fbpx

Kolaknäck (paleo)

Kolaknäck (paleo)

Kolaknäck

Seg, söt och god kola som är gjord på kokosmjölk istället för grädde. Enkla ingredienser som du säkert redan har hemma i köket.

Detta är ett grundrecept som du kan smaksätta på flera olika vis. Tillsätt kakao för chokladkola, saffran för saffranskola, pepparkakskryddor för pepparkakskola, ja jag tror du förstår. Vi brukar tillsätta en nypa salt vilket bryter av det söta i kolan.

När kolaknäcken har fått stå i kylen några timmar så får den en härligt seg konsistens. Däremot blir den inte alls lika hård som knäck kan bli, men det är inte heller meningen.

Om du vill göra den helt mjölkfri bör du kunna byta smör/ghee mot kokosolja, men vi har inte provat detta ännu.

Vi har gjort kolaknäck enligt detta recept flera gånger och inte stött på problem med konsistensen. Men eftersom flera har kommenterat om problem med att kolan inte tjocknat eller stelnat så rekommenderar jag att du läser igenom nedanstående tips och information innan du sätter igång.

  • Använd en krämig kokosmjölk såsom Garant, Santa Maria, Aroy’d eller liknande. Vi har använt olika sorter med mellan 60%-75% kokos. Använder du en sort med mer kokos (och därmed högre fetthalt såsom kokosgrädde) kan du behöva koka den längre. När vi använde kokosmjölk med 60% kokos tog det 25 minuter och när vi använde 75% tog det närmare 35 minuter.
  • Det ska inte ta längre än 35-40 minuter om du gör enligt måttangivelserna, om det inte tjocknat efter denna tid kokar det troligtvis inte tillräckligt.
  • Kolan ska koka konstant och receptet anger medelvärme. På vår spis motsvarar detta nivå 6-7 av 12, men det kan variera. Håll koll så det kokar men inte kokar över.
  • Vispa regelbundet!
  • Använd dig gärna av en termometer om du har det.
  • Vi använder en kastrull på 2 liter.
  • När kolan kokar så reduceras vätskan bort och det är därför den tjocknar. Mängden minskar därför efterhand som kolan tjocknar.
  • Passa dig för att koka kolan för länge, risken är att den skär sig (alltså att fettet separerar sig).
  • Mängden motsvarar ca 14 väl fyllda knäckformar, det går också att hälla ut i en brödform eller liknande och sedan skära upp i rutor.
  • Om du vill göra fler och dubblar satsen kommer troligtvis koktiden öka.
  • Kolan kommer att fortsätta att tjockna och stelna när du tagit kastrullen från spisen. Om du ska hälla det i knäckformar får du vara lite snabb annars kan det blir kladdigt.
  • Återigen, vispa regelbundet. Speciellt mot slutet.

Hoppas detta kan vara till hjälp och att du inte skräms bort. Det är verkligen inte svårt!

DSC01871

DSC01880 (1)

Kolaknäck (paleo)

Portioner: 14 st |

Ingredienser

Gör så här

  1. Skira smöret och använd enbart det klara fettet som hamnar på toppen, undvik att få med det grumliga som hamnar i botten av kastrullen eller använd 3 msk ghee.
  2. Häll samtliga ingredienser i en gryta.
  3. Låt koka på medelvärme i ca 25 minuter till kolan har tjocknat, vispa regelbundet. När du kokar kolan ska den bli trögflytande. Om du har en termometer så ska den bli cirka 122-125 grader. Du kan få en aning om hur trögflytande kolan ska bli genom att titta på den näst sista bilden i receptet. Du kan även göra kulprovet.
  4. Ställ fram 14 knäckformar. Ta av kastrullen från spisen, ta en tesked kola och häll ner i knäckformen.
  5. Ställ in i kylen och låt kolan stelna.
  6. Klart!
19 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar AnnSofie

    Hej
    Har en fundering ang er knäck. Vi kan inte äta mjölkprodukter i familjen, tror ni det går att byta ut smöret mot kokosolja?
    AnnSofie

    Svara

    • Hej AnnSofie,
      Vi har inte provat så kan inte vara säkra men vi tror det ska gå bra. Prova! 🙂
      Mvh Johan & Rebecca

      Svara

  2. gravatar Fia

    Hm jag funderar på om inte ghee är fritt från mjölkprotein? Hittar ingen bra info på nätet, står lite olika. Har son med allergi och använder mycket kokosfett istället för smör men ibland blir det inte samma sak… Tack för kolareceptet, blev jag nyfiken på!

