en bunke cirka 10 minuter.
  2. Mät upp alla torra ingredienser utom frön och torkade frukter/bär i din matberedare (eller i en skål om du inte har matberedare), gör likadant med de blöta ingredienserna. Häll över de blöta ingredienserna i de torra medan du mixar/vispar. Tillsätt sedan bär och frön, rör om för hand för att undvika att du kör sönder bär/frön/frukter.
  3. Häll smeten i en smord 1 1/2 liters form eller form med bakplåtspapper. Toppa med frön och grädda i nedre delen av ugnen i 90 minuter.
  4. Ta brödet ur formen och ställ på ett galler, fortsätt grädda i ytterligare ca 15-20 minuter.
  5. Låt svalna och njut sedan med goda pålägg! Tänk på att glutenfria bröd alltid blir något fuktiga jämfört med vanliga bröd. De gör sig därför bäst om de får vila några timmar eller över natten. På så vis slipper du den lite degiga känslan som ibland uppstår med liknande bröd.
8 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Eva

    Hej! Kan brödet bakas utan linfrön eller behövs de för konsistensens skull? /Eva

    Svara

  2. gravatar Jenny Fransson

    Hej!
    Kanonbra är denna sida. Har idag bakat detta bröd men hade inget rismjöl så jag tog bovete och en dl nyponskalsmjöl. Blev bra, nu vet jag inte hur det smakar med rismjöl men detta blev gott!

    Må gott! Jenny

    Svara

  3. gravatar Matilda Moheden

    Sååå gott och perfekt för mig som undviker både gluten och mjölkprotein. Använde Kokosmjöl istället för rismjöl och det blev bra. Har ett nytt favvobröd nu!

    Svara

  4. gravatar Vic

    Följde receptet till punkt och pricka, tills jag insåg att degen blev mer pannkakssmet.. hade i lite mer mjöl och ställde in i ugnen. Efter 90 + 20 min var bröder dock fortfarande degigt och faller sönder så fort jag försöker skära en skiva. Fattar ingenting!

    Svara

    • Hej Vic, jag vet tyvärr inte vad som kan ha gått fel. Jag hoppas det inte blivit något fel i receptet när vi flyttat våra recept från vår gamla sida till den nya. Det är ett tag sedan jag bakade brödet senast, men måttangivelserna ser ut att stämma. Brödet har av andra blivit lyckat, så jag ska se till att provbaka det igen för att kontrollera så det inte blivit något tokigt med receptet.

      Svara

  5. gravatar Bengt

    Ni har varning för fytinsyra i pumpafrön på ett annat ställe.
    Tyvärr har jag också använt sesamfrön istället för linfrö och fått i mig ännu mer syra.
    Så nu blötlägger jag och torkar fröna.
    Jobbigt!
    Gör med 3 dl havremjöl,1 dl kokosmjöl och 3 dl bovete.
    🙂

    Svara

  6. Det var väldigt gott. Tack snälla…. Ni är underbara… Jag gillar den här sidan… Ha en underbar sommar… Hälsningar från Malmö.

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*