    Svara

    • Ghee ska vara fritt från mjölkprotein men det går inte att garantera om man gör den själv vilket vi brukar göra. Tror tyvärr inte att tillverkarna heller vågar ge några garantier när det kommer till mjölkproteinet. Om man använder kokosolja kommer smaken bli annorlunda. Ghee/smör är det som ger den där traditionella kolasmaken.

      Mvh Johan

      Svara

  3. gravatar Cecilia Berg

    Hej!
    För mig gick det verkligen inge bra med denna kolaknäck. Det hela tjocknade inte förrän efter nästan 1 timme och sen blev det 3 ggr så många och efter en hel natt i kylen har de inte stelnat ett dugg. Hjälp!!

    Svara

  4. Hej Cecilia,
    Det här var inte helt lätt att lista ut vad som gått snett. Är du säker på att du följt receptet med rätt mängd av de olika ingredienserna? Tänker mest eftersom du fått ut 3 ggr så många.
    Mvh Johan

    Svara

  5. gravatar Cecilia Berg

    Följt receptet med exakta mått, 2 dl kokosmjölk, 3 msk ghee, 3 msk kokossocker, 0,5 dl lönnsirap och 1 tsk baniljextrakt. Ska det vara 2 dl kokosmjölk?? Bara det måste ju bli fler än 14 st formar….eller?

    Svara

    • Hhm… Vi har gjort receptet ett antal gånger och fått samma resultat samtliga gånger (utom den första då vi misslyckades för att kolan skar sig). Vi lät det koka i ca 25 minuter och fick ut ca 14 st plus minus några beroende på hur duktig man är på att skrapa grytan. Men vi fyller formarna upp till toppen som du kan se på ena bilden i receptet.

      Svårt att säga vad det är som går fel för dig, kanske är det kokosmjölken? Vi använder en sort som består av 60% kokos och 40% vatten. Vilken kokosmjölk använder du?

      När du kokar kolan ska den bli trögflytande, om du har en termometer så ska den bli cirka 115-120 grader, du kan få en aning om hur trögflytande kolan ska bli genom att titta på den näst sista bilden i receptet.

      Mvh Johan

      Svara

  6. gravatar Cecilia Berg

    Får prova igen då, jag använder Santa Marias kokosmjölk på tetra….

    Svara

  7. gravatar Malin

    Kul recept!
    Kan man byta lönnsirapen mot annan bra sötning?

    Svara

  8. gravatar Sofia

    Hej! Om man tål smör, funkar det att använda vanligt smör istället för ghee då eller blir konsistensen fel på något sätt då?

    Svara

    • Hej Sofia,

      I receptet har jag angivet både smör och ghee och med smör kan du enkelt bara skira det lite snabbt i en kastrull.
      Det går säkert lika bra att inte skira det, men skirat smör/ghee har i sig en kolasmak vilket jag tycker gör det godare. Jag tror inte att det gör något för konsistensen men jag har inte provat.

      Svara

  9. gravatar Sofia Eklund

    Hej!
    Hur mycket kakao tror ni det är lagom att tillsätta för en sats om man vill ha chokladsmak?:)

    Svara

    • Hej Sofia,

      Jag skulle tro att det räcker med 1-2 msk eftersom det är en liten sats. Du kan alltid smaka av 🙂
      /Rebecca

      Svara

  10. gravatar Sofia Eklund

    Tack så mycket – ska testa det då! Undrar också om ni vet om dessa funkar bra att frysa? Tänkte göra dem idag, alltså några dagar före julafton, hur håller dem sig bäst fram tills dess (kyl/frys?) 🙂

    Svara

    • Vi har inte testat att frys kolaknäcken men dom håller sig bra i kylen och klarar sig utan problem fram till julafton. Vi tycker till och med att knäcken blir godare om den får stå ett par dagar i kylen.

      Svara

  11. gravatar Amanda

    Hej,

    Ni skriver att man ska välja en kokosmjölk med 60% fett?!
    Av alla de ni rekommenderar så är det endast 19-22 g fett/100g?

    Svara

    • Hej Amanda!
      Tack för att du påpekar vårt fel, det ska vara minst 60% kokos. Jag rättar till det!
      God jul!

      Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*